Annons

Johan Rydén: Svårt att tycka synd om bortskämda spelare

Elitfotbollen är nedstängd. Och klubbarna kämpar med ekonomin. Då lägger spelarna i många fall beslag på skurkrollen.
Johan RydénSkicka e-post
KRÖNIKA • Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 4 april 2020
Johan Rydén
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Elfsborg ansöker om att få korttidspermittera all sin personal. Man gör det delvis eftersom alla andra allsvenska klubbar gjort så.

Det är kontroversiellt att allsvenska klubbar kan använda den lösning som numera kallas korttidsarbete.

Annons

Personligen är jag mycket tveksam till om staten verkligen skall hjälpa till med lönen för höginkomsttagare, alltså personer med månadslön på över 50 000 kronor. Och 2018 låg snittlönen i allsvenskan på 94 000 kronor i månaden.

Men när möjligheten finns förstår jag ändå att Elfsborg tar chansen. Och totalt sett känns klubben ändå som en föregångare. Alla anställda gick tidigt frivilligt med på lönesänkningar – enligt uppgifter till BT minskar spelarna sin lön med 20 procent under en period.

Det är berömvärt med spelare som tar ansvar för sin klubb. Det är även berömvärt att Elfsborg givit sina spelare ledigt i 3,5 veckor, vilket gör att man med gott samvete kan hävda att de haft en arbetstidsminskning med 60 procent.

Här känns det annars som att flera klubbar kommer att trixa med sanningen. Alltså hävda att spelartruppen minskat arbetstiden med 60 procent samtidigt som man tränat på ungefär som vanligt.

Trots det är det med klubbarna man känner sympati i coronatider.

Bortskämda och giriga spelare är det däremot väldigt svårt att tycka synd om. Speciellt sådana som lyfter mångmiljonlöner i internationella ligor, och som nu vägrar att acceptera tillfälliga lönesänkningar.

Ett av de värsta exemplen är Tottenham. Klubben sänkte i tisdags lönerna med 20 procent för de 550 anställda som inte är direktkopplad till fotbollen. Ett antal av den personalen permitterades dessutom.

Spelarna innefattades däremot inte, utan de har kvar sina astronomiska löner. Londons borgmästare Sadiq Khan kommenterade det hela med att högavlönade fotbollsspelare borde vara de första att offra sin lön i det här läget.

Det är bara att hålla med.

Och kanske att spelarna i England till slut tvingas till uppoffringar. Under fredagen kom nämligen ligaklubbarna med förslaget att spelarnas årsinkomster skall sänkas med 30 procent. Och att en kvarts miljard kronor av de pengar som sparas skall gå till kampen mot covid-19.

Annons

Vi får se hur det möts. Tidigare har spelarfacket PFA uppmanat sina spelare att inte acceptera lönesänkningar utan fackliga förhandlingar.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson tycker att det internationella spelarfacket borde ha tagit chansen att driva frågan om lönesänkningar nu under coronapandemin.
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson tycker att det internationella spelarfacket borde ha tagit chansen att driva frågan om lönesänkningar nu under coronapandemin.Foto: Jan Pettersson

När jag och kollega David Axelsson under fredagseftermiddagen träffade (på säkerhetsavstånd) Stefan Andreasson sa han att han tycker att det är bedrövligt att inte det internationella spelarfacket Fifpro driver på om att spelare skall visa välvilja och sänka sina löner i den utsatta situationen.

Elfsborgs klubbchef tycker att det borde komma helt andra initiativ både från Fifpro och från spelarna själva.

Jag är den förste att hålla med. Och visst finns det föregångare. I tyska Union Berlin har spelarna frivilligt gått ner i lön.

Men på många andra ställen har det krävts kamp. Bland annat i Barcelona, där förhandlingarna mellan klubbledning och spelare slutade i öppen konflikt. Det trots att Leo Messi efteråt skrev på Instagram att spelarnas ”vilja alltid har varit att gå ned i lön”.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att spelarna i Union Berlin inte fått någon lön alls. Den uppgiften stämmer inte och har korrigerats.

Annons
Annons
Annons
Annons