Annons

Anela Murguz: Sluta handla på Shein och Temu

De billiga priserna på kinesiska varor har flera baksidor.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 september 2024 • Uppdaterad 9 september 2024
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Kinesiska e-handelsföretag som Temu och Shein blir allt vanligare för svenskar att handla på.
Kinesiska e-handelsföretag som Temu och Shein blir allt vanligare för svenskar att handla på.Foto: Jessica Gow

Trots tuffa ekonomiska tider handlar svenskar för fullt på nätet. Det handlar främst om lågprissajter utomlands, där Kina för första gången är det mest populära landet för nätshoppning, rapporterar TV4 Nyheter. Enligt siffror från Svensk Handel har 71 procent av de svenska konsumenterna någon gång handlat från kinesiska lågprissajterna Shein eller Temu, till exempel.

Det kan verka lockande med sajter som erbjuder prylar till ett billigt pris, men det finns flera skäl till att låta bli att handla från dessa hemsidor. Nyligen uppmärksammades Shein och Temu, liksom Aliexpress, för höga halter av gift i sina produkter. Bland annat fann man skor med över 200 gånger så höga halter av hormonstörande ämnet ftalater och kepsar med dubbelt så höga halter av cancerframkallande ämnet formaldehyd.

Annons

Kemikalieinspektionen gick då ut med att det finns risker med att handla från dessa sajter och att man som konsument bör tänka på att produkterna kanske inte uppfyller de krav som finns på den europeiska marknaden. Svensk Handel är också kritiska till att de kinesiska sajterna verkar på andra villkor än europeiska företag, och varnar för att Shein och Temus framfart på den svenska marknaden hotar svenska företag och jobb.

Detta väger uppenbarligen lätt jämfört med de billiga priserna. Det tycks dessvärre även klimatet göra. Exempelvis har Sheins affärsidé om att erbjuda ultra fast fashion genom att sno andra kreatörers design varit föremål för diskussion i flera års tid. Med sin tydliga marknadsföring som riktas mot en yngre kvinnlig publik har det kinesiska klädföretaget kommit att på allvar utmana klädjättar som H&M och Zara, trots att det även finns etiska aspekter att ta hänsyn till med anledning av de återkommande uppgifterna om omfattande arbetsmiljöproblem på fabrikerna.

Enligt en rapport från Public Eye, som intervjuat 13 fabriksarbetare vid sex Shein-fabriker, arbetar anställda 12-timmars skift sex eller sju dagar i veckan. Det finns också anklagelser om att tvångsarbete förekommer på företagets fabriker. 2022 avslöjade exempelvis tidningen Bloomberg att Sheins kläder innehåller bomull från Xinjiang-provinsen, där stora delar av den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer hålls fångna av kinesiska staten, som misstänks begå en rad människorättsbrott mot folkgruppen.

Någon kanske invänder med att H&M och Zara, som ju kategoriseras som fast fashion, inte heller är snälla mot klimatet, och att svenska H&M tidigare också har kritiserats för sina undermåliga arbetsvillkor i fabriker belägna i globala syd. Men då får man ha i åtanke att hela grunden för Shein är att ta det hela ett steg längre. Ett slags ultra fast fashion på steroider.

Den som fortfarande lockas av de kinesiska sajternas billiga priser behöver fråga sig om det är ett pris värt att ta. Särskilt i en tid då Kina allt mer uppträder aggressivt även på den geopolitiska scenen.

Annons
Annons
Annons
Annons