Annons

Erlingmark om spelberoendet bland aktiva: ”Har mycket tid över”

Spelproblem är vanligare hos herrfotbollsspelare än resten av befolkningen, visar en rapport.
Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen, tror att det delvis beror på att spelarna har för mycket tid.
Fotboll • Publicerad 3 december 2020
Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare. Arkivbild.
Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Pawel Cibicki är inte ensam.

Den tre år gamla forskningsrapporten, framställd av Karolinska institutet, visar att över tio procent av herrfotbollsspelarna i Sverige betraktar sig som problemspelare.

Annons

Motsvarande siffra för hela befolkningen är fyra procent.

Den tidigare IFK Göteborg-profilen Magnus Erlingmark lyfter fram tre förklaringar till att herrfotbollsspelare sticker ut.

– Dels så finns det ofta ett intresse för sport, det gör att man är mer benägen att spela. Dessutom tjänar en allsvensk spelare ganska bra pengar. Lägg därtill att de inte tränar åtta timmar om dagen. Det blir ganska mycket tid över mellan träningar och matcher, säger han.

Pawel Cibicki har i polisförhör pekat ut tid som en av orsakerna till sitt spelberoende.

– Det är ju det som är problemet med fotbollsspelare. Du går på träning på morgonen och sen har du ingenting att göra. Mycket dötid, säger han.

”Om du gör av med för mycket pengar så måste du betala av det. Då finns det ofta en risk att det dyker upp sådana här erbjudanden”
Magnus Erlingmark, Spelarföreningen

Spelarföreningen uppmuntrar spelarna att försöka göra saker utanför fotbollen, jobba eller studera. Det är inte bara för att flytta fokus från spelandet, menar Magnus Erlingmark, utan också för att prestera bättre på planen.

– Det finns många vinster med det. Även om du inte riskerar att hamna i spelmissbruk så visar undersökningar att du blir en bättre idrottare om du gör något vid sidan av. Skulle det inte funka med fotbollen har du något annat att falla tillbaka på, säger han.

Magnus Erlingmark menar att matchfixning ofta hänger ihop med spelmissbruk bland fotbollsspelare.

– Om du gör av med för mycket pengar så måste du betala av det. Då finns det ofta en risk att det dyker upp sådana här erbjudanden, säger han.

Anders Wikström i närkamp med Djurgårdens Mathias Jonson. Wikström spelade i Elfsborg 2009 och 2010. I dag är han anställd av Sef.
Anders Wikström i närkamp med Djurgårdens Mathias Jonson. Wikström spelade i Elfsborg 2009 och 2010. I dag är han anställd av Sef.Foto: Britta Pedersen / TT

Den förre Elfsborgsmittbacken Anders Wikström är numera ansvarig för klubbutveckling och ligaintegritet på intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef. I hans uppdrag ingår att utbilda spelarna i problemen som finns kring matchfixning och spelberoende. Arbetet kommer att intensifieras under 2021.

Annons

– Vi gör en ny undersökning tillsammans med Karolinska institutet med en enkät med alla spelare inom senior och akademi. Då behandlas de här områdena: psykisk hälsa, matchfixning och spelproblematik. Utifrån den verklighet som målas upp där ska vi ta till åtgärder, säger Wikström.

För svenska elitspelare är det förbjudet att spela på matcher i den egna serien.

Pawel Cibicki förnekar brott och säger i förhör att lånet han tog inte har något att göra med det gula kortet han fick i matchen mot Kalmar.

FAKTA

Spelberoende

Enligt Folkhälsomyndigheten är runt två procent av Sveriges befolkning spelberoende.

Det finns många likheter mellan spelberoende och exempelvis alkohol- eller drogberoende. Hjärnans belöningssystem påverkas på ett liknande sätt.

Belöningssystemet är det som styr vad som vanligtvis händer i hjärnan när man mår bra. Är man beroende har lusten att spela tagit över, då kan det kännas som att spelandet är det enda som får en att må bra.

Har man väl tagit kontroll över sitt spelande så går det att träna bort hur hjärnan påverkas.

Källor: 1177 och Svenska spel

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons