Annons

Kornelius Persson: Män måste bli mer toleranta mot HBTQ-personer

Alla förlorar på machokultur och snäva mansroller.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 juli 2024
Kornelius Persson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Lars Förbergs historia skapar utrymme för fler män att leva utanför ramen.
Lars Förbergs historia skapar utrymme för fler män att leva utanför ramen.Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

I veckan (29/7) sommarpratade finansmannen Lars Förberg om hur han efter ett 30 år långt äktenskap med en kvinna kommit fram till att han var homosexuell. När han till slut tog mod till sig och berättade det för en nära vän blev han omedelbart accepterad, men fick samtidigt rådet att inte komma ut för varken sina barn eller finansvärlden. Vännen ville alltså att Lars skulle leva ett dubbelliv. Som tur var hade Lars Förberg tillräckligt med integritet för att ta ett rejält kliv ut från garderoben ändå, men den nära vännens omtanke visar också att finansvärlden inte är tillräckligt tillåtande.

Även om det numera är lätt att vara öppet HBTQ-person i många delar av samhället, finns det fortfarande många arenor som behöver bli mer accepterande. Det dessa platser och branscher ofta har gemensamt är att de domineras av män. Finansmarknaden är ett exempel på en sådan bransch, men det kanske tydligaste exemplet är den manliga idrottsvärlden.

Annons

Trots deltagande i prideparader, kaptensbindlar med regnbågsfärger och ett påstått öppnare klimat går det fortfarande inte att samla en startelva med professionella öppet homosexuella fotbollsspelare i världen. Det beror inte på att de inte finns, utan snarare på en rädsla inför eventuella konsekvenser en komma-ut-process kan få för fotbollskarriären. Vännen som tipsade Lars Förberg om att dölja sin sexuella läggning hade samma farhågor.

”De som saknar Lars mod, och fortsatt döljer sin egentliga identitet lider alltså något enormt i det tysta.”
Kornelius Persson

Det Lars Förberg visar är att det går att vara en framgångsrik finansman och samtidigt vara gay. Det är viktigt, för ingen vinner på självcensur och dubbelliv. Lars beskrev sin komma-ut-process som en ostoppbar lavin, och när vännen avrådde honom från att vara öppen med den han var, svarade han att det inte gick. Om han inte fick vara öppen skulle han gå sönder. De som saknar Lars mod, och fortsatt döljer sin egentliga identitet lider alltså något enormt i det tysta.

Det är värt att komma ihåg. Framförallt som man. Det spelar ingen roll att de HBTQ-fientliga skämten med killkompisarna egentligen inte drivs av ett starkt hat. Sådana skämt kan göra stor skada ändå. Kanske är det din killkompis som lider i det tysta?

För toleranta miljöer är viktiga om fler ska kunna undvika att komma underfund med sin egentliga läggning först efter 30 års äktenskap. Lars beskrev sin sexualitet som dold, och något som han aldrig lagt så mycket tankekraft på. När han väl kom på att han var gay, resulterade det i en skilsmässa som var uppslitande för båda parter. Om Lars hade omgivit sig av ett sammanhang som inte präglades av machomän och snäva mansroller hade han kanske aldrig inlett en relation med en kvinna.

Lars Förberg vinner ny mark för toleransen i en bransch dominerad av machokultur och giftiga mansnormer. Förhoppningsvis kan hans historia inspirera män att våga vara sig själva och utforska sina inre känsloliv. Det hade både äktenskapet och samhället mått bra av.

Annons
Annons
Annons
Annons