Annons

Tidsaxel: Kronängs alla år som elitklubb

Under cirka 20 år tillhörde Kronängs IF Sverigeeliten inom damfotbollen – ett år var man sannolikt bäst i landet. Här är en genomgång av Kronängs storhetstid, år för år:
FOTBOLL • Publicerad 18 maj 2020 • Uppdaterad 22 september 2021
1970 var Kronäng sannolikt bäst i Sverige. Här slår man storklubben Öxabäck med hela 4–1 på Hedvigsborgs IP – Öxabäcks första förlust över huvud taget. Ingert Claesson blir matchvinnare med två mål.
1970 var Kronäng sannolikt bäst i Sverige. Här slår man storklubben Öxabäck med hela 4–1 på Hedvigsborgs IP – Öxabäcks första förlust över huvud taget. Ingert Claesson blir matchvinnare med två mål.Foto: BW

1968

På initiativ från Öxabäcks IF – med Kerstin Larsson som drivande kraft – startas det första förbundsstödda seriespelet i Sverige. Det är en serie med sex lag från runt omkring Öxabäck. Under året drar även Kronängs IF igång ett damlag, en av de som låg bakom var ”Mr Kronäng” – den mångårige ordföranden Kjell Johansson. Man anmäler sig till seriespel 1969.

1969

Kerstin Larsson släpper administrationen av damfotbollen i Västergötland till Kronängs Kjell Johansson.

Annons

Han är även ordförande i Västergötlands fotbollförbunds tävlingskommitté, men sköter damfotbollen som ett privat projekt. Kronäng hamnar alltså i centrum för svensk damfotboll.

Fotboll, Västergötlands slutspelsgrupp för damer 1970, final: Kronängs IF - Öxabäcks IF 4-1 på Hedvigsborgs IP. Kronängs målvakt Eja Bertilsson.
Fotboll, Västergötlands slutspelsgrupp för damer 1970, final: Kronängs IF - Öxabäcks IF 4-1 på Hedvigsborgs IP. Kronängs målvakt Eja Bertilsson.Foto: BW

1970

Det här är året när Kronäng med stor sannolikhet är bäst i Sverige. Damfotbollen är ännu inte en officiell sport, så det finns inget SM. Men Västergötland ligger i framkant – och Kronäng är bäst i Västergötland.

Det finns fyra serier i distriktet. Kronäng vinner sin i stor stil – nio segrar och ett kryss och 50–3 i målskillnad.

1970 samlade BT-sporten upp all damfotboll på tisdagarna. Tisdagen den 15 september publicerades den här lagbilden på Kronängs seriesegrande lag. Några veckor senare hade Kronäng även vunnit slutspelsserien, och var bäst i Västergötland - och sannolikt alltså även bäst i Sverige.
1970 samlade BT-sporten upp all damfotboll på tisdagarna. Tisdagen den 15 september publicerades den här lagbilden på Kronängs seriesegrande lag. Några veckor senare hade Kronäng även vunnit slutspelsserien, och var bäst i Västergötland - och sannolikt alltså även bäst i Sverige.

I den slutspelsgrupp som består av de fyra seriesegrarna tar Kronäng full poäng och har målskillnaden 11–2. Bland annat slår man Öxabäck med 4–1 – Öxabäcks första förlust över huvud taget.

Ur BT den 6 oktober 1970.
Ur BT den 6 oktober 1970.

Kronängs mål i den match som får räknas som ”Liten SM-final” görs av Ingert Claesson (1–1 och 3–1), Elisabeth Eriksson (2–1) och Marie Lindström (4–1). Andra Kronängsspelare som utmärker sig är Elisabeth Stensson, Ann-Marie Axelsson och Ann Karlsson.

– Vi spelade på Hedvigsborg. Men efter det ville kommunen att vi skulle flytta till Ryavallen. Det var inte roligt att spela där inför 200 åskådare, så vi lyckades till slut få hamna på Ramnavallen i stället, minns mångårige sportchefen i Kronäng, Lennart Andreasson – numera mest känd som politikter.

I cupen (inofficiellt DM) tar Öxabäck dock revansch – man vinner finalen med 2–1. Dock är Öxabäcks seger där turlig. Enligt BT:s referat blir Kronäng bortdömt i den matchen.

Kronäng är även i Skåne och visar lagen där vilka som bestämmer. Boråslaget vinner turneringen ”Damfotbollens dag” i Eslöv efter segrar mot IFK Malmö i kvarts-, Svedala i semi- och Trelleborg i final.

1971

I november 1970 har damfotbollen gjorts officiell efter beslut på Svenska fotbollförbundets representantskap. Något officiellt SM finns dock inte ännu.

Men i Västergötland växer sporten explosionsartat. Plötsligt finns det elva serier i distriktet. Den nya elitgruppen vinns av Öxabäck, med Kronäng som tvåa.

Annons

I cupfinalen vinner Öxabäck med 4–2 mot Kronäng. Där gör Kajsa Ketola (1–1) och Mari Lindström (straff till 2–3) Kronängs mål.

1972

I väntan på ett officiellt svenskt mästerskap (SM) spelas ett riksmästerskap i damfotboll (RM). Där får varje distrikt ställa upp med ett lag – de som vinner distriktsmästerskapet (DM). I den första officiella DM-finalen i Västergötland vinner Öxabäck med 3–1 mot Kronäng.

Boråslaget kommer även tvåa bakom Öxabäck i Västergötlands damserie, elitserien kallad. Öxabäck vinner RM-guldet – och är bäst i Sverige. Många anser att DM-finalen mot Kronäng är den moraliska RM-finalen.

1973

Det här är året för Sveriges första officiella landskamp. Kjell Johansson är rådgivare till uttagningskommittén, och två Kronängsspelare tas ut att möta Finland i Mariehamn, Kajsa Ketola och Gunilla Knutsson. Den sistnämnda får dock lämna återbud till följd av sjukdom.

I BT har Knutsson berättat:

– Jag tränade så intensivt inför matchen att jag blev akut sjuk och inte kunde åka. Vilken besvikelse!

Ketola är en blixtsnabb forward, som varit friidrottare i Finland i yngre år – hon har tävlat i sprint och spjutkastning. Knutsson kommer från Röshult, Gällstad.

– Gunilla kom och frågade om hon fick vara med. Efter hennes första B-lagsmatch sa jag till henne att vi nog inte skulle ha mer nytta av henne. Hon trodde att jag tyckte att hon hade varit dålig, men jag tänkte mer på att hon varit alldeles för bra för B-laget, säger Lennart Andreasson.

Det är även året för det första officiella svenska mästerskapet i fotboll för damer. Precis som i RM får varje distrikt bara ställa upp med ett lag. Öxabäck blir Västergötlands representant – och man tar hem SM-guldet i stor stil.

Den moraliska finalen är sannolikt även det här året Västergötlands DM-final mellan Kronäng och Öxabäck, en match de senare vinner med 3–2. Öxabäck vinner även Västergötlands elitserie (division I), men bara två poäng före Kronäng. Det är inte orimligt att säga att Boråslaget är näst bäst i Sverige 1973.

Anki Lindkvist och svenska mästarinnorna i Öxabäcks IF var bara ett litet steg före Kronängs IF under 1973. Men då Västergötland bara fick ha ett lag i SM fick aldrig Boråsklubben den SM-medalj den förtjänade.
Anki Lindkvist och svenska mästarinnorna i Öxabäcks IF var bara ett litet steg före Kronängs IF under 1973. Men då Västergötland bara fick ha ett lag i SM fick aldrig Boråsklubben den SM-medalj den förtjänade.Foto: Arne Jiseborn
Annons

Kronäng visar även styrka i internationell konkurrens. Laget inleder säsongen med att åka till Tyskland för en stor internationell turnering. Där slutar man på tredje plats efter att ha åkt ut mot värdklubben Bad Neuenahr med 1–0 i semifinal, och sedan vunnit bronsmatchen mot Wulfsdorf med 4–2. Konkurrensen i cupen är stor. Danska klubben Femina, som vunnit inofficiella VM både 1970 och 1971 slutar exempelvis på femte plats.

1974

Andra SM-året får de stora distrikten ställa upp med två lag – de båda DM-finalisterna. Det spelar således ingen roll att Kronäng blir trea bakom Öxabäck och SGU Falköping i Västergötlands division I-serie. Att Boråslaget tar sig till DM-final (2–0-förlust mot Öxabäck) innebär att man får spelar om SM-tecknen.

Kronäng når kvartsfinal i SM. Där åker man dock ut med 3–1 mot skånska Skabersjö.

Året inleds med att man för första gången arrangerar inomhuscupen Kronäng cup. Arrangörsklubben slår ut Öxabäck med 2–0 i semifinalen, men förlorar sedan finalen mot Jitex med samma siffror.

Jitex vinner alltså premiärupplagan i tävlingen som kommer att räknas som inofficiellt SM i innefotboll under cirka 20 år.

1975

Damfotbollen i Sverige utvecklas, och för första gången är seriesystemet rikstäckande. Kronäng tar plats i en av fyra elitserier. Man slutar på femte plats i västsvenska damserien, bakom Jitex, Öxabäck, SGU Falköping och Inlands IF.

I SM åker man ut i semifinal med 3–0 mot Öxabäck, vilket innebär att man missar SM.

Ett klubbmärke med en stolt historia på damsidan.
Ett klubbmärke med en stolt historia på damsidan.Foto: Ceasar Segergren

1976

Fler och fler klubbar startar damlag, och antalet rikstäckande elitserier i damfotboll ökas till åtta. Kronäng slutar återigen femma i den tuffaste – den västsvenska. Framför sig har man Öxabäck, Jitex, SGU Falköping och Gais.

Det blir inte heller något spel om SM-guldet. Man åker nämligen ur DM i semifinal – 0–1 mot SGU Falköping.

1977

Med Ulf Bergquist som ny tränare tar Kronäng ett litet kliv. Seriepyramiden har vässats till – det är numera bara tre rikstäckande elitserier. Kronäng blir trea i den norra Götalandsserien bakom Öxabäck och SGU Falköping.

Annons

I DM når man finalen (förlust med 3–2 mot Falköping). Det är sista året DM gäller som kval till spel om SM-guldet, och finalplatsen räcker. I SM når Kronäng kvartsfinal – där man förlorar mot Jitex med 4–0. Under sommaren får man ett spännande nyförvärv från Mariedal, 15-åriga Anna Svenjeby.

Kronäng cup 1978. Kronäng förlorar finalen efter sudden death. Men efteråt vill förbundskapten Tord Grip prata med 15-åriga jättetalangen Anna Svenjeby.
Kronäng cup 1978. Kronäng förlorar finalen efter sudden death. Men efteråt vill förbundskapten Tord Grip prata med 15-åriga jättetalangen Anna Svenjeby.Foto: Bengt Mårtensson

1978

För första gången räknas seriespelet som svenskt mästerskap. Det finns sex division I-serier, där segrarna i de tre sydligaste serierna har varsin semifinalplats, medan segrarna i de tre Norrlandsserierna får spela kval om den sista platsen.

Kronäng slutar på fjärde plats i division I västra bakom blivande svenska mästarinnorna Öxabäck samt Jitex och Hallsberg. I DM åker Kronäng för första gången ut redan innan semifinal. Man är nära segern i egna Kronäng cup – inofficiellt SM i inomhusfotboll, men efter förlängning förlorar man finalen med 1–0 mot Öxabäck.

1979

För andra året i rad inleds året med att Kronäng tar sig till final i Kronäng cup – och förlorar efter sudden death. Den här gången är det Sunnanå som blir för svårt – det efter segermål från Agneta Björck.

Ulf Bergquist gör sin tredje och sista säsong i första sejouren som Kronängstränare. Parallellt med att träna Kronäng är han även svensk förbundskapten. Som sådan låter han 17-åriga Anna Svenjeby debutera i landslaget. Det gör att Svenjeby även blir årets BT-junior.

Ulf Bergquist var både tränare för Kronäng och förbundskapten. Han tog med Anna Svenjeby i båda lagen.
Ulf Bergquist var både tränare för Kronäng och förbundskapten. Han tog med Anna Svenjeby i båda lagen.

I seriespelet kommer man på tredje plats i division I västra, fem poäng bakom Jitex och Öxabäck. Jitex vinner serien på målskillnad – och tar senare på hösten även hem SM-guldet.

I DM förlorar Kronäng finalen mot Öxabäck med 6–2. I augusti får man ett vasst nyförvärv då tekniska landslagsspelaren Karin Ödlund ansluter från Alnö IF i Sundsvall.

1980

Äntligen tar Kronäng sin första officiella titel när man vinner DM via 1–0-seger mot Trollhättans IF i finalen.

För första gången utdelas priset Årets fotbollstjej – det som numera heter diamantbollen. Den historiska vinnaren blir den 18-åriga Kronängsspelaren Anna Svenjeby, som spelat högerback i landslaget under året. Hon får priset i konkurrens med Pia Sundhage och Sunnanåduon Görel Sintorn och Susanne Lundmark.

I seriespelet i division I västra vinner man båda matcherna mot seriesegrande Jitex. Trots det slutar Kronäng som fyra – även Mallbacken och Stenkullen kommer före.

Annika Lundgren hittade Kronäng i Falköping. Hon är en av Boråsklubbens många A-landslagsspelare.
Annika Lundgren hittade Kronäng i Falköping. Hon är en av Boråsklubbens många A-landslagsspelare.Foto: Jorma Valkonen

1981

Annons

Ett av de bästa åren. Tränare Sten-Åke Markgård förfogar över ett gäng som innehåller fyra landslagsspelare – Svenjeby, Annika Lundgren, Karin Åhman-Svensson och Karin Ödlund.

Efter våren har man ett bra slagläge. Kronäng ligger tvåa i division I västra, bara två poäng bakom blivande svenska mästarinnorna Jitex.

Ur BT den 18 juli 1981.
Ur BT den 18 juli 1981.

Man har inte bara ett namnkunnigt A-lag. Under sommaren blir Kronäng F17 första Sjuhäradslag att vinna stora Gothia cup. Året innan har man förlorat finalen mot Gais. Den här gången ställs man mot Burträsk i finalen – och vinner med 3–1. I laget finns bland annat 13-åriga supertalangen Malin Johansson (nu Nyquist).

Kronängs F17-lag vann Gothia Cup 1981. Året innan hade de förlorat finalen mot Gais. Segerlaget: Stående från vänster: Ove Kallin (ledare), Helen Kallin, Gunilla Hansson, Marie Flysjö, Malin Magnusson, Annika Skoglund, Katarina Svensson och Eva Persson. Knästående från vänster: Ulrika Johansson, Anette Håkansson, Gunilla Olsson, Malin Johansson, Malou Andersson, Catrin Andersson och Lena Johansson (ledare).
Kronängs F17-lag vann Gothia Cup 1981. Året innan hade de förlorat finalen mot Gais. Segerlaget: Stående från vänster: Ove Kallin (ledare), Helen Kallin, Gunilla Hansson, Marie Flysjö, Malin Magnusson, Annika Skoglund, Katarina Svensson och Eva Persson. Knästående från vänster: Ulrika Johansson, Anette Håkansson, Gunilla Olsson, Malin Johansson, Malou Andersson, Catrin Andersson och Lena Johansson (ledare).Foto: Vikarier-Bengt Lagerstedt

Hösten blir inte lika rolig för Kronäng. Svenjeby är skadad under augusti, och då tappar laget kontakten med Jitex. Dessutom förlorar man mot Mölndalslaget med hela 6–1 i premiärupplagan av Svenska cupen, reducering av Marie Fransson (nu Öjerhed).

Kronäng förlorar även DM-finalen mot Trollhättans IF med 1–0. På senhösten meddelar dribblern Karin Ödlund att hon kommer att lämna. Ett tag ser det ut som att hon istället skall bli utlandsproffs i italienska Lazio – men det slutar med att hon flyttar hem till Sundsvall.

Skickliga teknikern Karin Ödlund gjorde fyra mål och tre assist när Kronäng slog Främmestad med 7–1 hösten 1981. Efter matchen meddelade hon att hon skulle flytta hem till Sundsvall. Några dagar senare blev det känt att hon var aktuell för att bli utlandsproffs i italienska Lazio.
Skickliga teknikern Karin Ödlund gjorde fyra mål och tre assist när Kronäng slog Främmestad med 7–1 hösten 1981. Efter matchen meddelade hon att hon skulle flytta hem till Sundsvall. Några dagar senare blev det känt att hon var aktuell för att bli utlandsproffs i italienska Lazio.Foto: Jorma Valkonen
Ur BT tisdagen den 1 september 1981.
Ur BT tisdagen den 1 september 1981.

Även landslagsstjärnan Karin Åhman lämnar efter säsongen – hon går tillbaka till Öxabäck.

1982

Division I är indelat i fyra serier om vardera tio lag. Till 1983 skall det ändras till två tolvlagsserier. Det innebär att lagen på platserna sex och sju i division I-serierna tvingas kvala för att hålla sig kvar.

Ett föryngrat Kronäng slutar sexa i västra gruppen bakom Jitex, Mallbacken, Främmestad, Trollhättans IF och Stenkullen. Det blir således kval. Där slår man ut Karlslund från Örebro med totalt 5–1 (2–0 och 3–1) i semifinal. I kvalfinalen blir dock Malmö FF för svårt. Kronäng vinner med 2–1 hemma men förlorar med 2–0 borta.

För första gången åker Kronäng ur högsta divisionen. Då väljer affischnamnet Svenjeby att gå till Jitex.

1983

Toppen av seriepyramiden är nu två division I-serier om tolv lag vardera. Och sedan är det åtta division II-serier med tio lag. Kronäng vinner division II västra Götaland överlägset, men går ändå inte upp.

Annons

Seriesegrarna i tvåan måste nämligen kvala, och där drar Skabersjö längsta strået. Det blir 3–3 på Ramnavallen, men skånskorna vinner sin hemmamatch med 2–0 och går upp.

Det är klen tröst att Kronäng vinner DM efter 4–1-seger mot Trollhättan i finalen.

1984

Det blir tredje gången gillt. Under ledning av Reino Lindberg och Ove Ånhed tar Kronäng en skön trippel – man vinner både serien, kvalet och DM.

Man går upp under det svåraste året att gå upp i högsta serien. Division I-serierna skall nämligen minskas till tio lag, vilket innebär att det finns färre platser i ettan för seriesegrarna i division II. Kronäng vinner division II västra Götaland och får sedan kvala mot ”allsvenska” Öster och division II-segraren Hammenhög. Det blir 2–1-seger hemma mot Öster och 3–0-seger borta mot Hammenhög. Kronäng är tillbaka i högsta divisionen.

I DM-finalen besegras Främmestad med 3–1. Det är Kronängs tredje raka DM-seger.

I Kronängs trupp noteras bland annat friidrottstalangen Cecilia Danielsson. Hon gör ett av målen i viktiga kvalmatchen mot Öster. Höstens och säsongens stora spelare är dock Eva Wilhelmsson. Nyförvärvet från Skeppsjö blir inte bara bästa målskytt i serien.

Hon avgör serien med två mål mot Valinge på sin 20-årsdag, och helgen efter sätter hon även segermålet mot Öster i kvalet.

Under våren vinner Sverige EM-guld. I den svenska guldtruppen finns tidigare Kronängsspelarna Anna Svenjeby, Karin Åhman-Svensson och Karin Ödlund, samt blivande spelaren Lena Videkull.

Här har det tidigare felaktigt stått att Ödlund skulle ha varit tillbaka i Kronäng igen 1984, och att hon därmed skulle ha blivit den andra personen efter elfsborgaren Pära Bengtsson (OS 1948) att vinna ett mästerskapsguld på seniornivå samtidigt som man representerar en Boråsklubb. Men Ödlund lämnade Kronäng efer Kronäng cup i januari 1982. Säsongen 1984 representerade hon Alnö IF i Sundsvall.

1985

Kronäng är tillbaka i allsvenskan – och Anna Svenjeby är tillbaka i Kronäng. Landslagsstjärnan har tröttnat på att pendla till Mölndal och Jitex. Det hjälper dock inte, utan nya huvudtränaren Paul Bondarow får se sitt lag sluta sist i division I södra med bara åtta poäng. Lagets bästa målskytt är Marie Öjerhed (då Fransson) med sju mål.

Annons

Sedan Svenska cupen startats 1981 har DM tappat mycket i prestige. Att Kronäng åker redan i DM-semifinal är således inte så kännbart.

1986

Ulf Bergquist är tillbaka som tränare. Med honom från Trollhättan följer hans sambo, Europamästarinnan Lena Videkull. Det är en högst spektakulär värvning till en division II-klubb.

Man har även fått tillbaka Mona Åhman från Öxabäck, samt att Irene Nilsson (nu Ehrnholm) gör comeback. Det är alltså ett riktigt superlag som skall spela i division II.

Man får också en drömstart på året genom att i januari vinna egna Kronäng cup – det inofficiella svenska mästerskapet i inomhusfotboll. Där besegras Öxabäck med 2–1 i finalen. Katarina ”Cancan” Olsson och Anna Svenjeby gör finalmålen. Lena Videkull gör mål i alla matcher utom finalen.

Anna Svenjeby har just avgjort Kronäng cup 1986. Hon och nyförvärvet Lena Videkull (till höger) var två riktiga superstjärnor i division II det året. Två Europamästarinnor, som båda hade fått diamantbollen.
Anna Svenjeby har just avgjort Kronäng cup 1986. Hon och nyförvärvet Lena Videkull (till höger) var två riktiga superstjärnor i division II det året. Två Europamästarinnor, som båda hade fått diamantbollen.Foto: Peter Sääsk

Inför serien säger tränare Bergquist:

– Vi nöjer oss inte med att gå upp till ettan under kommande säsong. 1987 skall vi återfinnas på den övre halvan i divison I södra.

Det stjärnspäckade Kronängslaget rusar också genom serien, och går åter upp i allsvenskan.

Laget som säkrade Kronängs IF:s serieseger 1986 – och samtidigt ordnade klubbens senaste avancemang till damallsvenskan. Övre raden från vänster: Ove Ånhed (assisterande tränare), Marianne Hultman, Marie Fransson (nu Marie Öjerhed), Christina Ahlström, Anette Carlsson, Lena Videkull, Mona Åhman och Ulf Bergquist (tränare). Knästående från vänster: Pia Syrén, Katarina Olsson (Cancan), Anna Svenjeby, Carina Håkansson, Agneta Aholainen och Irene Nilsson (nu Irene Ehrnholm). Målvakt: Maria Hansen
Laget som säkrade Kronängs IF:s serieseger 1986 – och samtidigt ordnade klubbens senaste avancemang till damallsvenskan. Övre raden från vänster: Ove Ånhed (assisterande tränare), Marianne Hultman, Marie Fransson (nu Marie Öjerhed), Christina Ahlström, Anette Carlsson, Lena Videkull, Mona Åhman och Ulf Bergquist (tränare). Knästående från vänster: Pia Syrén, Katarina Olsson (Cancan), Anna Svenjeby, Carina Håkansson, Agneta Aholainen och Irene Nilsson (nu Irene Ehrnholm). Målvakt: Maria HansenFoto: Per-Anders Pettersson
Ur BT den 29 september 1986.
Ur BT den 29 september 1986.

Man visar även hög klass genom att skaka blivande svenska mästarinnorna Malmö FF i cupen (2–3 i åttondelsfinal) och blivande division I-segrarna Öxabäck i nya hallsvenskan (0–1).

I mitten av november vänder dock lyckan. Då skriver duon Bergquist och Videkull på för arvfienden Öxabäck.

En jobbig bild för Kronängs IF. Öxabäck i form av Mary Andersson (längst till vänster) och Lars-Gunnar Björklund (längst bak) värvar tränare Ulf Bergquist och måldrottningen Lena Videkull från Kronäng.
En jobbig bild för Kronängs IF. Öxabäck i form av Mary Andersson (längst till vänster) och Lars-Gunnar Björklund (längst bak) värvar tränare Ulf Bergquist och måldrottningen Lena Videkull från Kronäng.Foto: Lennarth Mårtensson

1987

Det är ett brytningsår i svensk damfotboll. Två damallsvenska och åtta division II-serier skall bli en damallsvenska, två division I- och sex division II-serier.

Annons

Man måste därför sluta topp sex i division I för att få spela kvar i högsta serien.

Under nya tränaren Rustan Larsson slutar Kronäng på åttonde plats i division I södra – och åker ur. 1987 är senaste (sista?) gången Kronäng spelar i högsta divisionen. Bästa målskyttar under säsongen är Katarina ”Cancan” Olsson med sju och Anna Svenjeby med fem.

Under året gör Svenjeby sin 58:e och sista A-landskamp. Hon avbryter karriären för att vara mammaledig. Då bryts också en anmärkningsvärd svit. Sedan debuten 1979 har hon spelat i samtliga landskamper.

Domaren Pia Kristiansson Hälsö är inte nöjd med Kronängs tränare Rustan Larsson i det allsvenska Sjuhäradsderbyt mellan Kronäng och Öxabäck den 14 maj 1987.
Domaren Pia Kristiansson Hälsö är inte nöjd med Kronängs tränare Rustan Larsson i det allsvenska Sjuhäradsderbyt mellan Kronäng och Öxabäck den 14 maj 1987.Foto: Tomas Karlsson

1988

Tronskifte i Borås. Efter att ha varit Borås bästa lag sedan damfotbollens start får nu Kronäng se sig passerat av Mariedals IK.

Utöver Svenjebys mammaledighet tappar man många bärande spelare. Bland annat går Pia Syrén och Katarina Olsson till Öxabäck.

Tränare Per-Olof Oskarssons orutinerade gäng tar bara en poäng i division I södra och får jobbiga målskillnaden 8–117. För första gången åker Kronäng ner i tredjedivisionen.

1989

Raset går inte att stoppa. Det blir en ny tung jumboplacering. Kronäng tar bara fyra poäng i division II (målskillnad 14–96) och avslutar 1980-talet med att åka ur förbundsserierna.

1990–91

Fallet bromsas något. Kronäng slutar sjua i division III södra Västergötland 1990. Året efter hänger man också kvar, det trots att man kommer sist i trean. Man räddas av att man får en friplats.

1992

Kronäng åker ner i näst lägsta divisionen. Man tar bara en poäng i södra västgötatrean, noterar målskillnaden 10–85 och rasar ner i femtedivisionen – division IV.

1993–94

Första året i fyran blir man just fyra. Andra året går det bättre. Man blir tvåa i division IV östra Västergötland på sämre målskillnad än Mariedal B. Det räcker dock till uppflyttning till trean igen.

1995–97

Annons

Blir sexa första året, näst sist andra – men får ändå vara kvar. Tredje året andra sejouren i trean kommer lyftet. Efter några år i moderklubben Mariedal är Anna Svenjeby tillbaka i ett Kronäng som blir tvåa bakom Öxabäcks B-lag i södra trean.

I kvalet mot tvåan blir man sist. Men en friplats löser allt. Kronäng är tillbaka i förbundsserierna igen.

1998

Det blir bara en säsong i tvåan (tredjedivisionen). I en Boråsstrid kring nedflyttningsstrecket klarar sig Byttorp medan Mariedal och Kronäng åker ur.

1999

Det sista Kronäng cup spelas – och arrangörsföreningen, med Anna Svenjeby i laget, åker ut i semifinal.

Anna Svenjeby i Boråshallen under Kronäng cup 1999.
Anna Svenjeby i Boråshallen under Kronäng cup 1999.Foto: Lars-Åke Green

Jitex vinner sista upplagan, och sluter därmed cirkeln – de vann ju även premiärcupen 1974. I avslutningscupen finns för övrigt även en herrklass, den vinns av Annelunds IF.

Berndt Sverker gör sitt tredje år som tränare. Han får se sitt lag komma tvåa i division III, två poäng bakom nya kometlaget Dalsjöfors.

2000–02

Under ledning av tränare Lennart Nilsson (ja, den tidigare Elfsborgs- och IFK Göteborgsstjärnan) blir det tredje, eller beroende på hur man räknar, fjärde gången gillt.

De två första åren har Nilsson hjälp av tidigare spelaren Irene Ehrnholm (då Nilsson). Båda de åren slutar man, precis som 1999, tvåa i sina division III-serier. Först är det Dif Holmalund som är för svårt, sedan Nittorp. Ett av åren erbjuds man en friplats i tvåan, men tackar nej för att man känner att man behöver mer tid med sitt unga lag.

Men 2002 är det äntligen dags för serieseger och uppflyttning till tvåan. Det året har Nilsson hjälp av Rolf Wiberg. Målskyttar i 5–0-segern mot Vedum, där uppflyttningen säkras, är Martina Zedler (2), Ann-Sofie Sandgren, Therese Gilleby och Johanna Nilsson. Anna Svenjeby är fortsatt lagets affischnamn.

2003

Rolf Wiberg är ensam huvudtränare under comebacksäsongen i tvåan. Hans lag tappar en mängd spelare under våren, bland annat fyra till följd av mammaledighet.

Annons

Det blir därför bara en seger och tre poäng i klubbens senaste säsong i förbundsserierna. Efter att nedflyttningen blivit klar på hösten står det klart att legendaren Anna Svenjeby avslutar sin karriär. Ytterligare några av de bärande spelarna slutar.

