Annons

Lars Stjernkvist: Skotten mot Trump ändrar ingenting

Det kommer nog att bli en hel del ytterligare dramatik innan det är dags för amerikanerna att utse nästa president och jag är sannerligen inte mannen att spekulera om vem det blir. Jag är emellertid ganska säker på att det inte är på grund av skotten i Butler som det slutar som det så småningom gör.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 29 juli 2024
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilderna på Donald Trump lär bli ikoniska, men kommer inte att påverka valutgången i höst.
Bilderna på Donald Trump lär bli ikoniska, men kommer inte att påverka valutgången i höst.Foto: Gene J. Puskar

Missförstå mig inte, det som hände den 13 juli var självklart en världshändelse. Den har etsat sig fast i vårt kollektiva minne och är ytterligare en i raden av händelser som gör att många av oss vet vad vi gjorde en alldeles särskild dag.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Den har redan fått dramatiska följder för fler än de som träffades av skotten. En hög chef har avgått. Händelsen kommer helt säkert att påverka regler och rutiner när det gäller säkerheten för presidenter och andra. Inga jämförelser i övrigt, men jag vet hur mitt eget liv har påverkats av morden på två av mina vänner och kollegor, Anna Lindh och Ing-Marie Wieselgren, och därför är jag helt säker på att det finns många som under lång tid kommer att känna en inre oro och snegla oroligt mot hustaken.

Annons

Men som sagt, jag tror inte att vi ska räkna med några betydande politiska följder.

Jag nämnde Anna Lindh, utrikesministern och S-politikern som mördades några dagar före Euro-omröstningen 2003. Hon var en av ja-sidans ledande företrädare, och visst betydde mordet att alla kampanjer tvärstannade. Men resultatet påverkades knappast.

Efter terrordåden i Oslo och på Utöya, som kostade 77 människor livet, sköljde det en tsunamivåg av sympatier över det hårt drabbade Arbeiderpartiet. När det var dags för val två år senare gjorde samma parti ett av sina sämsta val någonsin och högern gick starkt framåt.

”Jo, jag skriver tack och lov eftersom det för mig är en tröst i allt elände att mördare och terrorister inte förmår att i grunden påverka samhällsutvecklingen.”
Lars Stjernkvist

Det här var också händelser som verkligen skakade om hela samhällen, men som tack och lov inte fick några uppenbara politiska följder. Jo, jag skriver tack och lov eftersom det för mig är en tröst i allt elände att mördare och terrorister inte förmår att i grunden påverka samhällsutvecklingen.

Det är i mina ögon ett hälsotecken för demokratin att vi som väljare låter helt andra frågor och händelser vara avgörande. Det finns skillnader mellan länder när det gäller vilka frågor som är viktigast, men i grunden handlar alla demokratiska val i första hand om vem eller vilka som bäst kan sköta landet och se till att människor kan leva trygga och goda liv.

Republikanerna kommer inte att vinna på grund av Donald Trumps sinnesnärvaro efter skotten, men visst var den imponerande. Och de kommer inte att rida på en våg av medlidande. Demokraterna lär inte vinna därför att en majoritet tycker att Trump är plump och allmänt oseriös.

Det här valet kommer att precis som andra val att vinnas av den som anses vara mest lämplig att sköta landet och bidra till en bra utveckling för den enskilde. Alltså, för att vinna valet gäller det att prata om just det och det tycker jag känns bra.

Annons
Annons
Annons
Annons