Annons

Idrottsläkaren om bandyns framtid: ”Räcker inte att barnen är intresserade”

Jonas Isberg, 54, har känslor för Borås Bandy.
Möt den tidigare landslagsläkaren i ett samtal om sportens framtid, skador, träningsproblematiken – och när det höll på att bli slagsmål i samband med en dopningskontroll.
– Jag ser så gott som varje vecka barn med stressfrakturer, säger han.
Bandy • Publicerad 2 januari 2020
Jonas Isberg jobbar som idrottsläkare och har verkat inom svensk bandy i flera decennier. I Borås Bandy spelar hans son Axel Isberg.
Jonas Isberg jobbar som idrottsläkare och har verkat inom svensk bandy i flera decennier. I Borås Bandy spelar hans son Axel Isberg.Foto: Johan Valkonen

Det är annandag jul på Bodavallen. Borås Bandy har just slagit Skövde i en toppmatch i division två – framför ögonen på erfarne bandyläkaren Jonas Isberg.

– Roligt att det var så mycket folk och trevlig inramning. Bandyn behöver nya lag och nytt intresse, och Borås är en idrottsstad. Det är kul att man har dragit igång här, säger Isberg som har sin son Axel i A-laget.

Annons

Men den ålderstigna publiken på Bodavallen tydliggör ett problem. Samtalet med Isberg leder snabbt in på hur bandyn mår i Sverige och att generationsväxlingen är svår.

– Bandy är dyrt och har tappat i intresse de senaste åren. Det är långa resor i elitserien och allsvenskan, och få sponsorer. Villa Lidköping har en stark ekonomi och sticker ut med att deras spelare är anställda. Men det finns föreningar i elitserien som inte har råd att betala sina spelare en enda krona. Problemet i elitbandyn är att kostnaderna är större än intäkterna.

Isberg ser skridskoskolorna som en bra plats att locka ungdomar ifrån.

– Det är jättemånga barn där, men de hittar inte riktigt bandyn. Det räcker inte att barnen är intresserade, föräldrarna måste också vara det. Nackdelen är att det kan vara bekvämare att skjutsa till en idrottshall än till en utomhusträning i spöregn. Hockeyn och bandyn borde samarbeta mer.

Här saknas innehåll

Vad tycker du då om Borås bandysatsning?

– Det är jätteroligt och det behövs. Föreningen har eldsjälar och det är det viktigaste. Sedan har man en kommun som vill ge en bra isbana. Det är en klok förening som vill skynda långsamt. Det är inte så att man värvar in en massa spelare för att sopa hem en serie. Man måste ha pengar och en ungdomsorganisation, om man vill högre upp än division ett.

Jonas Isberg har lång erfarenhet som idrottsläkare. År 1992 satt han på bänken i elitserien första gången med Falu BS. I början av 2000-talet gick han till Gais och var där i ungefär ett decennium. Och under åren har han gjort många uppdrag för landslaget.

– Första var vid millennieskiftet. Jag har klivit in vid landskamper, men inte varit med hela säsonger och åkt runt.

I dag driver Isberg eget i Göteborg som ortoped. Han hjälper elitspelare i flera olika sporter, bland annat Borås Basket – och ser hjärnskakningar som ett stort problem. Enligt Isberg har de ökat inom bandyn.

– Det är för att det går så otroligt fort. Man hinner inte tänka, skydda sig eller flytta på sig. Bandyn är ganska förskonad från skador, men hjärnskakningar har ökat och det är oroande.

Annons

– Upprepande hjärnskakningar kan ge handikappande bekymmer och göra dig till en individ som inte klarar familjeliv, jobb och vardagen. Även om hjälmarna har blivit otroligt mycket bättre än tidigare så är hjärnskakningar ett jätteproblem.

De vanligaste skadorna inom bandyn är de som uppkommer efter kollisioner och slag från klubba, menar Jonas Isberg.
De vanligaste skadorna inom bandyn är de som uppkommer efter kollisioner och slag från klubba, menar Jonas Isberg.Foto: Johan Valkonen

Vad kan man göra för att stävja utvecklingen?

– Hockeyn har jobbat mycket med att få bort avsiktliga huvudtacklingar. Men det är inte så många sådana avsiktliga i bandyn. Det är några få fula armbågar som kommer upp.

Isberg säger att de vanligaste skadorna är de som uppkommer efter kollisioner och slag från klubba och att det är relativt lite knäskador.

– Men skridskorna är extremt vassa. I hockeyn har man en hälkappa, det har man inte i bandyn. Om någon trampar dig på hälsenan då är den helt blottad. Man har sytt några avskurna hälsenor. Sen kan man också göra sig illa om man åker in i reklamskyltar, men man blir inte klämd mot en sarg som i hockeyn.

När det rör sig om barn och ungdomar är skadorna betydligt färre.

– Det är en lämplig ungdomssport. Man får åka skridskor, träna kondition och styrka. Det är mycket mindre skador än i fotboll och handboll.

Isberg har forskat om korsbandsskador.

– De har stora samhällsekonomiska kostnader och är ett större problem inom fotbollen och handbollen än i bandyn. Ungefär hälften behöver operera sig, men även om man blir opererad får man aldrig ett normalt knä efteråt. Det blir aldrig lika bra som tidigare och risken är stor att få åldersslitage tio till 15 år senare.

Som ortoped får han också träffa många barn och där ser han oroväckande tendenser.

Annons

– I dag tränar en tolvåring i vissa idrotter mer än vad en allsvensk fotbollsspelare gjorde på 90-talet. Jag ser så gott som varje vecka barn med stressfrakturer. Man har tränat sönder sitt skelett så det har blivit utmattat. Jag har barn som tränar 25 timmar i veckan. Det är mycket och vansinnigt.

Hjärnskakningar ökar inom bandyn och är ett stort problem: ”Upprepande hjärnskakningar kan ge handikappande bekymmer”
Hjärnskakningar ökar inom bandyn och är ett stort problem: ”Upprepande hjärnskakningar kan ge handikappande bekymmer”Foto: Johan Valkonen

Doping är ett hett ämne inom många idrotter.

Hur är det i bandyn?

– Vi har kontroller inom bandyn som i andra idrotter, men man har inte så mycket nytta av en enormt utökad styrka. Utomlands vet jag inte, men i Sverige har det varit ett par enstaka fall av dopning skedda av misstag. Så det har varit väldigt lite.

I april 2014 stängdes den dåvarande Gaistränaren Jonas Holgersson av från all idrottslig verksamhet i 8,5 månader för sitt uppträdande i samband med en dopningskontroll i november 2013. Han ska ha reagerat på att en okänd person befann sig i omklädningsrummet efter en match, men sedan genomfört ett test när han förstod att det handlade om en dopningskontrollant.

Jonas Isberg var lagläkare i Gais och minns händelsen.

– Problemet var att de inte identifierade sig för (Jonas) Holgersson och ansvariga i föreningen. Och så kan man inte göra. Min uppgift blev att gå emellan dopningskontrollanterna och Holgersson så det inte skulle bli något bråk.

Holgersson fick näringsförbud, men blev friad senare i september 2014. Isberg stängdes av från all bandyverksamhet i två veckor.

– Som doktor i en bandyförening hade jag ingen anledning att tjafsa emot det. Det hade jag inte vunnit något på.

Fakta

Jonas Isberg

Ålder: 54

Yrke: Ortoped. Jobbar i Göteborg med idrottsskador.

Bor: I villa i Hindås

Familj: Fru och två barn.

Bästa landslagsminne: ”Det var när Sverige mötte Ryssland på Heden i Göteborg 2013. Jag har varit på många SM-finaler, men den matchen var den roligaste jag sett. Det var otroligt mycket folk, mitt i stan, uppbyggda läktare, glädje, värme och fantastisk bandy.”

Det var en VM-gruppspelsmatch. Sverige slog Ryssland med 7–5 inför 5812 personer.

Övrigt: Är barndomsvän med bandylegendaren Pelle Fosshaug som bland annat har sex SM–guld och fem VM–guld.

Adam ÅstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons