Larm om simarenans tak kom för mer än tio år sedan – takläggare berättar
BT avslöjade nyligen att Borås Simarenas tak måste renoveras på grund av betydande fukt i takkonstruktionen. Fukten upptäcktes 2021, ett år efter att kommunen monterat solceller på 800 kvadratmeter av takets yta.
I en undersökningsrapport från Rise, som gjordes på uppdrag av kommunen, konstaterade en expert att delar av monteringen inte verkade vara lufttät utförd och avvek från vad som var föreskrivet i handlingarna. I rapporten stod också att det hittats ett material – asfaboard – som inte skulle ligga där, enligt bygghandlingarna. På ett ställe där taket öppnades, var asfaboarden så blöt att den gick att krama vatten ur.
BT har gått igenom dokument och protokoll från tiden då simarenan byggdes. Men där finns inga ledtrådar till varför material som avviker från bygghandlingarna nu hittats i taket. Personer som var delaktiga i bygget hävdar bestämt att det inte lades någon asfaboard i taket.
Vid fuktundersökningen 2021 såg experten från Rise också glipor i isoleringen. Slutsatsen i rapporten var att det fanns betydande fuktproblem som delvis berodde på så kallad konvektion. Alltså att fuktig luft stigit upp i övre takkonstruktionen, på grund av brister i det inre lufttätande skiktet.
Nu vittnar två före detta takläggare om att de fick lappa takpappen, det översta takskiktet, kort tid efter att simarenan invigdes. De menar att det fanns brister även kring arbetet med taktäckningen, och att det var dåligt utfört:
– Jag har varit på Simarenan två gånger med två olika företag. När man lägger takpapp, så svetsar man och går med bult och gasolbrännare. Det är viktigt att man gör det i lagom tempo, annars blir det inte tillräckligt tätt. När vi kom till simarenan såg jag direkt att någon skyndat över taket. Det upptäcker vi vana takläggare med en gång. På kansliet hade de hinkar för droppande vatten, säger Johan Gunnarsson.
Hur skulle du beskriva skicket på taket?
– Takpappen var ju bra, men utförandet var kass. Och utförandet är 90 procent. Det är ungefär som att du har en bunt med brädor av jättebra kvalitet, det behöver inte betyda att det blir ett fint hus, säger Johan Gunnarsson.
Johan Gunnarsson menar att firman han jobbade hos påtalade för kommunen att en del av takjobbet borde göras om, så att det skulle bli tätt.
– Men vi fick bara laga det mest akuta. Det var ju ett helt nytt tak, menade kommunen. Men jag såg att det var ett hetsjobb, någon som sprungit över huset.
Även Carlos Bardalez, som nu arbetar som projektledare på en takfirma, har varit på simarenan och lagat taket. Han har arbetat tillsammans med Johan Gunnarsson.
– Det var dåligt svetsat och dåligt lagt. Jag har varit där i alla fall tre gånger för att lappa och laga. Jag förstod det som att det var ett stressat och pressat bygge, säger Carlos Bardalez.
Borås Simarena byggdes under viss tidspress. Den skulle stå klar inför det internationella mästerskapet i vattenpolo, sommaren 2010. Bygget påbörjades i mars 2009 och slutfördes i maj 2010.
Redan i januari 2011 rapporterades att det droppade in vatten via ventilationen på simarenan. Det rörde sig om en mindre mängd och ansvariga meddelade då tidningen att det var ett mindre problem som skulle åtgärdas efter vintern. På ett ställe hade fukt även tryckts in under takpappen då inte snö skottats bort, rapporterade BT.
Hösten 2011 var det återigen problem med läckage på simarenan. Det visar en faktura BT tagit del av. I oktober 2011 utfördes arbete på taket – i fakturan beskrivs att det handlade om entrén och högdelen, sökning av takläckage samt lagning. Kostnaden för arbetet blev närmare 5 000 kronor. I en annan faktura från slutet av december 2011 står ”lagning av simhallen”, kostnaden för arbetet var under 1 000 kronor. Fler taklagningar som gäller simarenan finns inte angivna bland de fakturor BT tagit del av, som rör simarenans drift mellan 2010 och 2013.
I byggprotokoll som fördes under processen syns spår av det pressade tidsschemat i slutet av färdigställandet. I ett protokoll daterat till maj 2010, står det under ”produktionsfrågor” att ”utjämningsbassängen har några sprickor som läcker. Tätning pågår.” Samt att det också gäller undervisningsbassängen. Det står även ”Tidplanen följs febrilt” i fetad text.
I ett annat protokoll, också daterat till maj 2010, står det att man väntar på tre exempel på hur partier vid luckor skall byggas om, det handlar då om någon del av byggstommen. ”(Bråttom) Kvarstår, panik.”, står det.
Enligt Hasse Johansson, som varit enhetschef på simarenan sedan den öppnade, har det endast varit problem med läckage från taket efter att det installerades solceller 2020.
– Efter installeringen av solceller fick vi problem. Det har inte varit läckage innan.
Kommunen hävdar dock att man inte sett tecken på att det är solcellsinstallationen som orsakat de omfattande fuktproblemen. Enligt undersökningen från Rise upptäcktes fukt på stora områden som inte var i direkt anslutning till solcellerna.
Hasse Johansson säger vidare att det 2011 var väldigt mycket snö som orsakade is i bland annat stuprännor, samt att kommunen skottade på alla platta tak.
Den kommande takrenoveringen är inte första gången Borås Simarena behöver renoveras. I flera år var det problem med sprickor i golv, som till sist kostade runt 17 miljoner att åtgärda 2020. Angående golvproblemen säger Hasse Johansson:
– Vi fick en oäkta vara kan man säga. Sånt ogillar jag väldigt skarpt, men vi blev lurade där.
BT lyckas efter många samtal och sökande i dokument, till slut få tag på takläggaren som drev den firma som lade taket på Borås Simarena. Han säger att det låter helt främmande för honom att det skulle ha lagts asfaboard i taket.
– Det känner jag inte igen. Det kan jag säga, någon asfaboard har inte jag lagt dit, menar han och säger att det var mineralullsboard eller board av vulkansten.
När BT berättar att taket lagats inte långt efter invigning, och att takläggare kritiserar utförandet, blir svaret:
– Det får stå för honom. Det håller jag inte med om. Jag har varit där en gång efteråt när det var något mindre läckage nära någon form av kylanläggning.
Upplevde du att det var tidspress när ni lade taket?
– Nej, det kan jag inte tänka mig.
Hur ser du på att taket behöver renoveras bara 13 år efter invigningen?
–Ja, det är ju ett misslyckande förstås. Det brukar vara en 20-års-cykel innan det behöver renoveras.
Han menar vidare att badhus utgör en extremt utsatt byggnad. Han upplever inte att det var problem med utförandet av taket, eller arbetsprocessen.