Annons

Kajsa Kettil: Läge att lyssna på UD:s reseavrådan

Det är orimligt att svenskar befinner sig i Libanon när Hizbollah trappar upp konflikten med Israel.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 juli 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Helgens raketattack som bedöms ha utförts av den libanesiska, Iranstödda Hizbollah-milisen uppges ha dödat 12 och skadat ett 40-tal israeler vid en fotbollsplan på Golanhöjderna.
Helgens raketattack som bedöms ha utförts av den libanesiska, Iranstödda Hizbollah-milisen uppges ha dödat 12 och skadat ett 40-tal israeler vid en fotbollsplan på Golanhöjderna.Foto: Hassan Shams

Sedan oktober 2023 avråder svenska Utrikesdepartementet svenskar att resa till Libanon. Denna information är svår att missa: Den står högt upp på UD:s hemsida och sprids av utrikesministern via både traditionella och sociala medier. Och de svenskar som trots allt befinner sig i Libanon uppmanas att lämna landet.

Att det som svensk inte går att förvänta sig hjälp från staten efter all denna information är uppenbart. I mitten av juli förtydligade dessutom utrikesminister Tobias Billström vad som gäller i en debattartikel (Expressen 15/7). Där skriver han bland annat att UD har utfärdat sin strängaste avrådan från resor till Libanon och att alla har ett ansvar att följa den.

Annons

Det är ord och inga visor, men tyvärr en nödvändig publicering. För enligt UD befinner sig 2 000 svenskar i Libanon, och ytterligare 5 000 planerar att resa dit i sommar.

Exakt hur många som har trotsat UD:s reseavrådan och valt att åka dit har inte ledarsidan några uppgifter om. Men läget är så pass oroande att utrikesministern på lördagskvällen gick ut än en gång och påminde om varje individs egna ansvar. ”Jag har sagt det flera gånger och jag säger det igen: det är nödvändigt för svenska medborgare att lämna Libanon respektive att avstå från att åka till landet i fråga. Vänligen hörsamma denna tydliga uppmaning från UD” skrev han på plattformen X.

Det återstår att se om hans uppläxning får effekt. Klart är att det inte finns någon tid att förlora med tanke på att det spända läget mellan Israel och den libanesiska Hizbollah-milisen eskalerar varje dag. På lördagen attackerades Golanhöjderna – mark som Israel ockuperar – vilket ledde till 12 israeliska ungdomars död och ett 40-tal skadade. Israel lägger skulden på Hizbollah – som har nekat till inblandning men som har skickat många raketer mot Israel den senaste tiden – och inledde sin hämnd redan på söndagen. Då uppgav den israeliska militären IDF att flera militära mål kopplade till terrorgruppen Hizbollah hade träffats, och senare på dagen hölls möten för att planera den fortsatta vedergällningen.

Ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah/Libanon är obehagligt nära. Ett sådant riskerar att dra in fler länder. Hit hör inte minst Iran som stödjer Hizbollah, men det kan inte uteslutas att även USA påverkas.

”Det återstår att se om hans uppläxning får effekt.”

Från svenskt håll går det inte att göra mycket för att kyla ner den uppblossade konflikten mellan Israel och Hizbollah mer än att instämma i omvärldens vädjan om besinning hos båda parter. Fokus är därför helt rimligt på att se till att så få svenskar som möjligt befinner sig i landet om våldsamheter eller ett fullskaligt krig skulle bryta ut.

Parallellt med det arbetet bör även regeringen bli mer aktiv vad gäller själva kärnkonflikten, den mellan Israel och Hamas. Terrororganisationen drar sig inte för att använda sitt eget folk som mänskliga sköldar, och attacken i oktober förra året som ledde till både döda och kidnappade israeler var avskyvärd. Detta är dock inte en ursäkt för Israel att agera på ett sätt som gör Gaza till ett fångläger där palestinska civila lider svårt. Att nyhetens obehag hos omvärlden tycks ha minskat betyder inte att nöden hos palestinier i Gaza är mindre. Tvärtom!

Utan att få hybris kring Sveriges roll i världen bör den svenska regeringen göra allt den kan för att förbättra levnadsvillkoren för dessa människor i väntan på att kriget upphör.

Även svenska medborgare har en uppgift: Det minsta som kan begäras är att vi håller oss borta från länder som UD avråder oss att resa till.

Annons
Annons
Annons
Annons