Annons

”Problemet är när unga spelare dumpas i Europa av hungriga agenter”

Skandinavien är ett bra första utlandssteg för afrikanska fotbollstalanger.
Det hävdar Magnus Falk, som menar att infrastrukturen och miljön kan vara avgörande för hela karriären.
– Problemet är när väldigt unga spelare dumpas i Europa av hungriga agenter, säger han.
Fotboll • Publicerad 19 november 2023
Ghananska fans i samband med VM-matchen mot USA 2014.
Ghananska fans i samband med VM-matchen mot USA 2014.Foto: Petr David Josek

Östgöten Falk (med sambo från Fristad) skriver om afrikansk fotboll på Svenskafans.com.

– Det började med att jag läste in mig rätt kraftigt på Togos landslag i samband med VM 2006, och sedan glödde intresset upp. Afrikansk fotboll är fullkomligt outforskat i Sverige, säger han.

Annons

Vid VM 2022 nådde afrikansk landslagsfotboll sin hittills största internationella framgång när Marocko tog sig till semifinal. Den stora diskussionen handlar ändå om hur många landslag de senaste åren ”värvat” spelare som är uppväxta eller rent av födda i andra länder.

– Många länder har börjat scanna av marknaden för att hitta kopplingar för spelare som inte kan nå A-landslaget i landet de är uppväxta i. Det här splittrar många förbund eftersom vissa tycker att det höjer nivån medan andra anser att spelare som aldrig varit i ett land de nu ska representera är fel, säger han.

Magnus Falk, skribent om afrikansk fotboll på Svenskafans.com.
Magnus Falk, skribent om afrikansk fotboll på Svenskafans.com.Foto: Privat

På individnivå handlar mycket för unga afrikanska spelare om att komma utomlands, och då främst till Europa.

– För många går familjen först – de vill spela fotboll någonstans där de kan tjäna pengar att skicka hem för att hjälpa föräldrarna med ett bättre hus, syskonens utbildning och släktens välbefinnande.

Det har skapat en marknad där även lycksökande förmedlare rör sig.

– Problemet är när väldigt unga spelare dumpas i Europa av hungriga agenter. Det finns talangfulla spelare i länder som Ghana, Senegal, Elfenbenskusten och Kenya. Men för att de ska lyckas i Europa krävs att hela infrastrukturen fungerar, att miljön är den rätta och att de blir omhändertagna på ett fint sätt. Att flytta till en annan världsdel och spela fotboll i den åldern är en enorm omställning på så många sätt.

Falk fortsätter:

– Jag tror att det finns väldigt goda förutsättningar för att lyckas med just de här bitarna i Sverige, Norge och Danmark – det är ett bra första steg till den europeiska fotbollen, istället för att gå direkt till en exempelvis fransk eller belgisk klubb. Där är det en helt annan konkurrens och utslagning.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons