Annons

Harmonisk nykomling siktar högt i BT-fyran

De tuffa åren ligger bakom Tranemo IF.
Nu andas Kindsklubben framtidstro och harmoni.
Det har lett till en återkomst i division fyra.
FOTBOLL • Publicerad 15 april 2024
Rickard Josefsson leder Tranemos comeback i fyran.
Rickard Josefsson leder Tranemos comeback i fyran.Foto: Magnus Persson

För några år sedan fattade klubben ett strategiskt beslut, som handlade om att bygga upp en stabil seniorverksamhet på nytt.

För det hade varit ett antal tuffa år för klubben som skapat motsättningar och osämja bland lagets spelare men också inom föreningen. När det gick knackigt sportsligt fanns krafter som ville ta in spelare utifrån, medan andra ville gå den hemvävda vägen.

Annons

– Jag tränade laget när vi åkte ur femman och det året var inget roligt. Glädjen fanns inte varken kring laget eller i klubben. Jag tycker att det var bra att man gjorde något åt det, berättar Henrik Dahl som numera är ungdomstränare samt fotbollsutvecklare i Tranemo IF.

A-laget har precis inlett sin onsdagsträning på det nya konstgräset på Tranehov. Dahl blickar ut över planen.

– Grunden i det här laget är kullen som är födda 2000, de har vuxit upp tillsammans och har väldigt kul. Det är verkligen något att bygga vidare på.

Efter en rad år i toppen av sexan, där föreningen inte lyckades ta det där sista steget, kom framgången förrförra året.

Tranemo vann division 6.

Men det skulle visa sig att resan bara hade börjat. Under fjolårssäsongen spelade laget fin fotboll i femman och fick även resultaten med sig så pass bra att man som nykomling nådde kvalplats uppåt.

Försäsong för Tranemo.
Försäsong för Tranemo.Foto: Magnus Persson

Där krossade Tranemo Falköpings FK och besegrade Ekedalen med uddamålet.

– Vi har gjort mycket rätt under de här åren, inte bara på seniornivå. Det känns som att hela föreningen är under uppsving, det byggs på underifrån även om det finns luckor, säger Henrik Dahl.

Föreningen tvingades bland annat lägga ned verksamheten för P15 i vintras.

– Vi hade ett snack med den gruppen, de var omkring 15 spelare som då ville vara med. När vi hade skaffat träningstider och tränare så var det ingen som kom. Vi gav det februari ut men intresset var för dåligt, det går inte att bygga en verksamhet på fyra–fem spelare, säger Dahl.

Annons

I division fyra östra kommer Tranemo att ställas mot en rad andra Sjuhäradslag i det vi kallar för BT-fyran i år. Det blir fullt med derbyn när Ulricehamns IFK, Åsarp/Trädet, Tvärred/Vegby och de andra närliggande lagen står för motståndet. I Boråstrakten finns även Sandared, Borås AIK och Dalsjöfors med i serien.

Tranemos nye huvudtränare, Rickard Josefsson, var med som assisterande redan förra säsongen.

– Vi går framåt som lag och under vinterns matcher tycker jag att det sett bra ut, får vi en bra start på säsongen kommer vi att överraska många lag i serien, säger han.

Truppen är 26 man stor, och enligt såväl Josefsson som Dahl är styrkan konkurrenssituationen som råder på i princip alla platser. Där finns så klart målsprutan Calle Johansson eller Christoffer Åkerlind med meriter högre upp i seriesystemet som ankare.

– Det är jämnt och det skapar fint tempo på träningarna. Killarna känns ambitiösa och seriösa när vi är på planen, och det finns en finns sammanhållning i den här gruppen. Även om några av dem numera bor på andra platser för jobb och studier så har de känt varandra länge, säger Josefsson.

Gusten Annerdahlen, målvakt.
Gusten Annerdahlen, målvakt.Foto: Magnus Persson

Vad har ni för sportslig målsättning som nykomling i serien?

– Vi vet att det finns många bra lag i fyran, men vi har chans mot alla. Får vi resultaten med oss till en början tycker jag att vi har visat att vi har potential att vara med högt upp, säger Josefsson.

Henrik Dahl är inne på att det är kul att vinna matcher men betonar viktigare värden.

– Har vi lärt oss något av det som hänt tidigare så är det det är viktigare att ha kul och trivas tillsammans än att hänga kvar i en serie. Det kan bli för mycket fokus på att vinna till varje pris när det egentligen inte är så jävla farligt att gå ned någon division. En förening som vår ska ha bra verksamhet för de ungdomar som bor i vårt område, man ska ha kul och vara trygga när man kommer hit. Det är värden som är viktigare än att nå sportsliga resultat, säger Dahl.

Tranemo IF gör comeback i division 4.
Tranemo IF gör comeback i division 4.Foto: Magnus Persson
Magnus PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons