Annons

UOK tvingas lägga ner elitsatsning

De danska landslagsstjärnorna lämnar Ulricehamns OK – vilket betyder slutet på en gyllene period i världstoppen.
– Vi blev tagna på sängen, och det är klart att det känns vemodigt, säger Jonas Salén, ordförande i elitkommittén.
Sport • Publicerad 30 juni 2011
Foto: Emil Björklund

Ida Bobach, Maja Alm och Signe Klinting springer alla i det danska orienteringslandslaget. Tillsammans med schweiziskan Simone Niggli samt tidigare även Ulricehamnstjejen Jenny Johansson har de bildat ett slagkraftigt lag för Ulricehamns OK – som fyra gånger (2004, 2005, 2006 och 2009) har vunnit världens största damstafett. Ingen annan klubb har tidigare lyckats vinna tävlingen så många gånger.

Nu är epoken över.

Annons

– De danska tjejerna har bestämt sig för att börja springa för Pan-Århus i Danmark. Där har det startats ett slags elitcenter där både det danska orienteringsförbundet och ett universitet i Århus är involverade. Dessutom har de anställt en tränare och skapat väldigt bra förutsättningar för tjejerna, säger Jonas Salén i Ulricehamns OK:s elitkommitté.

Var det väntat att Bobach, Alm och Klinting skulle välja det danska alternativet?

– Vi trodde inte att det skulle ske redan nu, utan vi blev väl lite tagna på sängen när de lämnade beskedet för några dagar sedan. Känslan var att de skulle stanna här ett tag till.

Förra året trappade Jenny Johansson ner och började tävla för IFK Göteborg. Simone Niggli är nu ensam kvar i laget och tvekar om fortsättningen (se separat artikel). Det innebär att elitsidan på den framgångsrika damsidan i Ulricehamn läggs ned.

– Det har tyvärr inte utvecklats några talanger så bra att vi kan fortsätta bedriva elitverksamhet på damsidan, men på herrsidan fortsätter den, säger Jonas Salén.

Känslan?

– Vemodigt och tråkigt. Samtidigt måste man vara stolt över vad vi åstadkommit i Ulricehamn. När jag började i klubben för ungefär 20 år sedan var vi långt ned på skalan över klubbarna i Västergötland. Nu har vi varit i världstoppen under flera år. Det är otroligt att se den utvecklingen.

Ida Bobach har vunnit ett guld, två silver och två brons i junior-VM. Maja Alm har en femteplats på VM, ett EM-brons samt ett JVM-silver på meritlistan. Signe Klinting har ett JVM-silver och två JVM-brons. Från och med i morgon, 1 juli, representerar de Pan-Århus.

– De har betytt mycket för orienteringen i Ulricehamn, konstaterar Jonas Salén.

30 juli 1991.

10 juli 1988.

17 april 1990.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons