Kritiken mot elitklubbarnas agerande i krisen: ”Man gör inte så”
Boråsaren Anders Nilsson, ordförande i Mariedals IK och rektor på Sven Eriksons-gymnasiet skrev i veckan ett långt inlägg på webbtidningen Idrottens Affärers Facebook-sida, där han luftar sina tankar om fördelningen av regeringens 500 miljoner.
– Det var bra att pengarna till idrotten kom ut så snabbt, men ofta när det går fort så blir det lite fel och jag hoppas att man kan undvika ett dubbelfel, säger Anders Nilsson och syftar på att det kommer mer pengar framöver. Regeringen har föreslagit att ytterligare en miljard ska delas ut.
Boråsaren, som även har mejlat idrottsminister Amanda Lind men ännu inte fått svar, anser att Riksidrottsförbundet (RF) har misslyckats med att leva upp till sin egen inriktningsprincip om att barn och ungdomars möjlighet att idrotta särskilt ska värnas.
– Istället för att ge alla som sökt 60 procent av vad de begärt borde föreningar som ägnar sig åt barn och ungdomar ha fått 100 procent. Sen kunde övriga ha fått dela på resten. Det hade ändå blivit en del över, säger Anders Nilsson, som är noga med att han inte talar i egen sak.
Han menar att Mariedals IK är en relativt välmående förening. Och just därför valde man också att inte söka i första omgången – av solidaritet med dem som drabbats hårdare.
”Det sticker i ögonen och rent moraliskt så gör man inte så”
Men när beskedet kom att Malmö FF, med ett eget kapital på över 500 miljoner, fick 10 miljoner av staten reagerade han.
– Särskilt när elitklubbarna sen värvar. Har IFK Göteborg fått betalt för att sparka sin tränare och plocka hem Sebastian Eriksson och Pontus Wernbloom? Det är inte dussinspelare vi talar om.
Lokala värvningar under corona
Norrby: värvade i slutet av juli hem Dijan Vukojevic på ett 2,5-årskontrakt. Sportchefen Lasse Nilsson kommenterade affären så här på klubbens hemsida: ”Jag vill vara väldigt tydlig med att den här värvningen inte hade varit möjlig utan finansiella medel från våra partners, som kommer att bekosta Dijans lön resterande delen av säsongen.”
Elfsborg: klubbchefen Stefan Andreasson sade den 18 augusti till BT att det känns fel att värva i pandemitider, men att hemvändare kan vara aktuella. En knapp vecka senare presenterades Jeppe Okkels. Andreassons kommentar: ”Det är klart att vi har haft det där i tankarna, om vilka signaler det skickar ut. Men vi landar ändå i att det här är en möjlighet som vi måste ta nu. Så får vi hoppas att de runt omkring förstår oss. Man måste kunna ta långsiktigt kloka beslut även i en sån här tid.”
BHC: försöker just samla in 200 000 kronor för att finansiera att SHL-meriterade Anders Eriksson ska skriva på. Klubbchefen Christoffer Holst: ”Det ryms inte inom vår budget så det är upp till våra supportrar och partners om det blir av.”
Anders Nilsson är väl medveten om klubbarnas argumentation om riktad finansiering och särskilda sponsorbidrag för att plocka in nya spelare, men köper den inte.
– Det sticker i ögonen och rent moraliskt så gör man inte så. De stora klubbarna drivs allt mer som företag och då får man agera därefter. Jag tycker att det är rimligt att klubbarna får permitteringsstöd men nästa steg är faktiskt att varsla.
Och om klubbarna ställs inför konkurs?
– Jag vill inte att någon elitklubb ska gå i konkurs – förutom ÖFK som har misskött sig. Då kan man diskutera stöd, men inte om man har ett stort eget kapital.
Boråsaren Maria Krafft Helgesson är ordförande i Svenska orienteringsförbundet och satt med i RF:s referensgrupp, som diskuterade hur stödet skulle fördelas.
– Det är en procentuell fördelning sett till förlorade intäkter men också minskade kostnader och så här stor skillnad är det inom idrotten. Det blir väldigt tydligt nu, säger hon.
– Men det är intressant att höra om invändningarna – det är säkert något som referensgruppen kan diskutera framåt.
Hur ser du på debatten om elitklubbar som tar emot stöd och sedan värvar?
– Den har jag tagit del av och den tog även Björn Eriksson (ordförande för RF) upp på ett möte. Han nämnde att regeringen reagerat och gärna ville ha en del svar.