Malin Henrikson: Hur mycket ska vi berätta om Elfsborg och fuskmatchen?
I ett tidigare liv var jag ansvarig utgivare och gick kurser hos Tidningsutgivarna. Det som etsade sig fast starkast från den allra första lektionen var att utgångspunkten måste vara att berätta allt man vet. Därefter kan man börja argumentera för att stryka och ta bort – för att leva upp till branschens etiska regler och av hänsyn till enskilda personer och deras familjer.
Det är mycket som spelar in. De flesta brottslingar namnges aldrig, men om man har en maktposition eller kan betraktas som en offentlig person förändras förutsättningarna.
Det är skillnad på att namnge ett kommunalråd och en städerska i stadshuset. Och det är skillnad på att namnge en spelare i Sjuhärads största klubb och en dussinlirare på ultimanivå. En allsvensk spelare är inte bara offentlig utan dessutom en förebild för många ungdomar.
På Borås Tidning kommer beslutet att landa hos chefredaktören Stefan Eklund och jag avundas honom inte. För det här kommer att bli knivigt.
Enligt Dagens Nyheters vanligtvis välunderrättade reporter Jens Littorin kommer den allsvenske spelaren, tillsammans med två futsalstjärnor och ytterligare en fotbollsspelare på lägre nivå att bli åtalade. Och det stämmer väl överens med BT:s uppgifter.
I våras framkom det nämligen att utredningen av matchen Kalmar–Elfsborg hade samma K-nummer som utredningen av landslagsspelarna i futsal. Ett tecken på att polisen hittat samband mellan den misstänkta matchfixningen i allsvenskan och riggningen av en division III-match, där de övriga tre tros ha varit inblandade.
”Matchfixning är ett träsk där mutor, hot och spelmissbruk har blivit vardag och där den organiserade brottsligheten och smutsiga agenter ofta lurar i vassen. Det är en historia värd att berätta.”
Hittills har vi på BT varit återhållsamma med detaljer. Vi har nämnt att en spelare i Elfsborg agerade misstänkt under matchen men inte hur, eftersom det skulle kunna göra att vi pekade ut inte bara honom utan även andra i laget. Men så länge vi inte berättar vad det var som tros ha orsakat avvikande spelmönster hos bettingbolagen kan vi inte heller beskriva hur absurd matchfixningen har blivit.
Att utredningen har pågått så länge och att polisen har lagt ner så stora resurser tyder på att man ser allvarligt på den här typen av brottslighet. Och att straffskalan för grovt spelfusk sträcker sig ända upp till sex års fängelse visar att lagstiftarna är inne på samma linje.
Matchfixning är ett träsk där mutor, hot och spelmissbruk har blivit vardag och där den organiserade brottsligheten och smutsiga agenter ofta lurar i vassen. Det är en historia värd att berätta.
Men först avvaktar vi åtalet och ser vad brottsrubriceringen blir, sen börjar diskussionen om hur BT ska agera. Oavsett vilken väg vi väljer fortsätter granskningen av det gift som sprider sig inom idrotten.
I nästa vecka sänder vi fyra matcher:
Onsdag 2/9 Träningsmatch: BHC–Dalen 19.00
Fredag 4/9 Derby i division V: Fritsla-Kinnahult 18.00
Lördag 5/9 Division II Östra: Älmeboda/Linneryd-Dalstorp 14.00
Lördag 5/9 Division III Mellersta: Sandared–Angered 15.00.