Annons
Innehåll från RÅNGEDALA PLANTSKOLA

Dags att köpa julgran? Det här är viktigt att tänka på!

Är du osäker på vilken slags gran du ska välja och hur du får den att hålla länge? Trädgårdsmästare Joakim Svensson, Rångedala plantskola, ger sina bästa tips kring inköp och skötsel.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Hos Rångedala plantskola hittar du noggrant utvalda granar av hög kvalitet till konkurrenskraftigt pris. Där finns ett fantastiskt sortiment av vackra röd- och kungsgranar. Den klassiska, rödgranen doftar ljuvligt, medan kungsgranen har ett utseende som tilltalar många kunder.

– Vill man ha en riktig Kalle Anka-gran som inte barrar så väljer man kungsgranen. Om man i stället vill ha en klassisk gran som doftar mycket är rödgranen rätt val, däremot har den en tendens att barra vilket man slipper med kungsgranen, berättar Joakim Svensson.

”Det får inte vara hörngranar som bara är fina från ett håll”

Rångedalas granar är noggrant utvalda. Tidig höst åker Joakim Svensson och hans kollegor för att märka upp de allra finaste granarna.

– Alla våra granar är handplockade av oss direkt hos vår odlare på Nordjylland utan mellanhänder vilket gör att vi kan hålla ett lågt pris. När vi väljer ut granarna tittar vi på att de är täta, fina och välformade. Det får inte vara hörngranar som bara är fina från ett håll, säger Joakim med ett skratt.

Här saknas innehåll

Så håller du granen fin längre

– Fler och fler köper sina granar tidigare på säsongen. För tio år sedan köpte många granen en vecka före jul. Idag vill många ta in granen redan till första advent. Detta är något som ställer högre krav på hur man sköter om granen för att få den att stå fin så länge som möjligt.

Det är viktigt att ge granen en ny snittyta innan den sätts ned i vatten och det ska gå högst 15 minuter emellan. Julgransfoten bör rymma minst tre liter vatten för att granen ska få tillräckligt. Första dygnet behöver man fylla på mycket vatten, och sedan är det viktigt att fylla på hela tiden så att granen inte torkar ut, berättar Joakim.

Det finns många myter om hur man skall sköta granen, ett nytt snitt och rent vatten är det enda som behövs.

Rångedalas julgranar är noggrant utvalda. Tidig höst åker Joakim Svensson och hans kollegor för att märka upp de allra finaste granarna hos odlare i Nordjylland.
Rångedalas julgranar är noggrant utvalda. Tidig höst åker Joakim Svensson och hans kollegor för att märka upp de allra finaste granarna hos odlare i Nordjylland.

Jakten på den perfekta granen

Joakim skiner upp i ett leende när han tänker på när han hjälper kunder vid inköp av granar.

– Det är jätteroligt att sälja julgranar för man ser hur olika människor ser på en gran. En del vill ha en tät gran, andra glesare. Det är alltid roligt att få hjälpa till när familjen gör sitt val av gran.

Just nu erbjuder Rångedala Plantskola snittamaryllis till extra förmånligt pris. Byter man vatten ofta och tillsätter växtnäring så håller de sig fina i minst ett par veckor.
Just nu erbjuder Rångedala Plantskola snittamaryllis till extra förmånligt pris. Byter man vatten ofta och tillsätter växtnäring så håller de sig fina i minst ett par veckor.

Amaryllis – en magnifik julblomma

En av julens vackraste blommor är amaryllis. I butiken säljs väldigt många lökar där knopparna kommit upp litegrann, men fler och fler kunder uppskattar även amaryllis som snittblomma.

– Snittamaryllis rekommenderar jag verkligen, förutom att de är oemotståndligt vackra, är de också mycket hållbara. Byter man vatten ofta och tillsätter växtnäring så håller de sig fina i minst ett par veckor, säger Joakim.

Amaryllis finns i många olika stilar och färger – vit, rosa, röd, aprikos och randiga.

Ett tips är att hänga dem upp och ner och fylla stjälken med vatten, jättefint att dekorera med ovanför ett bord eller i fönstret.

Ett färskt snitt är ett måste innan du tar in granen och sätter den i julgransfoten.
Ett färskt snitt är ett måste innan du tar in granen och sätter den i julgransfoten.

Så sköter du om din julgran

1. Ge granen en ny snittyta, sätt den i vatten inom 15 minuter.

2. Välj en julgransfot som rymmer minst tre liter vatten, fyll på ofta.

4. Granen mår bäst av enbart rent vatten, inget annat behöver tillsättas.

Välj en julgransfot som rymmer minst tre liter vatten och fyll på ofta. Gärna morgon och kväll.
Välj en julgransfot som rymmer minst tre liter vatten och fyll på ofta. Gärna morgon och kväll.

Julblommor och pynt hos Rångedala

Hos Rångedala plantskola finns det givetvis tillbehör och pynt till granen: kulor i alla former och färger, tomtar, stjärnor med mera.

Här hittar du även amaryllis, hyacinter med extra prima lökar, lokalodlade julstjärnor och allt annat du kan tänkas vilja förgylla ditt hem med i jul.

Just nu erbjuder Rångedala Plantskola amaryllis i snitt till extra förmånligt pris. Erbjudandet gäller fram till 17 december. Varmt välkommen!

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se