BT listar Sjuhärads OS-hopp
Fotboll: Loes Geurts
Bor i Hyssna – aktuell för Nederländernas fotbollslag
Chanser: Mycket goda. Nederländerna har kvalat in, och om Hyssnabon bara håller sig frisk och hel bör hon ingå i truppen. Se separat artikel.
Fotboll: Abbas Mohamad
Norrby IF – aktuell för Iraks U23-lag i fotboll
Kval: Görs via Asiens U23-mästerskap i Thailand 8–26 januari. Där gör 16 lag upp om tre OS-platser.
Chanser: Enstaka procent. Först skall Irak kvala in, sedan skall Mohamad ta en plats i truppen. Han har varit med på två landslagsläger, men missade det senaste på grund av skada. Dessutom har han problem med passfrågan, och är inte aktuell för spel i de asiatiska mästerskapen i januari.
Men han tror sig vara aktuell för OS – om laget kvalar in. Han säger: ”Vi har bra chans att komma med, vi har ett jättebra lag.”
Taekwondo: Ali Alian
Borås Taekwondocenter
Kval: Europa har två platser per viktklass. De fördelas vid en europeisk kvaltävling i Milano 24–25 april. Där krävs det således att man går till final för att få tävla i OS. Ali Alian bedömer att 35–40 personer kommer att vara med i hans klass, –68 kilo.
Chanser: Enstaka procent. Alian själv tror dock att han kommer att klara kvalet. 20-åringen måste dock överträffa sig själv – hittills har han aldrig varit topp åtta i ett EM.
Friidrott: Andreas Carlsson
IK Ymer – aktuell i längdhopp
Kval: Den internationella kvalgränsen i längdhopp ligger på 8,22. Startfältet skall bestå av 32 tävlande. Om inte tillräckligt många klarar kvalgränsen fylls startfältet efter hur världsrankningen ser ut den 29 juni 2020.
Chanser: Enstaka procent. Carlsson behöver först klara kvalgränsen, vilket är personligt rekord med 31 centimeter. Utöver det bör han sannolikt göra ytterligare något eller några hopp över åtta meter för att få klartecken av SOK.
Simning: Adam Paulsson
SK Elfsborg – aktuell på 400 meter medley
Kval: Kvalgränser kan klaras fram till och med den 29 juni 2020. De distanser som skulle kunna bli aktuella för Paulsson är 400 meter medley och 4x200 meter frisim. Paulsson är i första hand inriktad på medley, där Internationella simförbundet (Fina) har följande kvalgränser:
A-gräns: 4.15,84
B-gräns: 4.21,46
Dessutom har SOK en egen gräns på 4.15,02.
Chanser: Enstaka procent. Elfsborgaren har simmat 400 meter medley på 4.17,32. Han behöver sänka sig med 1,48 sekunder för att klara Finas A-kvalgräns, och 2,30 för att klara SOK:s krav.
Noterbart i övrigt är att Sverige skulle kunna få ett starkt lag på 4x200 meter frisim. Problemet är att laget inte är inkvalat, och det egentligen inte finns något bra tillfälle att samla simmarna för att försöka klara kvaltiden.
Rodd: Lovisa Claesson
Öresjö SS
Kval: I singelsculler får 29 båtar starta i Tokyo. Nio blev klara på fjolårets VM, varav fem kom från Europa. För övriga europeiska roddare gäller först ett europeiskt kval om tre platser i Varese, Italien 27–29 april. Sedan finns det en slutlig kvalregatta, öppen för roddare från alla världsdelar, om de två sista platserna. Den avgörs i schweiziska Luzern 17–19 maj.
Chanser: 50–60 procent. Av de som gör upp i Varese är Claesson rankad tvåa – och man tävlar om tre platser. Tar hon en plats bör hon ha goda möjligheter att blidka SOK enligt framtidskriteriet – alltså att hon är ung och bör ha fler OS framför sig. Öresjöroddaren gör en heltidssatsning under våren, hon kommer i princip befinna sig utomlands hela tiden fram till kvalet.
Rodd: Per Olof Claesson
Förbundskapten i rodd, från Borås
Kval: Se Lovisa Claesson.
Chanser: Om dottern Lovisa kvalar in blir det även en OS-biljett för pappa Per Olof. Han har en liten chans till – om Anders Backéus fixar en biljett i herrarnas singelsculler. Men det är i första hand till Lovisa Claesson förbundet sätter sitt hopp.
Skateboard: Jessica Jansson
Från Borås – aktuell i grenen Park
Kval: Det är 20 platser att tävla om. Topp tre i nästa års VM, avgörs 25–31 maj, är OS-klara. Övriga platser fördelas efter hur man ligger på rankningslistan den 1 juni nästa år. I OS-kvalet får man räkna in kvaltävlingar från 2019 och 2020.
Chanser: Promillenivå. Boråsaren var 31:a i kvaltävlingen i Sao Paolo i september. För att ta sig till Tokyo behöver hon dels ha råd att åka på alla nästa års kvaltävlingar, dels höja sig resultatmässigt. Hon tror själv mer på OS 2024 än 2020.
Simning: Sofia Åstedt
SK Elfsborg
Kval: Sverige har kvalat in ett damlag på 4x100 meter frisim.
Chanser: Promillenivå. I lagkappen är trion Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson given. Kvar att kämpa om fjärdeplatsen. Det är långbana som gäller, och där har i år Hanna Eriksson simmat på 56.01 och Sophie Hansson på 56.56. Åstedt har gjort 57.56, och är tolva i Sverige. Men den tiden är från i februari, sedan dess har hon utvecklats enormt och bland annat gjort 55.06 i kortbana (sjua i Sverige). Hon var femma på SM, och har en liten OS-chans – men då måste hon göra under 56 sekunder.
Fotboll: Pia Sundhage
Förbundskapten Brasilien, bördig från Marbäck
Chanser: 99 procent. Brasilien har kvalat in, så om Sundhage har kvar jobbet i sommar kommer hon med till Tokyo.
Cykel: Lucas Eriksson
Gånghester CK/Team Riwal Ryadynez
Kval: Platserna fördelades efter nationsrankningen den 22 oktober. Där fick Sverige en kvotplats till herrarnas linjelopp, en tävling där 130 cyklister kommer till start.
SOK har dock inte givit klartecken till någon start, utan kräver att någon svensk herrcyklist skall komma topp åtta i en World Tourtävling senast mitten av maj för att få åka till OS.
Chanser: Promillenivå. Det är inte lätt att komma topp åtta i en World Tourtävling. Förbundskapten Lucas Persson konstaterar att både Tobias Ludvigsson och Lucas Eriksson har chansen. ”Lucas kanske har störst möjlighet eftersom han oftare har en fri roll i sitt team.” Dessutom skulle Eriksson kunna komma med enligt framtidskriteriet.
Basket: Elin Ljunggren
Alvik Basket, bördig från Borås
Kval: Tolv lag får spela i OS. 16 lag är kvar till det slutliga kvalet i februari. Där ställs Sverige mot Kanada och Belgien om två platser i Tokyo. Japan ingår också i kvalgruppen, men utan tävlan – japanskorna har redan en OS-plats som arrangörer.
Chanser: Promillenivå. Sverige har 40–50 procents chans att ta en plats i Tokyo. Men Ljunggren står just nu utanför landslagets observationstrupp, och lär få det tufft att slå sig in i en OS-trupp – även om chansen finns.
Judo: Robert Eriksson
Svensk förbundskapten, bor i Borås
Chanser: 99 procent. SOK har givit klartecken för två svenska judokas, och ytterligare tre kan kvala in. Det mesta talar alltså för att Eriksson åker till Japan till sommaren.
Noterbart
Sverige har kvalat in ett lag i ridsportens fälttävlan. Viktoria Carlerbäck från Borås FK kommer dock inte vara en av de svenska ryttarna. Hon låter hälsa att OS inte är aktuellt för hennes del.
Tillägg
Även Boråsbördige Mattias Översjö är OS-klar till 99 procent. Han är det som ledare för Danmarks bordtennislag.
Paralympics
Parabordtennis: Anja Händén
ÖSTK
Kval: Topp åtta på världsrankningen är direktkvalade. I övrigt är det Paralympics-kval i Slovenien i maj. Där kommer det troligen att krävas seger för att ta en plats.
Chanser: Cirka tio procent. Händén var som bäst sexa i världen, men har dalat på rankningen och får svårt att ta en direktplats. Och kvalet i maj känns chansartat. Hoppet om Tokyo lever, men är inte jättestort.
Paracykel: Michael Lindgren
Borås- och Ulricehamnsbördig förbundskapten i paracykel
Chanser: 99 procent. Har gjort ett paralympiskt spel (2004) som aktiv. Var uttagen till ytterligare ett (2008) men fick lämna återbud på grund av skada. Har gjort två Paralympics som ledare, och är mycket nära ett tredje. Sverige har nämligen säkrat ett par platser i cykel.
Noterbart
Claes Bertilsson från Roasjö var med i Paralympics i rullstolsrugby 2016. Det finns en liten chans att Sverige får med ett lag även till Tokyo. Man har en kvaltävling kvar, och det krävs kanonresultat där för att Sverige skall kvala in. Det blir dock utan Bertilsson, som har lagt ner sin landslagssatsning.