2004

Stefan Kling är tränare för ett ungt lag som klarar sig kvar i trean med två poängs marginal.

2005–07

Arne Rydbäck är tränare under tre år. De första ihop med Ronny Carlsson och Lennart Forsman. Det blir mittenplaceringar i trean tre år i rad. Första året bärs laget av 15-åriga supertalangerna Jessy Sharro och Fanny Forsman.

Tre Kronängsspelare på Sjuhärads fotbollsgala 2005 – Julia Derbring, Amanda Bakkemose och Fanny Forsman.
Tre Kronängsspelare på Sjuhärads fotbollsgala 2005 – Julia Derbring, Amanda Bakkemose och Fanny Forsman.Foto: Vikarier-Dick Gillberg

2008

Sammanslagningen. Under tränare Anders Eliasson blir det bara tolv poäng, och näst sista plats i trean. Ganska direkt efter säsongsavslutningen påbörjar man ett samarbete med grannen Mariedals IK.

Sammanslaningen. Lagkaptenerna i Mariedal och Kronäng – Annika Gustavsson och Lina Bakkemose – får illustrera att klubbarna efter många års inbördes konkurrens valde att samarbeta på damsidan från och med senhösten 2008.
Sammanslaningen. Lagkaptenerna i Mariedal och Kronäng – Annika Gustavsson och Lina Bakkemose – får illustrera att klubbarna efter många års inbördes konkurrens valde att samarbeta på damsidan från och med senhösten 2008.Foto: Anders Robertsson

2009–10

Samarbetet Mariedal/Kronäng leds av Jerry Andersson. Premiäråret innebär sportslig framgång genom andraplats i division IV bakom Ulricehamn – och uppflyttning till trean efter kval. Men på spelarfronten är det tungt. Och i slutet av april 2010 meddelas nyheten att klassiska Kronängs IF inte längre har något damlag.

Ur BT den 24 april 2010.
Ur BT den 24 april 2010.

…2016

Efter sex år utan damlag gjordes en nystart. Och de fyra senaste åren har Kronäng spelat i de två lägsta divisionerna, som numera heter division III och division IV.

I år spelar Kronängs damer i lägsta divisionen, division IV. De tränas av gamla Elfsborgsduon Daniel Ung och Niclas Petersmo. Bilden är från en träningsmatch i april mot Kabel Åttio/Byttorp som Kronäng vann med 4–1.
I år spelar Kronängs damer i lägsta divisionen, division IV. De tränas av gamla Elfsborgsduon Daniel Ung och Niclas Petersmo. Bilden är från en träningsmatch i april mot Kabel Åttio/Byttorp som Kronäng vann med 4–1.Foto: Foto: Jan Pettersson
Fakta

Kronängs IF damfotboll

Kronängs IF är en kvartersklubb från Norrby, bildad den 26 februari 1946.

Först var Norrbyvallen hemmaplan, men via Sagavallen kom man 1967 till Hedvigsborgs IP.

1968 bildades damlaget, som hade Hedvigsborg som hemmaplan i ett par år, innan man flyttade till Ramnavallen. Där var man kvar 1980-talet ut.

Nu håller Kronäng till på Gässlösa, på Kronäng Arena.

Klubben har haft flera landslagsspelare:

* Kajsa Ketola, 2 landskamper

* Annika Lundgren, 1 landskamp

* Anna Svenjeby, 58 landskamper, 6 mål – EM-guld

* Lena Videkull, 117 landskamper, 71 mål – EM-guld

* Karin Åhman-Svensson, 54 landskamper, 2 mål – EM-gulde

* Karin Ödlund, 31 landskamper, 13 mål – EM-guld

Dessutom var Gunilla Knutsson uttagen i en landslagstrupp, men har inte spelat någon landskamp.

Utöver det spelade ytterligare två landslagsmeriterade i klubben, de gjorde dock inga landskamper under tiden i Kronäng:

* Pia Syrén, 17 landskamper

* Mona Åhman, 17 landskamper, 1 mål

Övrigt:

* Kjell Johansson, känd som Mr Kronäng, gick bort i januari 2013 vid en ålder av 83år.

* Karin Ödlund, gick bort i april 2005 endast 46 år gammal.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons