Annons

Staten har betalat miljoner till ”Dr Essams” klinik: ”Tre gånger så mycket som normalt”

Staten har betalt 4,6 miljoner till ”Dr Essams” klinik.
– Vi känner igen mönstret, säger Lars Sjödin på Försäkringskassan om det BT berättar i artiklarna.
Borås • Publicerad 17 december 2022 • Uppdaterad 13 januari 2024
Makdesi Dental Center har fått miljoner i tandvårdsbidrag från Försäkringskassan genom åren. (Arkivbild.)
Makdesi Dental Center har fått miljoner i tandvårdsbidrag från Försäkringskassan genom åren. (Arkivbild.)Foto: Envato Elements

BT har granskat blufftandläkaren Essam Makdesi i tidigare artiklar i veckan. Essam Makdesi har inte rätt att arbeta som tandläkare i Sverige eftersom han saknar legitimation. Flera kvinnor har dessutom vittnat om att de blivit ofredade i tandläkarstolen.

Lars Sjödin, expert på tandvårdsstöd, konstaterar att Försäkringskassan redan känner till att det finns personer som saknar tandläkarlegitimation men jobbar med andras legitimation.

Annons

– Men att behandlare tafsar har vi inte hört förut. Det var väldigt bra att patienterna berättade i BT.

Makdesi har hävdat att han inte har arbetat som tandläkare på sin klinik. Han hänvisar till att det funnits legitimerade tandläkare där.

Tandvårdsstöd är ett statligt bidrag som ska göra det mindre dyrt att gå till tandläkaren. Det betalas ut till kliniker efter att de rapporterat in tandvårdsbehandlingar. Men det förekommer också fusk med stödet.

– Om den som saknar legitimation begär tandvårdsstöd från Försäkringskassan är det bedrägeri mot försäkringen. Men det är svårt att styrka, för vi får ofta inga svar från patienterna.

Makdesi Dental Center tog ner skylten – och det nya företaget Borås Beauty and Dental Center, som drivs har anhöriga till Essam Makdesi, satte upp sin skylt istället.
Makdesi Dental Center tog ner skylten – och det nya företaget Borås Beauty and Dental Center, som drivs har anhöriga till Essam Makdesi, satte upp sin skylt istället.Foto: Google/Anton Hedberg

Försäkringskassan brukar vid sådana här utredningar ringa upp patienter för att försöka kontrollera vem som utfört vården. Myndigheter kan göra kontroller i efterhand om det finns tecken på att något inte står rätt till.

– Vi brukar skicka brev till patienterna och ibland har vi fått ringa upp. Många kanske inte förstår, andra blir rädda för att de inte litar på myndigheter. En del låter tandläkaren svara.

Vid utredningar har Försäkringskassan stött på att patienter och tandläkare har uppgivit skilda datum för besöken, men då har patienterna ändrat sig i efterhand.

– Då antar vi att det kan ha skett påtryckningar.

Utifrån vad patienter berättat i BT är det rimligt att anta att ej legitimerade behandlare även tar betalt av Försäkringskassan för åtgärder som aldrig utförts, säger Sjödin.

”Hur mycket en ej legitimerad behandlare gjort i sådana här ärenden går ju inte att veta eftersom de döljer sig bakom andra behandlare.”
Lars Sjödin, Försäkringskassan.

Försäkringskassan har flera fall där icke legitimerade tandläkare lånar legitimerade tandläkares identitet för att få ut pengar från Försäkringskassan. Ibland sker det utan att den egentlige tandläkaren har en aning, i andra fall samarbetar en legitimerad tandläkare i bedrägeriet.

Annons

Statistik från Försäkringskassan visar att Makdesis tidigare klinik fått 4,6 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd under åren 2019–2022. Totalt har kliniken rapporterat till Försäkringskassan om vård för 8,7 miljoner kronor.

– Hur mycket en ej legitimerad behandlare gjort i sådana här ärenden går ju inte att veta eftersom de döljer sig bakom andra behandlare. Försäkringskassan kan inte uttala sig om hur det förhåller sig med patienter som inte har rapporterats in till Försäkringskassan, säger Lars Sjödin.

När statistiken bryts ner ytterligare så framgår det både hur mycket tandvårdsstöd som i snitt har betalats per patient och hur många åtgärder som gjorts. Här ligger Makdesi Dental Center, enligt Lars Sjödin, mycket högre än genomsnittet.

– Normalt tar en privattandläkare in 1200–1375 kronor per patient och år i tandvårdsstöd. Behandlare på denna mottagning ligger på 4000–5000 kronor, alltså tre gånger så mycket per patient som normalt. Men det kan bero på att patienterna har stora behov.

Försäkringskassan har betalat ut 4,6 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd till  Makdesis tidigare klinik under åren 2019–2022. (Arkivbild.)
Försäkringskassan har betalat ut 4,6 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd till Makdesis tidigare klinik under åren 2019–2022. (Arkivbild.)Foto: Jessica Gow/TT

Försäkringskassan har granskat Makdesi Dental Center och gjort återkrav på 30 000 kronor av det utbetalade tandvårdsstödet.

Om en klinik tar emot kontanter, vilket Makdesi Dental Center har gjort, är det, enligt Sjödin, högre risk för att det blir felaktigheter vid efterhandskontroller. Det finns också ett samband med högre risk gällande patientsäkerhet.

Försäkringskassan kan neka ett bolag att bli återanslutet till ersättningssystemet.

– Det gör vi när vi har mycket impulser om att personerna bakom bolagen och deras behandlare har missbrukat tandvårdsstödets regler.

Makdesi uppger att han sålt sin tidigare klinik. Men anhöriga har en ny klinik på samma adress. Då blir läget ett annat.

– Vi kan inte neka anslutning om vi inte har några återkrav.

Annons

Försäkringskassans uppskattning är att 60–100 miljoner kronor årligen försvinner i utstuderat fusk med tandvårdsförsäkringen.

Så stort är bidraget

Försäkringskassan betalar ut statligt tandvårdsstöd så att patienter slipper betala hela kostnaden hos tandläkaren. Här är summorna som årligen gått till Makdesi Dental & Mucho Beauty Center AB:

2019 1 253 895 kronor

2020 1 398 221 kronor

2021 1 070 660 kronor

2022 858 643 kronor

Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons