Rångedalas tips och råd: Så lyckas du med dina grönsaksplantor
På Rångedala Plantskola hittar du både expertisen och allt du behöver för att odla riktigt fina grönsaker, och det är dags att börja redan nu.
– Att skörda egenodlade solmogna tomater slår nästan allt i smakväg. Tomat är också den grönsak som är mest populär. De tomater man köper i matbutiken kan ofta sakna smak – har man odlat själv och fått uppleva den otroliga smakskillnaden så vill man inte nöja sig med annat. Dessutom vet man att det inte är några kemikalier i de man odlar själv, vilken är en annan viktig aspekt, säger Joakim Svensson, vd på Rångedala Plantskola.
Här saknas innehåll
Vårsolen lyser in i ett av växthusen och ger ljus åt ett hav av alla härliga grönsaksplantor som är redo att möta sina nya ägare. Här finns ett 50-tal olika sorter av tomater, chili i olika styrkor och färger samt gurka och paprika av olika slag.
Än så länge är plantorna gröna men det dröjer inte länge innan de bär frukt. När man kommer hem med sina plantor bör man plantera om dem i en bra jord, i lagom stora krukor, så fort som möjligt. Sedan är det viktigt att se efter att plantorna får en väl anpassad mängd med vatten och näring.
”Ett vanligt misstag många gör i början är att vattna för mycket”
– Busktomater trivs bra i en 9-liters kruka medan stora tomatplantor behöver större krukor – gärna 20-liters, samma sak gäller paprika och chili. Gurkor kan med fördel planteras i större krukor än så, då de är väldigt törstiga när de väl rotat sig, säger Joakim Svensson.
Ett vanligt misstag många gör i början, och som är viktigt att undvika, är att vattna för mycket.
– Gurkor klarar inte för mycket vatten innan de hunnit rota sig. Om man vattnar för mycket i början, så ruttnar rötterna. Många vattnar sedan för lite när plantorna kommit i gång, och då torkar de i stället ut, säger Joakim.
– Jag rekommenderar en fuktighetsmätare, det är ett bra hjälpmedel om du vill säkerställa att du inte vattnar för mycket eller för lite. Det är en liten mätare som man sticker ner i jorden för att säkerställa rätt fuktighet. Man får med en tabell som visar vilken fuktighet olika grödor ska ha, den är ovärderlig till plantor odlade i krukor.
Valet av jord är också viktigt, för bästa resultat.
– Vår ekologiska grönsaksjord är speciellt framtagen för grönsaksodling med rätt näringsbalans och struktur för att odla just grönsaker. Köper man fel jord är den ofta för tät vilket gör att man inte får någon luft i jorden. Rötterna behöver kunna andas, annars ruttnar de, säger Joakim.
”Mitt tips är att ge en liten mängd näring vid varje vattning”
Rångedala Plantskolas grönsaksjord innehåller gödsel som håller i tre till fem veckor, beroende på hur varmt det är och hur mycket det växer i krukan. Joakim rekommenderar att man börjar gödselvattna efter tre veckor.
– När växterna får näring blir de starkare och mer motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar. Många har svårt att hålla koll på hur mycket näring de gett sina plantor. Mitt tips är att ge en liten mängd näring vid varje vattning, då glömmer du det inte lika lätt, det tycker jag är ett bra knep.
Just nu har Rångedala specialerbjudande på grönsaksplantor som till exempel gurka, chili och tomat. Läs mer här
Joakims bästa fem tips för att lyckas med grönsaker
1. Plantera om i bra jord. För att plantorna skall utvecklas behöver de planteras om. En lucker och näringsrik jord är avgörande för resultatet. Rångedalas grönsaksjord är näringsberikad och kravmärkt. Låt grönsaksplantan stå och dra en stund i vatten och välj en lite större kruka med hål i botten. Tomat planteras djupt i en 20-liters kruka (busktomat 9-liters) medan gurka planteras grunt i en kruka på minst 20 liter.
2. Vattna, ställ ljust och bind upp. Vattna rikligt och regelbundet, gurkor är särskilt vattenkrävande. Välj ett ljust och svalt läge och bind upp plantorna vid behov med en blom- eller bambupinne. Till gurkplantor som ger långa rankor kan en bindtråd fästas från taket.
3. Tjuva tomatplantorna. Att tjuva tomatplantorna innebär att man tar bort de sidoskott som växer i grenvecken. Detta gör man för att sidoskotten annars tar energi från plantan. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas.
4. Tillför näring vid bevattning. För att plantorna ska blomma behövs mycket solljus, ordentligt med näring och rikligt med vatten. Tillsätt bladgödsel eller flytande näring vid bevattning enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Avhärda och ställ ut. När risken för nattfrost är över avhärdas plantorna innan de slutligen planteras ut i växthus, odlingslådor eller i kökslandet. Lycka till!
Rångedala Plantskola – ovanligt mycket trädgård och smak
Rångedala Plantskola med två av Sveriges mest välsorterade garden center i Borås/Lundaskog och Rångedala erbjuder ett brett sortiment av trädgårdsväxter och tillbehör i en inspirerande miljö.
Där hittar du ett noggrant utvalt växtsortiment av högsta kvalitet. Välfyllt med perenner, rosor, prydnadsbuskar, häckplantor, träd, barrväxter, säsongsväxter, krukväxter, blomsterlök och fröer. Särskilt populära är Rångedalas perenner i stora krukor som ger ett fantastiskt resultat direkt i trädgården. Butiken i Rångedala erbjuder dessutom ett stort sortiment av dammprodukter, såsom pumpar, fontäner, dammduk, sten, filter, tunnor, vattenväxter och näckrosor.
I butiken i Borås hittar du också ett stort sortiment av snittblommor och presenter som komponeras till personliga arrangemang av florister. Här finns även ett fantastiskt sortiment med krukväxter av högsta kvalitet, samt många ovanliga sorter. Självklart även krukor och inredningsartiklar.
Nu är det även dags att kombinera ovanligt mycket trädgård med ovanligt mycket smak. Butiken i Borås utökas med kafé och lunchrestaurang. Självklart närproducerat och smakrikt serverat i en härlig miljö nära dig.