Lorén trivs i eliten – men önskar regeländring: ”Lite som ett moment 22”
Dilemmat grundar sig i att elitettan, den näst högsta divisionen inom svensk damfotboll, är en serie som sträcker sig från norr till söder och därmed blir väldigt dyr att ha ett lag i.
– Som student går det ganska bra, men för de som jobbar 100 procent vid sidan av fotbollen är det inte enkelt att dra upp till Norrland för en match en onsdag. Men det stora problemet som jag ser det är kostnaderna som klubbarna har, det är väldigt mycket pengar som måste in, säger Tove Lorén.
Så sent som den gångna veckan publicerade Fotbollskanalen flera artiklar i ämnet, där bland annat representanter från sex klubbar kritiserade elitettan, mycket på grund av den svåra ekonomiska ekvationen för deltagande klubbar.
– Min känsla är att det framförallt är svårt att ta steget från division ett till elitettan, säger Tove Lorén. Efter några år i elitettan tror jag att de flesta klubbar satt en organisation som fungerar, men att gå från breddförening till elitklubb är jättesvårt, och det blir ännu svårare så som elitettan är i dag.
”Vinner man en serie ska man gå upp, så är det ju.”Tove Lorén.
Samtidigt har det i flera år kritiserats att det rent sportsligt är svårt att ta sig upp i elitettan. Seriesegrarna i de sex division ett-serierna måste kvala, varför Jitex från Mölndal misslyckades med att nå elitettan tre år i rad trots idel seriesegrar.
– Vinner man en serie ska man gå upp, så är det ju, säger Tove Lorén.
Är en lösning att dra ner på antalet division ett-serier, för sex lag kan ju knappast kliva upp i elitettan varje år?
– Det är absolut ett alternativ, men då blir det å andra sidan längre resor i division ett, och med det dyrare för klubbarna än i dag, där också. Det känns lite som ett moment 22, det blir ett dilemma, men jag hoppas att förbundet åtminstone prioriterar frågan. Jag har svårt att kritisera för mycket för jag ser inte lösningen själv, men det är klart att det inte är optimalt så här.
På söndagseftermiddagen spelade Lorén vänsterback hela matchen när hennes Alingsås FC kryssade, 1–1, mot Mallbacken från Sunne.
– Surt att inte vinna, vi borde ha gjort flera mål redan i första halvlek, tycker 21-åringen från Borgstena.
Sjuhäringarna i Alingsås FC
Tove Lorén, 21 år, mittfältare/försvarare
24 matcher från start, 0 inhopp, 3 mål, 4 gula kort.
Kommentar: Given i startelvan, har spelat på flera positioner men oftast som vänsterback.
Lisa ”Töllsjö” Johansson, 20 år, mittfältare
9 matcher från start, 6 inhopp, 1 gult kort.
Kommentar: Korsbandsskadad, opereras 19 november.
Elsa Blomgren, 18 år, mittback
9 matcher från start, 4 inhopp, 2 mål.
Kommentar: Satt på bänken hela matchen mot Mallbacken men startade de två senaste matcherna innan dess.
Amalia Arvidsson, 29 år, mittfältare
0 matcher från start, 4 inhopp.
Kommentar: Är gravid, har inte varit med under hösten.
Elsa Blomgren från Töllsjö satt på bänken hela matchen medan Lisa ”Töllsjö” Johansson är knäskadad och inväntar operation. Amalia Arvidsson är gravid och har inte varit med sedan i somras.
Alingsås ligger med en omgång kvar på åttonde plats och har säkrat kontraktet sedan länge. Lorén är nöjd med sitt första år som elitspelare.
– Det är väldigt roligt här, när jag skrev på visste jag inte om jag ens skulle få spela men det har ju gått bra, säger Lorén, som startat alla matcher utom en, då hon var avstängd.
Spelar du här nästa år också?
– Jag har inte skrivit på något än, men det har fungerat bra att kombinera spel här med studierna (på polishögskolan i Borås) så det är väl inte alls omöjligt.