Tillåt stämningshöjande pyroteknik på läktarna
Jag älskar fotboll. Allt sedan jag satte min fot för första gången på Ryavallen när Elfsborg mötte VSK i kvalet till allsvenskan år 1985 har jag varit regelbunden besökare på Elfsborgs hemma- och bortamatcher genom åren – i division ett södra, återkomsten till allsvenskan, guldåren och matcher i Europa.
Utöver kärleken till Elfsborg har jag ett allmänt fotbollsintresse som har tagit mig till arenor i Italien, Tyskland, Holland, England, Skottland och Danmark. För mig är den allsvenska supporterkulturen unik. Sportsligt är det en medioker liga medan stämningen på läktarna håller hög europeisk klass, så till den milda grad att vi nu ser supportrar från England som kommer till Sverige för att uppleva en stämning som gått förlorad på de brittiska öarna.
Pyroteknik är en viktig del av supporterkulturen globalt. På de allsvenska arenorna är bengaler i kombination med magnifika tifon något som bidrar till en fantastisk atmosfär som både spelare och supportrar uppskattar. Våra ultrasgrupper lyckas åstadkomma denna magiska läktarupplevelse trots att pyroteknik formellt är förbjudet på svenska fotbollsarenor.
”Pyroteknik skapar en unik och engagerande upplevelse som lockar fler åskådare till matcherna.”
Ett vanligt argument mot pyroteknik är att det skrämmer bort publiken. Men faktum är att allsvenskans publiksnitt ökar. År 2023 översteg publiksnittet 10 000 åskådare per match för första gången sedan 2007. Detta visar att intresset för fotboll och den stämning som pyroteknik bidrar till är starkare än någonsin. Pyroteknik skapar en unik och engagerande upplevelse som lockar fler åskådare till matcherna.
En annan invändning är att röken från pyroteknik kan vara obehaglig, särskilt för barn och personer med astma. Detta kan enkelt lösas genom att tilldela särskilda sektioner på arenan där det inte förekommer rök, så att alla kan njuta av matchen utan obehag.
Det påstås också att bengaler fördröjer matcher. Men det är inte bengalerna i sig som orsakar förseningar, utan regelverket som föreskriver att matchmöte skall hållas vid minsta lilla bengal, även i de fall där röken inte stör fotbollsmatchen. Avbrotten hade mer eller mindre försvunnit om direktiven till domarna ändras, så att matcher som huvudregel inte avbryts vid användande av pyroteknik på läktarna.
Slutligen vill jag lyfta fram att speakertexten som läses upp på arenorna i samband med att pyroteknik antänds, där det sägs att “svensk fotboll har bestämt att inte tillåta pyroteknik”, är exkluderande mot alla supportrar och ultrasgrupper som inte har fått vara delaktiga i detta beslut. I svensk fotboll har vi 51-procentsregeln, vilket innebär att supportrarna ska ha en betydande röst i beslutsfattandet. Det är inte förbundspampar och säkerhetschefer som ska föra svensk fotbolls talan, utan vi, supportrarna.
Låt oss tillsammans arbeta för att tillåta stämningshöjande pyroteknik på läktarna och bevara en allsvensk läktarkultur på europeisk toppnivå.
Karl Orrling, fotbollsälskare, ståplatssupporter och medlem i IF Elfsborg