Annons

Johan Rydén: ”Inför VAR fortast möjligt i allsvenskan”

VAR eller inte VAR i allsvenskan, det är frågan.
Förbundet ville införa videogranskning redan till nästa år. Det har klubbarna stoppat. Personligen förstår jag inte varför.
Johan RydénSkicka e-post
FOTBOLL • Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 8 juli 2020
Johan Rydén
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Här saknas innehåll

Elfsborg har stått för en mycket stark säsongsinledning. Boråslaget är obesegrat i serien och har tagit sig till kvartsfinal i cupen.

Ni kanske minns hur snacket gick bland alla experter för en månad sedan? Guld till Malmö eller Hammarby, medan Elfsborg skall sluta på åttonde plats.

Annons

Efter sex omgångar har boråsarna tagit emot båda favoriterna – och inkasserat fyra poäng. Man har tagit lika många poäng på bortamatcher mot tänkta utmanarna IFK Göteborg och suveräna serieledarna IFK Norrköping.

Elfsborg har rakt igenom mött lag som var topp tio i fjol. Och man har visat en grym stabilitet. Det Elfsborg som tidigare hade svängdörrar i försvarsspelet har släppt in minst mål av alla lag. Den enda lite sämre prestationen var 0–0-matchen i Helsingborg – men då höll man ändå nollan.

Offensivt har det inte klickat lika bra. Men tänkta poängkungen Jesper Karlsson gjorde en lovande insats senast mot Malmö. Känslan är att Karlsson är på gång.

Jimmy Thelin har valt att matcha sin startelva stenhårt. Så här långt har det visat sig vara ett framgångsrecept. Inga nya skador har uppstått under seriespelet.

Vid en titt på tabellen upplever jag trots allt att Elfsborg fått sämre utdelning än man borde ha fått. Det har ”bara” blivit tio poäng och femte plats. Men faktum är ju att Elfsborg kunde haft fyra poäng till – om allsvenskan hade haft VAR redan i år.

Det omdiskuterade videodomarsystemet skulle garanterat ordnat så att Marokhy Ndiones nickmål mot Örebro hade godkänts. Det hade betytt 1–0, och skulle ha ökat Elfsborgs chanser till tre poäng i den matchen rätt rejält.

VAR hade sannolikt även ändrat domslutet när samme Ndione drogs i tröjan av Norrköpings Egzon Binaku. Där kom domartrion fram till att blåsa frispark till Binaku. Det var ett helgalet beslut. Med videogranskning borde Elfsborg fått straff eller frispark, och möjligen även målchansutvisning på Binaku. De korrekta alternativen hade i alla fall ökat Elfsborgs chanser att hålla den 1–0-ledning man då hade.

Nu är det förstås inte i första hand på grund av de här två händelserna som jag anser att VAR bör införas fortast möjligt. Utan det är på grund av att det är rättvisare.

Mexiko är ett av de länder som har infört VAR-granskning. Här kollar domare Luis Santander ett videoklipp under matchen mellan Pumas och America i december 2018.
Mexiko är ett av de länder som har infört VAR-granskning. Här kollar domare Luis Santander ett videoklipp under matchen mellan Pumas och America i december 2018.Foto: Moises Castillo

Jag har ofta sett mig som konservativ. Jag motsätter mig förändring för förändringens skull. Däremot vill jag ha förbättringar. Därför har jag varit positiv till VAR redan från början. Videodomarsystemet är nämligen en förbättring av domsluten inom fotbollen.

Inledningsvis följde en del irriterande barnsjukdomar med granskningssystemet. Men det förbättras snabbt, och ju bättre det blir, desto fler korrekta domslut. Som jag ser det är VAR en självklar del av fotbollens utveckling.

Annons

Men i Sverige har elitklubbarna stoppat utvecklingen. De har sett till att systemet som tidigast kan bli verklighet i allsvenskan 2022.

Det är ett tecken på den utvecklingsfientlighet som finns inom fotbollen. Inte minst bland supportrar. I vintras röstade exempelvis Malmö FF:s medlemmar för att klubben aktivt skall verka mot VAR.

Även vid Elfsborgs årsmöte i våras hade supportrar motionerat för att klubben skall verka mot VAR. Där togs dock inget beslut, utan frågan bordlades. Den ska tas upp på årsmötesnivå igen efter att förbundet och Sef har utrett klart.

Många supportrar ogillar VAR. Här är det protester i samband med en Premier League-match mellan Crystal Palace and Arsenal från januari i år.
Många supportrar ogillar VAR. Här är det protester i samband med en Premier League-match mellan Crystal Palace and Arsenal från januari i år.Foto: Tess Derry

Ett huvudargument mot VAR är att supportrar inte kan jubla över mål som tidigare, för det kan ju bli VAR-granskning. Men här är ju egentligen inget ändrat. Ett mål är inte godkänt förrän domaren blåser igång spelet igen. Det gäller både med och utan VAR.

Motionärerna i Elfsborg var rädda att VAR i längden skulle hota engagemanget och fotbollsupplevelsen, vilket riskerar leda till minskad publik. Det tror jag inte är något stort problem. Det finns videogranskning i många sporter. Jag har inte hört att någon av de sporterna drabbats av minskade publiksiffror.

Ett annat argument mot VAR är att det stoppar spelet. På den fronten har herrfotbollen betydligt större problem med simulerade skador och maskning. Personligen tycker jag att man snarast bör gå över till 2x30 minuters effektiv tid. Då finns det inte längre någon stor vinst i att ligga och vrida sig 17 varv, eller ta 45 sekunder på sig vid inkast.

För mig är det självklart att både VAR och mållinjeteknologi införs i allsvenskan. Däremot tror jag att ekonomin gör att det lär dröja ytterligare några år i superettan.

I den serien spelar Norrby under onsdagen borta mot Magnus Haglunds Halmstads BK. Båda lagen ligger en poäng bakom serieledarna Gif Sundsvall. Norrby har likt Elfsborg inlett säsongen med stabil defensiv, men med lite trubbig offensiv.

Tänker Boråslaget vara med och slåss i toppen är kvällens match lite av en nyckel. HBK är ju helt klart ett av de lag som har potential att spela i allsvenskan nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons