Annons

Lars Stjernkvist: Vi behöver fler som jobbar längre – inte mindre

Lägg alltid nya problem underst i att-göra-högen. Vem vet, när det så småningom dyker upp är problemet kanske redan löst, utan att du har behövt göra något.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad måndag 10:30
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att vi lever längre är lika positivt som resurskrävande.
Att vi lever längre är lika positivt som resurskrävande.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ungefär så lät rådet jag fick av en god vän för många år sedan. Det var och är ett dumt råd. Problem försvinner sällan hux flux. Det är möjligt att klimatkrisen är mindre dramatisk än många tror, men det skulle vara farligt att chansa. Och samma gäller för det problem som jag har grävt ner mig i under de senaste tre åren, nämligen effekterna av en åldrande befolkning.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Vi lever allt längre i nästan alla utvecklade länder. I Sverige räknar vi med att antalet 80-plussare kommer att öka med 50 procent fram till 2040, och det är förstås i grunden glädjande. Men det finns baksidor, och en är att det kostar att leva längre. Kostnader för pensioner och sjukvård förväntas öka. En annan är att det blir tuffare konkurrens om arbetskraften eftersom andelen i förvärvsarbetande ålder inte förväntas öka mer än några få procent.

Annons

För att lösa den här ekvationen tillsattes en utredning för tre år sedan med uppdraget att föreslå åtgärder som gör att fler jobbar mer och längre. Jag har lett utredningen, och i tisdags var det dags att överlämna slutrapporten till statsrådet Anna Tenje (M).

Alla prognoser om framtiden är gissningar. Det är inte omöjligt att vi får en bättre ekonomisk utveckling än många tror, och att vi därför får råd att betala för både mer vård och högre pensionskostnader. Det är också möjligt att AI kan klara många av dagens jobb.

”Det är alltid enklare att lösa små än stora problem.”
Lars Stjernkvist

Jag och min utredning tror emellertid inte att problemet därmed är löst. Myndigheten för vårdanalys kom nyligen med en rapport som säger att det årligen behöver anställas ytterligare 4000 inom äldreomsorgen, per år under lång tid. Och det handlar alltså om 4000 utöver alla som måste ersättas när de går i pension. Och detta ska klaras samtidigt som vi anställer fler inom försvaret, energisektorn, sjukvården, kriminalvården och så vidare. Redan idag har många svårt att hitta arbetskraft, och vår bedömning är att det kommer att bli ännu svårare, om inget görs.

Det är alltid enklare att lösa små än stora problem. Alltså gäller det att agera tidigt. Därför föreslår utredningen bland annat att staten ska ta ett större ansvar för en väl fungerande företagshälsovård och skärpt lagstiftning mot åldersdiskriminering. Vi föreslår dessutom att staten ska ta ett särskilt ansvar för att underlätta rekryteringen till vården och omsorgen.

Debatten under senare tid har handlat mycket om arbetstiden, att det behövs kortare arbetstid för att göra jobben attraktivare. Nja, om stressen och pressen är orimlig, då är även sju eller sex timmar alldeles för mycket. Dessutom, om arbetstiden sänks generellt, då måste vi även lägga resurser på branscher som inte har samma problem som vården och omsorgen.

Det är som sagt dumt att blunda för problem, och det är förstås lika dumt att förvärra dem.

Annons
Annons
Annons
Annons