Annons

Anela Murguz: Ansvarslöst av privatpersoner att åka till Iran

UD:s reseavrådanden finns av en anledning och det är varje medborgares ansvar att följa dem.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 april 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Innan man ger sig ut till flygplatsen är det bra om resenärer tar en titt på UD:s lista över länder som de avråder från resor till.
Innan man ger sig ut till flygplatsen är det bra om resenärer tar en titt på UD:s lista över länder som de avråder från resor till.Foto: Valdemar Lönnroth

Bara en googling bort finns listan över de länder i världen som Utrikesdepartementet, UD avråder svenska medborgare från att resa till. Ändå finns det flera exempel på händelser i närtid där det framgår att dessa uppmaningar inte efterföljs.

Så var fallet med exempelvis den svenska evakueringsinsatsen i Afghanistan i samband med att talibanerna återtog makten i landet år 2021. Förutom lokalanställda evakuerades även ett stort antal svenska medborgare som rest till landet.

Annons

Och när kriget i Gaza bröt ut i höstas befann sig ett hundratal svenska medborgare i området, trots att en avrådan funnits i tio års tid just för att man har gjort bedömningen att situationen kan komma att ändras snabbt. En annan viktig parameter när UD utfärdar sina reseavrådanden är möjligheten att evakuera medborgare vid kriser då det i länder med reseavrådan är generellt sett svårare att evakuera vid behov.

I dagarna avslöjade Ekot (4/4) att tusentals personer från Sverige årligen reser till Iran. Precis som i tidigare nämnda fall finns det sedan en tid tillbaka även tydlig avrådan mot att alla typer av resor till Iran.

”Det praktiska, som svårigheten att komma in i ett område som Gaza till exempel, återstår och blir inte lättare att runda bara för att en stor del av allmänheten kräver att man agerar.”

Uppgifterna är särskilt iögonfallande med tanke på att den iranska regimen på senare tid har visat sig ha kapacitet nog att på godtyckliga grunder frihetsberöva utländska medborgare i utpressningssyfte. Det visar inte minst den aktuella situationen med den fängslade svensken Johan Floderus. Förutom det visar helgens uppkomna situation mellan Iran och Israel att säkerhetsläget snabbt kan förändras.

En svensk-iranier som Ekot talat med förklarar att hon är väl medveten om risken att åka till Iran, men att det är en risk hon är villig att ta för att få träffa sina föräldrar. Drivkraften att träffa familj är lätt att sympatisera med. Men erfarenheterna från bland annat Afghanistan och Gaza visar att det vid krissituationer uppstår en förväntan på att regering, departement och myndigheter ska göra vad de kan för att få hem svenskar som fastnat utomlands.

Det är på det stora hela rimligt att Sverige lever upp till åtagandet att garantera svenska medborgares säkerhet och trygghet runt om i världen. Men krasst nog kommer inga superkrafter av den uppgiften. Det praktiska, som svårigheten att komma in i ett område som Gaza till exempel, återstår och blir inte lättare att runda bara för att en stor del av allmänheten kräver att man agerar.

Det är också långt ifrån alla strandade svenskar i länder med reseavrådan som känner till UD:s uppmaningar. Därför är det på sin plats att påminna om det ansvar som varje medborgare har om att hålla sig uppdaterad om vad som gäller vid eventuell resa – och att förhålla sig till detta.

Annons
Annons
Annons
Annons