Han blir ensam kvar – gruppen får inte träna: ”Som en käftsmäll”
Den närmaste framtiden är högst oklar för SK Elfsborgs Paulsson. Nästa helg skulle han tävlat på SM, men mästerskapet blev plötsligt inställt.
– Det blev en tom känsla i hela kroppen.
Han tittar ut över simarenan, som är stängd för allmänheten sedan en vecka tillbaka. Träningskamraterna har lämnat bassängen.
– Kroppen är där den ska vara. En vecka till och jag hade slagit mina personliga rekord. Det kan jag säga på rak arm. Jag är i den formen, och då är det tråkigt att inte få göra det.
När BT träffar simmaren under tidig torsdagskväll har chefstränare Claes Andersson redan flaggat för att svenska simförbundet troligtvis kommer skärpa sina restriktioner ytterligare under fredagen. Träder de ikraft blir Paulsson ensam kvar, de övriga tio elitsatsande simmarna i gruppen har inte nått landslagsnivå – och får inte utöva sin idrott.
– Jag får ju fortsätta simma, men jag lider med dem. Vi simmar här tillsammans dag in och dag ut... det blir tråkigt att inte ha en grupp att träna med. Jag blir helt själv och då är det svårt att inte göra det där lilla extra.
Samtidigt menar Paulsson att man måste acceptera läget.
– Vi lever i en ovisshet, det är bara att rätta sig efter vad som gäller. Jag kan ändå träna och är inte utsatt för en total lock down som idrottare i många andra länder.
Kalendern är full av tävlingar, som troligtvis inte blir av.
– Vi har en långbanetävling här i Borås i början av februari. Det kanske blir nästa tävling...
I april går swim open som var tänkt att bli ett EM-kval för Paulsson.
– De tar förmodligen bort min direktplats till EM för att de tycker att det gått för lång tid, men det är inte helt hundra. I så fall blir det kvaltävling både till EM som förhoppningsvis går i maj och OS i augusti. Om jag kvalar dit... och om det blir av.
Så vad händer nu?
– Jag får sitta ner med de som är i mitt team och planera en ny grundträningsperiod. Jag skippade ju mästerskapen i kortbana förra året för att jag skulle satsa på att kvala till OS i maj och då blev allt inställt... då blev SM en höjdpunkt som nu också ställdes in.
Han menar att det tar på psyket.
– Men målet som jag vill uppnå, det har jag kvar. Jag ska ta mig till OS och slå svenska rekordet.
Han rycker på axlarna.
– Jag får ta tiden till att stärka upp mina svagheter. Jag är ingen fulländad simmare, jag har att jobba på.
På andra sidan Skaraborgsvägen, bara 500 meter bort, tränar en decimerad elitsatsande grupp i Ryahallen. IK Ymer, har enligt Svenska friidrottsförbundets direktiv, dragit gränsen vid landslagsnivå. Därför är bara fyra friidrottare på plats denna kväll.
– Det är speciellt. Vi brukar ju vara ett helt gäng här, säger Julia Wennersten.
Hon ser sig om i den näst intill tomma hallen.
– Nu får jag fokusera på att träna och bygga upp mig, men jag är ändå rädd för hur det blir med inomhussäsongen.
I helgen skulle hon åkt på en samling och tränat ihop med landets bästa häcklöpare, men det blev inställt. Hon är ändå glad över att tillhöra det fåtalet som får träna i grupp och under ledning av Carina Lindberg.
– Jag går bara och tänker vad som skulle hända om man överhuvudtaget inte får komma hit och träna. Att vi får träna i en liten grupp så här är väldigt tacksamt. Vi har ju fortfarande våra mål, även om det är corona och måste följa riktlinjerna, så gäller det att träna på och hoppas att det går över snart, säger Wennersten.
Hon har full respekt för epidemin. Sedan nyligen har hon börjat arbeta inom hemtjänsten och vet därför vikten av att skydda sig och sin omgivning.
– Det är mycket man måste ta hänsyn till. Där handlar det också om respekt och följa reglerna.
Andreas Carlsson placerar ut hinder vid längdgropen.
– Det är bara att inse att man inte har något att säga till om. Man är inte så kaxig när det kommer till det här. Man kan inte bestämma över hur ens vardag och liv ska se ut, hur det blir med tävlingar och träningar. Man får helt enkelt följa reglerna och göra det bästa av det.
Hur tävlingskalendern kommer se ut vet ingen.
– Optimalt är det ju inte, men vi får vara glada för att få träna. De får man vara glad för, annars hade det blivit jobbigt. Jag skulle bli väldig orolig om det blir en lock down och man tvingas springa på väggarna hemma. Jag hoppas ändå på en hyfsad tävlingssäsong inomhus, även om det säkert blir grenspecifika tävlingar.
Den börjar i mitten av januari. Innan dess brukar Carlsson åka på träningsläger utomlands, men det blir ingenting med det.
– Det får man ha respekt för, och hålla sig på hemmaplan.
Carlsson jobbar som idrottslärare tre dagar i veckan på grundskola och möter många elever.
Är du rädd för att smittas av covid?
– Jo, det är jag. Men skolan är det viktigaste vi har i samhället, det måste få löpa på som vanligt.
Så resonerar klubbarna
Folkhälsomyndigheten, FHM, undantar yrkesmässig idrott från de allmänna råden.
Efter en dialog mellan FHM och RF definieras yrkesmässig idrott enligt RF i ett skriftligt förtydligande: Idrottsutövningen ska vara ”den huvudsakliga sysselsättningen och där utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen. Detta oavsett vilken inkomst utövaren har från sin idrottsutövning”.
Båda villkoren måste uppfyllas. ”Att en person lägger merparten av sin fritid på sin idrottsutövning är därmed inte tillräckligt. Det är heller inte tillräckligt att utövaren har ambitionen att nå nationell eller internationell elitnivå”.
SK Elfsborg: Simklubben drog en gräns för vilka man ansåg vara elitsatsande som skulle undantas restriktionerna och definierade ett drygt tiotal simmare. Svenska simförbundet skärpte reglerna under torsdagskvällen. Förbundet drar då gränsen vid landslagssimmare vilket kommer gälla från och med fredag. ”Grundregeln kommer vara landslagssimmare kort och gott en tid framöver och då är det bara Adam Paulsson som kommer köra”, säger chefstränaren Claes Andersson. Sofia Åstedt, också landslagssimmare, går på simgymnasium i Helsingborg.
IK Ymer: Klubben har helt och hållet gått på Svenska Friidrottsförbundets linje. Bara utövare som de senaste två åren tillhört landslaget får fortsätta träna i grupp. Det är Andreas Carlsson, Simon Larsson, Julia Wennersten, Sophie Reid, Ebba Åhman, Emelie Rantzow, Ebba Wahlberg och Eric Källman. ”Jag tycker det är jobbigt, jag vill inte avgöra vem som är elit i min grupp. Därför är det skönt att Svenska Friidrottsförbundet har tolkat restriktionerna åt oss”, säger Carina Lindberg.