Annons

Experterna: Köp inte ny jord

Plantskolor och blomsterhandlare erbjuder massor av olika sorters jord till folk att använda i sin trädgård.
Experterna menar att man tvärtom sällan behöver köpa ny jord – och ger några tips på hur man kan förbättra det man redan har.
Borås • Publicerad 17 april 2024 • Uppdaterad 17 april 2024
Borås Stads landskapsarkitekt Gustav Axell och stadsträdgårdsmästare Anton Spets ger personliga tips för din odling hemma
Borås Stads landskapsarkitekt Gustav Axell och stadsträdgårdsmästare Anton Spets ger personliga tips för din odling hemmaFoto: Pelle Boersma

”Gräv där du står”, skulle man kunna säga. Ta vara på det som redan finns, menar Borås stads experter på området.

– Den jord man har hemma är oftast ganska bra, speciellt om man har haft en trädgård länge. Det gäller bara att tillföra ny näring, menar landskapsarkitekt Gustav Axell.

Annons

– Vi som privatpersoner köper in väldigt lite jord. Har man väl börjat odla kan man lätt anlägga en kompost att använda till att förbättra den jord man redan har, säger stadsträdgårdsmästare Anton Spets.

Här ger de tips på olika sätt att spetsa till näringsfattig jord.

Kompostbehållare. För en trädgårdskompost behövs inga tillstånd.
Kompostbehållare. För en trädgårdskompost behövs inga tillstånd.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lövkompost:

En lövkompost bör täckas upptill under vintern för att inte bli för blöt, men vara luftig på sidorna. Där kan man egentligen lägga ner allt som förmultnar förutom ogräs. Man bör även undvika vissa lövsorter som förmultnar väldigt långsamt, som ek.

För att påskynda processen kan man först smula sönder löven och hälla på lite gödsel eller urin. Komposten kan stå under vintern och sedan användas som jordförbättring, som man lägger direkt på landet på våren.

– Maskarna börjar snabbt dra ner löven underifrån när de har lagts på jorden. Lövtäcket sänker temperaturen i jorden och behåller fuktigheten, förklarar Anton Spets. När växterna kommer upp syns inte löven mer. Man kan fylla på med löv några gånger och på hösten bara man vänder ner alltihop.

Bokashibehållare med bokashiströ gör att matavfallet bryts ner snabbt och inte luktar.
Bokashibehållare med bokashiströ gör att matavfallet bryts ner snabbt och inte luktar.Foto: Claudio Bresciani/TT

Bokashi:

Det innebär att man fermenterar, det vill säga konserverar sitt eget hushållsavfall i en sluten behållare på 5-7 liter med en liten kran längst ner.

– Man packar matavfallet tätt och strör på med bokashiströ. Det gör att matavfallet bryts ner och inte luktar. Efter ett par veckor kan man blanda ner det som näring i vanlig jord. Lakvattnet som man tömmer ur kranen kan man spä ut en del på tio och använda som gödsel till krukväxter, säger Anton Spets.

Täckodling ger näring och hindrar ogräs.
Täckodling ger näring och hindrar ogräs.Foto: Privat

Täckodling:

Annons

Man täcker landet runt odlingen med löv, gräs, potatisskal och annat. Man lägger ett lager på 10-15 centimeter som så småningom förmultnar och blir näring i jorden under. Lagret fylls på 2-3 gånger under sommaren och täcks helt på hösten när grönsakerna är uppe. Även här har man god hjälp av maskarna.

Gamla kartonger kan bli en hjälp när nytt land ska skapas.
Gamla kartonger kan bli en hjälp när nytt land ska skapas.Foto: Johan Nilsson/TT

Nytt land:

Att anlägga ett nytt land är en process som är ganska enkel men som tar lite tid. Man gräver ut gräsmattan eller marken med tio centimeter

– Sen klär man hålet med tidningar eller wellpapp i botten, för att hålla borta rotogräs, det vill säga flerårigt ogräs. Sen lägger man grenar och löv på det och sen tar man befintlig jord i trädgården och blandar upp med lagom stor del kompost för att få näring i jorden.

Man kan även gröngödsla för att förbättra den jord man har tillgång till. Det innebär kortfattat att man sår ettåriga frön som växer upp till näringsrika växter som man på hösten klipper ner och myllar ner. Då får man ner kväve i jorden. På hösten lägger på ett tunt lager med jord och på våren kan man börja plantera på riktigt.

Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons