Annons

Elfsborgs storsatsning läggs på is: ”Förstår inte hur de tänker”

Simklubben får rött ljus för sina storslagna planer att köpa loss och bygga ut Borås simarena.
– Jag blir milt sagt ledsen i ögat. Jag kan inte för mitt liv förstå hur de tänker, säger Mats Svensson.
Simning • Publicerad 6 december 2023 • Uppdaterad 7 december 2023
Borås Simarena 2.0 får vänta.
Borås Simarena 2.0 får vänta.Foto: Johan Valkonen

SK Elfsborg har jobbat aktivt sedan 2018 för en utbyggnad i anslutning till den trångbodda simarenan, som invigdes 2010. Hedersledamoten och den tidigare storsimmaren Mats Svensson har varit projektledare och har som han själv uttrycker det ”lagt ner tusentals oavlönade arbetstimmar”. Fram till i somras uppfattade både han och föreningen signalerna som positiva.

Men när handlingarna till fritidsnämndens junimöte släpptes kom innehållet som en chock. Förslaget till beslut var ett nej både till att sälja den befintliga simarenan till simklubben och till en kommunal borgen på 220 miljoner kronor för att investera i en ny anläggning i anslutning till den gamla. Motiveringen – det ekonomiska läget.

Annons

Efter kraftiga reaktioner drogs ärendet tillbaka. Ordförande Håkan Eriksson (C) sa då till BT att ny information hade dykt upp och att man behövde göra ett omtag innan något beslut kunde fattas.

Sex månader senare är ärendet tillbaka och beslutsunderlaget till decembermötet på tisdag har samma innebörd som det förra. Skillnaden är att SK Elfsborg den här gången får plåster på såren. Det handlar om ersättning för projekteringskostnader på 350 000–400 000 kronor.

I handlingarna står det bland annat att ”omvärldsläget med höjda räntor, ökade kapitalkostnader och driftskostnader gör det svårt för Borås Stad att investera i en tillbyggnad av simarenan i nuläget”.

Det som upprör Mats Svensson mest är att kommunen samtidigt undersöker möjligheterna att renovera Dalsjöbadet (invigt 1974) och eventuellt utöka med en undervisningsbassäng. Han lyfter fram att få badanläggningar överlever sin 60-årsdag och att de är så dyra att driva att politikerna borde prioritera hårdare.

– Det kommer säkert att kosta 150 miljoner kronor och den investeringen hade fått större effekt i centralorten som växer. Vem fan åker ut till Dalsjöfors? Men det är väl inte lätt för politikerna att lägga ner Dalsjöbadet, säger Mats Svensson.

SK Elfsborgs klubbchef Jonas Söderbergs reaktion är mer nedtonad.

– Vi är ledsna men har en förhoppning om att man återupptar projektet inom en snar framtid. Vi ser att vi kan ta ett större ansvar för friskvård, motion och hälsa om vi får förutsättningarna för det och jag vill också poängtera att vi har en bra dialog med fritid och folkhälsa, säger han.

Fritidsnämndens ordförande Håkan Eriksson (C) pratar också om dialog och process och utesluter inte att man återkommer till ärendet längre fram.

– Ingen vet vilka förutsättningar som finns om 5, 10, 15 eller 20 år, säger han.

Hur ser du på Mats Svenssons jämförelse med Dalsjöbadet?

Annons

– Det är inte jämförbara saker. Dalsjöbadet är en befintlig anläggning från sjuttiotalet där vi gör en förstudie för att klargöra kostnaderna. Det är något helt annat än att bygga nytt.

Finns det någon diskussion om färre bad?

– Vi har en årsbudget att förhålla oss till och 2024 kommer alla våra bad att vara igång. Vi har också mål när det gäller simkunnighet och då spelar även andra faktorer in. Om vi skulle stänga ett av baden skulle det driva kostnader i andra verksamheter. Vi måste se till helheten.

I Borås finns fyra kommunala bad: Sandaredsbadet, Dalsjöbadet, Stadsparksbadet och Borås Simarena.

Mats Svensson har lagt fem år på att utreda nästa steg för Borås simarena.
Mats Svensson har lagt fem år på att utreda nästa steg för Borås simarena.Foto: Lars-Åke Green

Borås simarena 2.0

Det tänkta nybygget: En ny badanläggning i anslutning till den gamla med både rehabbassäng och tävlingsbassäng.

Verksamhet: Rehab, motion, träning och tävling.

Ekonomi: SK Elfsborgs förhoppning var att föreningens bolag SKE Arena AB skulle bygga med kommunal borgen (220 miljoner kronor) och sedan drifta anläggningen med hjälp av ett ekonomiskt stöd från Borås stad på cirka 5 miljoner om året.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons