Annons

Framtidsbilderna: Så vill djurparken förvandlas

Kuststaden Kypesjöping med nya pingviner från Afrika och en stor äventyrsvärld.
Djurparken vill ha en kvarts miljard för att överleva.
Men tidsplanen är knapp. Redan i februari behöver de ett ja från politikerna.
BORÅS • Publicerad 15 december 2023 • Uppdaterad 17 december 2023
Framtidens Borås djurpark. För en kvarts miljard finns det planer på kuststaden ”Kypesjöping” med kapten Sältand och Simbas äventyrsvärld för att locka fler besökare. Illustration: Jora Vision.
Framtidens Borås djurpark. För en kvarts miljard finns det planer på kuststaden ”Kypesjöping” med kapten Sältand och Simbas äventyrsvärld för att locka fler besökare. Illustration: Jora Vision.

Borås djurpark har länge kämpat med dålig ekonomi och sjunkande besökssiffror. I år väntas parken gå nästan 25 miljoner back. Och besökarna är färre än när parken öppnade i början på 1960-talet.

Nu har djurparkens styrelse fattat beslut om att satsa sig ur krisen. Inom kort ska en omfattande utvecklingsplan presenteras för politikerna i kommunfullmäktige, som är den instans de behöver be om pengarna som krävs.

Annons

– Vi behöver låna pengarna, säger djurparkens vd Jeanette Lindström.

Summan som behövs är 260 miljoner kronor under sex års tid. 2029 hoppas parken efter nysatsningar att de har 80 000 fler besökare per år jämfört med i dag, och att det ekonomiska resultatet har förbättrats med 16 miljoner per år.

Sett till dagens ekonomiska läge skulle det dock fortfarande innebära att bolaget går med miljonförlust.

– På sikt ska vi till och med kunna leverera ett plusresultat, säger bolagets vice ordförande Magnus Sjödahl (KD).

Från vänster: Jeanette Lindström, vd, Borås Djurpark, Johan Jönsson, zoolog. Målet med förändringen av parken är att få ökade intäkter för att kunna fortsätta driva djurpark med utbildning, bevarande och forskning. Enbart djuranläggningar har visat sig inte leda till fler besökare och bättre ekonomi.
Från vänster: Jeanette Lindström, vd, Borås Djurpark, Johan Jönsson, zoolog. Målet med förändringen av parken är att få ökade intäkter för att kunna fortsätta driva djurpark med utbildning, bevarande och forskning. Enbart djuranläggningar har visat sig inte leda till fler besökare och bättre ekonomi.Foto: Rebecka Åsbrink Claesson

Diskussionerna i styrelsen har pågått länge. BT har tidigare berättat att parken även har anlitat det holländska bolaget Jora Vision i det arbetet.

Tillsammans med politiker, zoologisk personal och affärsutvecklingschefen presenterar vd:n de storslagna planerna. Och det är inte i första hand djuren som parken satsar på för att locka fler besökare, utan bedömningen är att andra attraktioner är vad som krävs. Samtidigt poängteras noga att anläggningen ska fortsätta att vara en djurpark som arbetar med bevarande, forskning och utbildning.

– Vi ska inte bygga ett tivoli, säger marknads- och affärsutvecklingschef Jonas Törndahl.

I stället vill man bygga två nya delar i parken.

Den första är pingvinernas nya hem. Dagens anläggning från 1986 har akut underhållsbehov och en ny behövs för att kunna ha djuren kvar.

I och med den nya anläggningen ska pingvinerna få flytta till platsen vid sjön där sälarna är i dag. Där ska de samsas i en kuststad som kallas Kypesjöping. Där kommer man kunna träffa lite andra karaktärer också.

Annons

– Här strandade faktiskt kapten Sältand för väldigt länge sedan. Han är pingvinernas och sälarna allra bästa kompis och beskyddare och han kan allt om hav och vatten och alla djur som bor där. Han bor i Kypesjöpings fyr och är såklart också barnens bästa vän, säger Jonas Törndahl.

Han utvecklar förhoppningarna:

– Vill man lära sig mer om vattenlevande djur och få riktigt skoj, äventyr och dessutom få hänga med en riktig sjörövarkapten så tror vi att vi kan lova att Kypesjöping kommer att bli en ny destination i Sverige.

Det nya pingvinlandet ska ha plats för upp till 70 pingviner. I dag har parken 20 stycken. Det är en helt ny sorts pingvin som flyttar in, den sydafrikanska pingvinen. Dagens pingviner, av arten Humboldtpingvin, ska i stället lämna parken.

– Den afrikanska pingvinen ger oss ännu större möjligheter att arbeta med bevarande eftersom det är en art som har en ännu mer utmanande hotstatus i det vilda, säger zoolog Johan Jönsson.

Förhoppningen är att detta ska stå klart 2025. Två år senare planeras Simbas äventyrsvärld vara färdigbyggd. I planeringsstadiet finns här en stor teater, nätlabyrint, zipline, safaribilar, en jättetrampolin, en superkana, en klätterskog, båtar och en äventyrsbana. Hit hoppas man locka också äldre barn än de som besöker parken i dag.

Men där finns inga djur.

– Det är ett medvetet val att vi inte har integrerat djur i den här delen, säger Jeanette Lindström.

Tillsammans bedöms de två delarna göra att besökarna stannar minst tre timmar extra.

– Det har effekten att dagbesök blir till tvådagarsbesök, vilket kommer att innebära en hel del både för staden och för vår park, säger Jonas Törndahl.

Annons

Trots de storslagna planerna räknar djurparken inte med några dramatiska prishöjningar av biljettpriserna.

– Det kommer att ligga någonstans i samma nivåer, säger Jonas Törndahl.

Djurparken planerar att hålla öppet även under byggtiden.

Det finns även planer på ett nytt aphus eftersom också den anläggningen är i stort behov av renovering, men där finns ännu inga skisser framtagna.

Utvecklingsplanen sträcker sig till 2029. Efter det skulle parken vilja ha en ny tigeranläggning.

– Vi har hela området åt Nordskogen. Där finns gamla ritningar på en tigeranläggning, säger Jeanette Lindström.

Nu ska framtidsplanerna presenteras för politikerna i fullmäktige. I februari hoppas djurparken få grönt ljus för att kunna börja förverkliga dem.

Har ni någon känsla för om fullmäktige kommer säga ja till det här förslaget?

– Vad är alternativet? Det är en respektingivande summa, men en investering på sikt ska ju ge ett plus i slutändan. Alternativet, att fortsätta gå med underskott, framstår ju som så mycket sämre. Gör vi ingenting så kan jag inte se hur vi skulle kunna vända den utvecklingen, säger Magnus Sjödahl (KD).

Från vänster: Jonas Törndahl, marknads- och affärsverksamhet, Jeanette Lindström, vd, samt Johan Jönsson, zoolog.
Från vänster: Jonas Törndahl, marknads- och affärsverksamhet, Jeanette Lindström, vd, samt Johan Jönsson, zoolog.Foto: Rebecka Åsbrink Claesson

En privatisering av djurparken var länge en politisk fråga i Borås men i nuläget finns det inte en politisk majoritet för en försäljning. Styrelseordförande Per-Eric Stjernas parti Liberalerna har tidigare velat sälja djurparken.

Annons

– Jag tror att alla politiker som har ansvar för Borås stad och för kommunen framöver måste ställa sig frågan: Vad vill vi med Borås djurpark? Staden hade kanske inte satsat på att skapa en ny djurpark om vi inte hade haft den, nu har vi haft den i 60 år och den är ju ett fantastiskt varumärke för Borås. Jag tycker det här är en satsning som är i samklang med att Borås vill utvecklas, säger han.

Ytterligare ett kommunalt bolag, Borås energi och miljö, står inför stora investeringar, bland annat i form av ett nytt vattenverk.

Vad tänker du om det?

– Vatten måste vi ha. När det gäller parken har vi ett val. Men vill vi någonting med parken, då får vi nog vara beredda på att det kostar lite grann också, säger Per-Eric Stjerna (L).

Fakta

Djurparken i siffror

• Borås Djurpark grundades 1962. I parken finns cirka 300 djur som representerar 42 olika arter.

• Bolaget är kommunalt ägt och ett dotterbolag till Borås stadshus AB. Djurparken brukar brukar gå med förlust varje år. 2023 väntas parken gå nästan 25 miljoner back.

• Bolaget är beroende av koncernbidrag för att få ekonomin att gå ihop. 2023 var bidraget 12,2 miljoner kronor.

• Under 2022 hade Borås djurpark 186 000 betalande besökare, 34 000 färre än pandemiåret 2021.

• I en framtidsvision planerar djurparken att öka antalet besökare till 80 000 fler per år jämfört med i dag. Förhoppningen är också att fler besökare ska stanna i två dagar och att omsättningen ska öka med minst 40 miljoner kronor.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons