Annons

SK Elfsborgssimmarens långsiktiga plan mot OS-drömmen

Han har slutat skolan, och har varken sökt jobb eller utbildning.
Charlie Skoglund Macmillan, 18, har siktet inställt på OS.
– Rutinerna är jätteviktiga. Vad man kan göra idag för att ta sig dit, säger Elfsborgssimmaren.
Simning • Publicerad 1 augusti 2023
Charlie Skoglund Macmillan snodde med sig fyra medaljer hem från SM-veckan i Umeå.
Charlie Skoglund Macmillan snodde med sig fyra medaljer hem från SM-veckan i Umeå.Foto: Simon Talvend Gillner

G´day, god morgen eller hallå. Alla hälsningsfraserna funkar till Charlie Skoglund Macmillan – svenskaustraliensaren som växte upp i Norge ända fram till gymnasietiden. Han hälsar dock med hej när BT träffar honom vid Borås simarena.

Sedan tre år tillbaka är Skoglund Macmillan återigen boråsare – och för SK Elfsborg är han nu en av de mest intressanta simmarna i klubben.

Annons

– Jag ville satsa på simningen och jag tyckte det var ett bra program här, säger han om återkomsten till Sverige.

Benen trycker ifrån startpallen och 18-åringen bryter den stilla vattenytan kort efter. En fjärdedel av poolen på Borås simarena är avklarad när han kommer upp till ytan igen.

På studenten utsågs simmaren till Sven Eriksonsgymnasiets bästa manliga atlet, och bara några veckor senare plockade han hem fyra medaljer på SM-veckan i Umeå.

– Just nu ligger de på köksbordet men jag ska hänga upp dem snart, säger han och ser tillbaka på äventyret i norr.

– Det började med en lång resa. 13 timmar upp dit. Sen är det ju ett långt mästerskap, det längsta jag gjort. De sista dagarna blev tuffa.

Vad lärde du dig från det?

– Det var väldigt lärorikt. Jag tar med mig rutinerna, vad man gör innan och efter sina lopp. Att bada av sig mjölksyran, det är viktigt.

Nu återstår bara inomhus-SM i november innan Charlie officiellt lämnar juniortiden bakom sig. Framåt väntar en karriär som bär hela vägen till OS, om 18-åringen själv får bestämma.

Planen är i alla fall satt. Det vanliga träningsschemat med åtta pass i veckan ska utökas. Tillsammans med sina tränare Viktor Jönsson och Johanna Pettersson har han spikat delmål hela vägen till OS-drömmen, och hittills har delmålen klarats av.

– Det har gått bra. Vi kommer sätta nya mål nu till hösten. Det är ju såklart viktigt, men sen måste man också leva i nuet och rutinerna är jätteviktiga. Vad man kan göra idag för att ta sig dit.

Annons

Med stegvis och kontinuerlig träning är målet att kapa tiondel efter tiondel på tiderna. Den tydligaste prestationsmässiga milstolpen är att så småningom klara sig under 50-sekundersmarkeringen på 100 frisim.

– Den är stor, säger han med 2,08 sekunder kvar att kapa av.

Men för att ta sig till OS handlar det inte bara om att lösa bättre personbästa. Det gäller också att prestera placeringsmässigt gentemot resten av den svenska eliten.

– Just nu är det ju en bit kvar att kämpa för. Men jag tror att jag har möjlighet att komma ner dit. Det är bara tid som behöver läggas, säger Elfsborgssimmaren som ser 2024 års olympiska mästerskap som lite för nära i tiden.

– Jag får nog satsa på längre fram, antingen 2028 eller 2032, säger han.

Solen värmer utanför simarenan och Alidebergsbadet är fyllt med människor. I utomhuspoolen finns knappt några kvadratmeter över där man kan ta rejäla simtag.

På andra sidan de stora glasfönstrerna är badhuset tomt. Ja, förutom Charlie Skoglund Macmillan då. Trots tre veckors semester är 18-åringen där för att hålla igång.

Här saknas innehåll

Fakta

Charlie Skoglund Macmillan

Ålder: 18 år.

Bor: i Borås.

Tävlar för: SK Elfsborg

Meriter:

JSM-silver, 100 meter ryggsim, 2023.

JSM-brons, 100 meter fjäril, 2023.

JSM-brons, 4 x 100 meter frisim, 2023.

JSM-brons, 4 x 100 meter mixed, 2023.

JEM-deltagande 2022.

Sedan utspringet från gymnasiet har Charlie varken sökt jobb eller utbildning. Fokus ligger helt och hållet på simningen. Med sina nyss avklarade gymnasiekurser i ekonomi förstår han självklart risken i satsningen, men framstår ändå som lugn.

– Jag tar det år för år. Såklart måste man hitta en balans mellan arbetslivet och simningen. Det är en liten utmaning, säger han och gör det tydligt att det ska vara ett jobb som kan kombineras med en elitsatsning – eller inget jobb alls.

Ståendes vid bassängkanten står han med självsäker och trygg blick.

Annons

– Målet är att ha simningen som jobb.

EJM-äventyret i Rumänien där Charlie Skoglund Macmillan, Markus Stahre, Tim Rogersson och Anton Witzell kom tolva på 4x100 meter frisim beskriver Boråsaren som sin främsta framgång hittills.
EJM-äventyret i Rumänien där Charlie Skoglund Macmillan, Markus Stahre, Tim Rogersson och Anton Witzell kom tolva på 4x100 meter frisim beskriver Boråsaren som sin främsta framgång hittills.Foto: Simon Talvend Gillner

Kärleken till sporten och simning har Skoglund Macmillan haft sedan han var sex år.

– Jag ville egentligen bara lära mig simma men så tyckte jag det var charmigt med de fyra olika simsätten så då ville jag lära mig att bemästra alla.

– Sen när jag väl kunde det tyckte jag att det var så roligt så då slutade jag inte.

Mångsidigheten är styrkan för Charlie Skoglund Macmillan. Han har visat sig vara bra nog att knipa medaljer oavsett simsätt och favoritgrenarna är frisim och medley.

– Det jag tycker är roligast är 100 meter medley. Då blir det ju 25 meter av alla simsätt.

Karriären inleddes i Gjøvik SK, men även om han tillbringat merparten av livet i Norge ser simmaren Sverige som hemmaplan. Hemmastadd är han också i pappas Australien.

– Vi brukar va där då och då. Mest runt jul, säger han och berättar om ett av de mer dramatiska besöken.

– En gång när jag var liten och var ute och surfade så gick haj-alarmet. Jag fattade inte riktigt vad som hände men pappa tog med oss in direkt.

18-åringen ler. Det är tydligt att det är i vatten han trivs bäst. Efter sina första uppvärmningsvändor stannar han upp vid bassängkanten och ler stort mot kameran.

Annons

Vad är det som driver dig?

– Variationen. Att om man tröttnar på ett simsätt så finns tre andra. Sen människorna runt omkring, simidrottare brukar vara mycket trevliga, säger han och avslutar med sin favoritkänsla i sporten han älskar:

– När man lyckas prestera på topp när det verkligen gäller.

Charlie Skoglund Macmillan om sitt australiensiska påbrå: ”Det märks kanske på mitt hår – det är ganska surfigt”
Charlie Skoglund Macmillan om sitt australiensiska påbrå: ”Det märks kanske på mitt hår – det är ganska surfigt”Foto: Simon Talvend Gillner
Fakta

Fem snabba frågor

Instagram eller TikTok?

– TikTok

Hemmakväll eller utekväll?

– Hemmakväll

Telefonsamtal eller SMS?

– Telefonsamtal

Youtube eller Twitch?

– Youtube.

Norge eller Sverige?

– Ooh... Sverige

Tidigare delar i serien Framtidens stjärnor:

Emil DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons