Annons

Karin Karlsbro: Politiker måste ingripa mot sociala mediejättarna

Samtidigt som sommarlovet börjar för svenska elever startar en ny mandatperiod i Europaparlamentet och jag kommer att driva på för att få upp frågan om sociala medier på agendan
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad måndag 16:00
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sociala medier har en negativ inverkan på barn och unga. Det måste politiken göra något åt.
Sociala medier har en negativ inverkan på barn och unga. Det måste politiken göra något åt.Foto: Jessica Gow/TT

En lång ledighet väntar barn och ungdomar och förhoppningsvis så fylls denna period med upplevelser och äventyr, några skrubbsår, myggbett och kalla bad och en lagom dos långtråkighet. Men framförallt hoppas jag att alla får känna frihetskänsla och välja sina egna sommarstigar, och slippa fastna i nätjättarnas förutbestämda algoritmer. Att alla barn får känna sånt som gör att man känner livet i sig, som Madicken skulle sagt.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

När Liberalerna i våras presenterade ett nytt förslag om att på EU-nivå reglera sociala medier som riktar sig till barn väckte det ont blod hos många och mycket debatt. Hur liberalt är det, var frågan som ställdes?

Annons

Kritiken lät inte vänta på sig. Den kom inte enbart från politiska motståndare utan även olika debattörer som menade att våra förslag strider mot FN:s barnkonvention och som hävdade att jag och andra gömmer oss under en sten. Jag antar att de syftar på stenåldern. Det kan jag leva med.

För sedan dess har det kommit fler larmrapporter om hur sociala medier påverkar barn. Det gäller främst kopplingen till försämrade skolresultat. Men även Dagens Nyheters stora granskning om vad barn ser och tar del av på bland annat Tik-Tok borde få varje vuxen att reagera.

Det problem vi pekade på i våras, att barns överanvändning av sociala medier, påverkar barn negativt är idag väl belagt av såväl forskare som pedagoger.

”Att skadliga beteenden regleras är av yttersta vikt.”
Karin Karlsbro

För den unga generation som växer upp i den digitala verkligheten är forskningen tydlig. Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Skärmtiden tränger undan barns sömn och rörelse - sex av tio högstadieelever använder mobilen på natten och åtta av tio rör sig inte tillräckligt.

Men det finns också de som ändrat sig. Jag tänker fortfarande på hur paff jag blev mitt under Sveriges televisions direktsända slutdebatt inför Europavalet när Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon plötsligt höll med mig. Det är alltid välkommet med stöd för sina förslag, men bara ett par veckor tidigare hade vi debatterat samma fråga, i samma TV-kanal och då hade hon en helt annan uppfattning. Kovändningen var ett faktum även om hon själv förnekade den, men illustrerar så väl hur vi Liberaler inte drar oss för att sticka ut hakan för att sätta agendan.

Att skadliga beteenden regleras är av yttersta vikt. Ansvar ligger hos familjer, men makten finns hos nätjättarna som med sina tjänster fångar in barn och skapar kemiska dopamineffekter som är omöjliga att värja sig mot. Trots att de sociala medierna finns överallt i vår vardag så är avståndet mellan oss användare och de globala bolagens ledningar gigantiskt. Att kräva att föräldrar ensamma ska hantera bördan att bedöma vad som är långsiktigt skadligt för barn, när det till och med är ett nytt område för forskningen, är ett omöjligt uppdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons