Annons

Kajsa Kettil: Hjälp rektorerna att prata om gängen

Alla högstadieelever borde få undervisning om faran att dras in i kriminella miljöer.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 augusti 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Alla högstadieelever borde informeras om risken att påverkas av kriminella nätverk.
Alla högstadieelever borde informeras om risken att påverkas av kriminella nätverk.Foto: JESSICA GOW / TT

I samband med skolavslutningen uppmärksammades risken att ungdomar skulle dras in i gängkriminalitet under sommaren. Polisen varnade för att den minskade kontrollen utan skola, träningar och andra rutiner gör barn extra mottagliga för gängens påverkansförsök. Föräldrar uppmanades att vara vaksamma och reagera om deras söner och döttrar plötsligt hade nya kläder eller mobiler, om de verkade ha ovanligt gott om pengar, såg ut att dölja saker eller började uttrycka sig annorlunda och ha nya värderingar.

Kort efter detta gick polisen och Borås stad ut med en gemensam varning. De senaste fem åren har det skett en fördubbling av unga som är i riskzonen att sugas upp av kriminella gäng: ”Vi är extra oroliga inför den här sommaren, i kriminella kretsar finns det ett behov av att fylla på med unga” sade kommunpolisen Johanna Sandin till BT (22/6). Polisens arbete har kompletterats av att Borås stad har satsat på aktiviteter för unga och andra typer av stöd för att hålla unga boråsare borta från den kriminella miljön.

Annons

När lovet nu går mot sitt slut har vi snart facit. Förhoppningsvis har föräldrar, kommunen, polisen och andra myndigheter som kommer i kontakt med ungdomar legat steget före och kunnat förhindra rekryteringar. Men det kan också finnas gråzoner, fall där en tonåring kanske har kommit i kontakt med gängen utan att ha blivit en del av dem. Ännu.

Denna grupp ungdomar, där merparten är i åldern 12 till 15 år, är sårbar och får inte glömmas bort. Därför är det utmärkt att rektorerna för Borås högstadieskolor tycks ta frågan på allvar.

BT berättade på nyhetsplats (9/8) att alla skolor har en plan för hur de ska hantera situationer där en elev själv söker hjälp eller uppfattas vara i riskzonen. Däremot saknar åtta av nio skolor en plan för att ta upp frågan med samtliga elever.

Ambitionen saknas dock inte. De flesta av rektorerna vill ha en plan för att prata om gängkriminalitet med alla elever, alltså inte bara med elever i riskzonen.

”Det som framstår som en enkel upplysning till en lärare eller förälder kan vara skillnaden mellan en kriminell och en skötsam framtid.”

En av skolorna BT har varit i kontakt med ligger visserligen steget före. Björkhöjdskolan har snickrat ihop ett eget upplägg där eleverna ska få jobba med polismuseets material ”Om unga som dras in i kriminella gäng”. Då kommer de bland annat att få se filmer där verkliga personer berättar om hur de har drabbats av eller hamnat i kriminalitet. Tanken är att filmvisningen och diskussioner ska hjälpa eleverna att förstå både tillvägagångssättet vid rekrytering och konsekvenserna av en kriminell livsstil.

Det är välkommet av flera anledningar; förutom att det i bästa fall får unga att motstå erbjudanden och uppvaktning från gängen, kan det underlätta för deras jämnåriga att upptäcka och berätta för någon vuxen om en skolkamrat hamnar i olämpligt sällskap.

Det som framstår som en enkel upplysning till en lärare eller förälder kan vara skillnaden mellan en kriminell och en skötsam framtid.

Skolan är en av många aktörer som kan motverka påfyllnad till gängen. Rektorerna förtjänar mer vägledning för att stärka tonåringar att stå emot rekryteringsförsök.

Annons
Annons
Annons
Annons