Var med och utse årets BT-lirare
Här saknas innehåll
Här saknas innehåll
Sjuhärad är en fotbollsbygd och det gångna året har man kunnat följa ett 100-tal lag på bt.se och specialsajten BT Fotboll.
– Med Årets BT-lirare vill vi uppmärksamma spelarna under eliten. BT-sportens fokus ligger till stor del på Elfsborg och Norrby, men det finns en massa andra lag därute som sällan får de stora rubrikerna. Det här är en möjlighet för oss att lyfta några av profilerna i de lägre divisionerna. Spelare från damettan och ända ner till herrsexan ska kunna vara aktuella, säger BT:s sportchef Malin Henrikson.
En nomineringsgrupp bestående av Johan Rydén, Ismet Tursic och Fabian Andersson har plockat ut tre kandidater i herr- respektive damklassen. Och genom att rösta kan ni vara med och påverka vilka som får utmärkelsen premiäråret 2020.
Läsarrösterna är en av faktorerna när vinnarna koras. På damsidan kommer Katarina ”Cancan” Olsson (Sjömarkens IF) att ingå i juryn och på herrsidan Fredrik Svanlund (Dalsjöfors Goif). I båda klasserna har BT-sportens fotbollskrönikör Oskar Pålsson utslagsröst.
Sista datum att rösta är söndag 9 november.
Här är kandidaterna:
Damer
1) Izabella Bergström
19 år, forward, Bergdalens IK (division I)
I sin första säsong i Bergdalen samlade Bergström från Sjömarken hela 18 knallar. Dessutom gjorde hon elva mål på lika många matcher – med det kom hon delad tvåa i mellersta Götalandsettans skytteliga.
– Jag tycker att ”Bella” var vår viktigaste spelare i år. Hon har gjort väldigt många poäng, bland annat flera avgörande mål, säger Linnea Liljegärd, tränare i Bergdalen.
”Jag ger henne stora chanser att gå väldigt långt – om hon hamnar i rätt miljö.”Linnea Liljegärd om Izabella Bergström
Liljegärd har flyttat runt Bergström i flera olika offensiva roller.
– På slutet spelade hon på kanten. Då visade hon att hon även kan ta ett stort defensivt ansvar, säger Liljegärd.
– Bella har fina fötter, är kvick i vändningarna och har ett bra spelsinne. Jag ger henne stora chanser att gå väldigt långt – om hon hamnar i rätt miljö.
Efter avslutat seriespel har Bergström provtränat med damallsvenska serieledaren Göteborg FC. Mycket talar för att 19-åringen tar klivet upp i elitfotbollen till nästa år.
– Som tränare för Bergdalen vill jag förstås gärna att hon stannar. Men jag kommer inte att stoppa någon spelare som känner sig redo att ta nästa steg. Tvärtom kommer jag att stötta Bella till 100 procent om hon väljer att ta nästa steg, säger Liljegärd.
2) Anna Lundstedt
26 år, mittback, IFK Örby (division I)
Våren 2017 var hon ligaspelare i basket. Nu är Anna Lundstedt lagkapten och backklippa i fotbollens division I.
– Anna har pondus i allt hon gör, säger Martin Georgsson, tränare i IFK Örby.
Med ett starkt huvudspel och en god placeringsförmåga fungerar 26-åringen som bor i Björketorp men kommer från Sätila som en viktig ledare i ett ungt och spännande Örby.
I årets serie förlorade laget bara en match, och man var med och nosade på seriesegern ända fram till näst sista omgången. Det berodde till stor del på lagets starka backlinje, där Lundstedt och Katrin Jonsson storspelade i mittförsvaret.
Tränare Georgsson är mycket nöjd med sin kapten:
– Hon är tryggheten själv. Hon har blivit en rutinerad och väldigt positionssäker mittback. Vi brukar säga att hon reparerar andras misstag.
Vilka är hennes största styrkor?
– Hon är duktig i det fysiska spelet. Men framför är hon väldigt bra verbalt. Hon pratar mycket och styr alla lagdelar, vilket smittar av sig på de andra, säger Georgsson.
– Sedan är hon en kapten som hela tiden är där och pushar. Om vi kommer in i en svacka är det hon som tar oss ur den.
Totalt bokfördes Lundstedt för tio knallar och två mål den här säsongen.
3) Alma Öberg
17 år, mittfältare/forward, Nittorps IK (division I)
17 knallar, sex mål och maximala 990 spelminuter.
Alma Öberg hade en stark säsong i Nittorp.
– Hon har blivit bättre på det mesta, säger tränare Ingrid Lundkvist.
Förra hösten fick den snabba och irrationella 17-åringen från Limmared debutera i ungdomslandslagssammanhang. I år blev det knappt några landskamper, men Öberg var i alla fall uttagen till ett landslagsläger på Bosön i augusti.
Fokus har istället legat på Nittorp och division I, en nivå där Öberg spelat sedan 2018. Enligt tränare Lundkvist skall ytterforwarden snart vara redo att ta nästa steg.
– Hon har en bit kvar att gå innan hon är redo att bli en ordinarie spelare i elitettan. Där är hon nog inte till nästa år, men kanske året efter – om hon fortsätter att utvecklas i samma takt.
På sikt ser även Lundkvist att Öberg blir damallsvensk.
– Men det är väldigt få som går in i allsvenska lag som 18–19-åringar.
Vad är det då som gör att Alma Öberg spås att snart vara för bra för division I?
– Hon är en oerhört bra offensiv spelare. Smart, med bra teknik. Hon passar bra på kanten, där hon får lite tid att utmana sina motståndare, säger Ingrid Lundkvist.
Herrar
1) Marc Axengren
28 år, back, Dalstorps IF (division II)
2018 startade Marc Axengren 22 matcher för Norrby i superettan.
I år förde han Dalstorps IF till kval mot ettan.
– Marc har varit helt otrolig för oss i år. Vår viktigaste spelare skulle jag vilja påstå, säger Fredrik Ekwall, tränare i Dalstorp.
Med placeringssäkerhet och ledaregenskaper spelar 28-åringen från Gällstad en otroligt viktig roll för Dalstorps försvarsspel.
– Han är oerhört stabil i defensiven – och har varit viktig inte minst i rollen som pådrivare. Han håller en oerhört hög klass.
Offensivt bidrar Axengren med lugn i passningsspelet och starkt huvudspel på fasta situationer. Det blev dock bara ett mål på de elva grundserie- och två kvalmatcher som han spelade.
Däremot samlade Axengren hela 19 knallar. En riktigt stark notering som vittnar om hans betydelse för Kindslagets fina säsong.
2) Jonatan Björk
31 år, forward. Kinna IF (division IV)
Att han haft sex års uppehåll märktes inte. Jonatan Björk vann både skytteligan i BT-fyran och hjälpte Kinna till en kvalplats mot trean.
– Han har betytt jättemycket för oss i år. Jag har bara superlativ att säga, säger tränare Glenn Dower.
I sin comebacksäsong skolades Björk, den 31-årige före detta innermittfältaren om till targetforward.
– Han passade perfekt i den rollen. Han har god förmåga att suga in bollen, och har bra touch när han passar vidare den. Dessutom gjorde han ju många mål, säger Dower.
Björk hade inte spelat sedan 2013. Bland annat hade han stoppats av arbete utomlands. När han väl var tillbaka märktes ingen ringrost. Utöver sina nio mål samlade Björk ihop 13 knallar på elva omgångar.
– Jonatan är lite av ett fysiskt fenomen, atletisk och vältränad, berömmer tränare Dower.
3) Anton Johansson
Mittfältare, Dalstorps IF (division II)
Åtta mål i grundserien och tre i kvalet. Offensivt bar mittfältaren Anton Johansson Dalstorp på sina axlar under året.
För Dalstorp tog det stopp i kvalet. Men mycket talar för att Johansson lyfter uppåt i divisionerna redan till nästa år.
Den spelskickliga frisparksexperten har ögonen på sig efter att ha utsetts till bästa mittfältaren i östra Götalandstvåan av spelbolaget Unibet. Johansson spelade i alla Dalstorps 15 matcher, och samlade ihop hela 18 knallar.
– Anton är en spelare som varit väldigt viktig för oss. Han har stått för en stor del av våra mål, trots att han inte är anfallare, säger tränare Fredrik Ekwall.
Hur gör Johansson sina mål?
– Delvis genom att han är farlig på frisparkar. Men han har även skjutit in skott från distans och nickat in hörnor. Han är en väldigt vass avslutare helt enkelt, säger Ekvall.