Annons

Kajsa Kettil: Gör TBE-vaccin gratis för alla

Ett stick av TBE-sprutan svider mer i plånboken än i armen.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 13 juli 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Antalet TBE-smittade var förra året rekordhögt.
Antalet TBE-smittade var förra året rekordhögt.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I början av sommaren plingade mobilen till. Ett sms från ett vaccinationsföretag informerade mig om att det var dags för en ny spruta TBE-vaccin.

En snabbgoogling senare visste jag att fästingbussen dagen efter skulle stå på en parkering ett par minuters promenad från vårt hem, så det var bara att ta med barnen, ställa sig i kö och vänta på sitt stick. Hur smidigt som helst! Åtminstone för alla som har möjlighet att prioritera att vaccinera sig.

Annons

För det är ingen billig historia. En barnfamilj får lätt punga ut med ett par tusenlappar per omgång, och då bör det tilläggas att det krävs tre sprutor under det första året, för att därefter glesas ut.

Och till skillnad från många andra vaccin – som exempelvis mot covid, svininfluensan (2009-2010) och mot de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet – är inte TBE-vaccin offentligt finansierat överallt. Det finns visserligen regioner som helt eller delvis står för kostnaden, men de flesta svenskar får räkna med att betala själva.

Det var en rimlig hållning tidigare. Men de senaste åren har fästingarna spridits både geografiskt och i omfattning, vilket betyder att betydligt fler riskerar att smittas av den fästingburna virussjukdomen TBE som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Även i våra trakter har risken att smittas ökat, och sedan två år uppmanas Sjuhäradsbor att vaccinera sig.

De flesta som smittas får inte allvarliga eller livshotande symptom, men sjukdomen kan leda till bland annat förlamning.

”Trenden med allt fler konstaterade fall kan bara brytas om fler vaccinerar sig.”

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik anmäldes 597 fall av sjukdomen i Sverige förra året. Siffror från Västra Götalandsregionen visar att 121 personer insjuknade i regionen under samma period, vilket är rekordmånga. Med tanke på att allt fler smittas av TBE, samt att en ny fästingart har upptäckts i Sverige, är det välkommet att riskerna uppmärksammas av vården, myndigheter och medier.

Även forskningen ägnar sig åt viruset; en relativt färsk studie av blodgivare vid Uppsala universitet visar att andelen personer som hade genomgått en TBE-infektion var betydligt högre än vad sjukvården trott. I en artikel på universitetets hemsida berättar Bo Albinsson, läkare vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet att resultaten var oväntade: ”Vi blev väldigt överraskade av att en så hög andel av blodgivarna uppvisade spår av tidigare TBE-virus-infektion. Detta är långt mycket mer än man kunnat ana utifrån antalet rapporterade fall.”

Trenden med allt fler konstaterade fall kan bara brytas om fler vaccinerar sig. Men det kräver sannolikt inte bara informationskampanjer utan även statliga subventioner så att det blir avgiftsfritt för barn och avgiftsfritt eller billigare för vuxna.

Ledarsidan har tidigare argumenterat för att vaccinet åtminstone bör vara gratis för barn. Med tanke på TBE-virusets framfart får allt större konsekvenser är det på tiden att riksdagspartierna nu börjar diskutera frågan. Enligt en enkät som Dagens Nyheter har genomfört förespråkar de flesta partier nu avgiftsfritt vaccin till hela eller delar av befolkningen. Exempelvis uppger Moderaterna att de är ”är öppna för att se över införandet av TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet”.

Det kommer att kosta en slant för staten, men ökad vård av allt fler TBE-patienter har också en prislapp både sett till ekonomi och lidande. Det är därför dags att TBE-vaccin blir avgiftsfritt för både barn och vuxna. Lämna ingen i sticket.

Annons
Annons
Annons
Annons