Annons

Anela Murguz: Tydliga krav och hårda tag lönar sig mot fotbollsstöket

Frågan som kvarstår är hur polisen agerar nästa gång ordningen sätts ur spel.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 14:00 • Uppdaterad onsdag 20:15
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Scener ur allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö förra året som inte får upprepas.
Scener ur allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö förra året som inte får upprepas.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var ingen vacker säsong i allsvenskan förra året. Det hela kulminerade i den extremt stökiga finalen mellan IF Elfsborg och Malmö FF när supportrar på båda sidor betedde sig bedrägligt.

Bland annat försökte man bränna säkerhetsnät på läktaren och de olagliga bengalerna utlöste brandlarmet, vilket ledde till kraftiga förseningar av andra halvlek.

Annons

Så småningom återupptogs matchen med Malmö FF som vinnare. Finalen lämnade inte en bitter eftersmak enbart för att Elfsborg blev utan guld, utan också för att ordningsmakten inte punktmarkerade vandalerna som förstörde för både de supportrar som befann sig på plats och för dem som följde dramatiken hemma från tv-soffan.

Inför årets säsong har det därför funnits en anspänning. Kan det bli lika illa som i fjol eller kommer det gå lugnare till? Hittills i år lutar svaret åt det senare, vilket man kan tacka tillträdesförbudet för.

Sedan 2005 kan personer som man bedömer riskerar att begå brott under idrottsarrangemang nekas tillträde till exempelvis en fotbollsarena. Inför årets säsong har rekordmånga tillträdesförbud utfärdats. Vid avspark tidigare i år rörde det sig om totalt 224 personer som portats i herrallsvenskan, enligt Polismyndigheten. I Borås rör det sig om ett 30-tal personer som meddelades tillträdesförbud. Siffror som man halvvägs in i säsongen får ta som ungefärliga.

”Att det går att förebygga stökiga scener på fotbollsläktarna ser man alltså ut att behärska. Men har man förutsättningarna att agera om, eller snarare när, något liknande inträffar igen?”

Alldeles oavsett har åtgärden av allt att döma önskad effekt. Genom att stänga ute personer som bara är där för att störa och förstöra gynnas den skötsamma majoritet supportrar som kan se på fotboll ostört, sponsorer som slipper sekundärskämmas och fotbollslag som koncentrerat kan få göra sin grej.

För som BT (2/7) kunde berätta på nyhetsplats passerade inte förra årets stökigheter sponsorerna förbi. Fortsatt stöd för fotbollsföreningen är en självklarhet, men man hade åsikter om det inträffade och lät meddela att man förväntar sig att klubben agerar mer kraftfullt. Något som på det hela låter rimligt. För vem vill att företagets varumärke förknippas med läktarvåld?

Att det går att förebygga stökiga scener på fotbollsläktarna ser man alltså ut att behärska. Men har man förutsättningarna att agera om, eller snarare när, något liknande inträffar igen?

För faktum kvarstår att polis och ordningsvakt inte ingrep vid fjolårets stökigheter. Det passiva förhållningssättet var något polisen fick mycket kritik för eftersom konsekvensen blev att ett förhållandevis fåtal personers beteende drabbade de som befann sig på plats, fotbollslagen, arrangörerna och tv-tittarna hemma i sofforna negativt.

Ordningsmakten borde välja en annan strategi nästa gång det bränner till i en fotbollsmatch. Att det inte skulle kunna inträffa igen vore naivt att tro, de effektiva tillträdesförbuden till trots.

Annons
Annons
Annons
Annons