Annons
Innehåll från SÄRF

Mona är brandman i beredskap – nu vill hon ha fler kollegor: 
 ”Det räckte med att åka med på ett larm, sedan var jag fast”

När larmet går har Mona Lindqvist och hennes arbetskamrater sju minuter på sig att ta sig till brandstationen, byta om till larmställ och rycka ut. Mona är brandman i beredskap.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Mona började som praktikant på brandstationen på sin hemort, Mjöbäck. Det är en tätort sex mil från Borås, med lite över 300 invånare, som ingår i Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF. Efter den första utryckningen, till en mindre allvarlig trafikolycka, var det givet att hon skulle bli en del av räddningstjänsten.

– Det räckte med att åka med på ett larm, sedan var jag fast, säger Mona.

Att bli brandman var inget självklart val. Mona säger själv att hon var skeptisk i början.

”Jag och mina kollegor är ett team. Att vi är olika gör oss starkare”

– Jag fick en förfrågan av kollegorna här som vet att jag är väldigt fysiskt aktiv. Jag hade inte haft den tanken själv, min bild av en brandman var väl en stark kille. Men jag tänkte ”varför inte prova”.

På stationen i Mjöbäck arbetar i dagsläget fyra tjejer och tio killar. Det behövs fler brandmän i beredskap, både här och på andra stationer inom SÄRF.

Här saknas innehåll

– Det är kul att vi blir fler och fler tjejer! Tillsammans bildar jag och mina kollegor ett team. Att vi är olika gör oss starkare som grupp.

Mona arbetar till vardags som inköpare och har beredskap var tredje vecka. Hur ser de veckorna ut?

– Min vardag ändras egentligen inte. Men jag är mer på tå. Jag måste vara beredd att sticka om larmet går. Jag jobbar som vanligt, jag kan träna och cykla och vara med familj och vänner. När det är min jourvecka har jag bekväma kläder som är lätta att snabbt byta om med.

Mona ler och fortsätter:

– Ibland har jag bakat eller stått i duschen när larmet gått, säger hon.

Mona började som brandman 2015. Nu är hon 39 år och befäl. Arbetet är varierande och gemenskapen stark. Mona återkommer till att det betyder mycket att finnas där för personer som hamnat i någon typ av nödsituation.

”På vår station har vi en person som är mentor och tar hand om de nya. De är med på alla våra övningar”

– Jag gillar att hjälpa folk och har alltid tyckt om det. Att få göra det som ett extrajobb, det är bara kul. Arbetet i sig är meningsfullt.

För att kunna påbörja en praktikperiod krävs ett så kallat rullbandstest. 
– På vår station har vi en person som är mentor och tar hand om de nya. Som praktikant är man med på alla våra övningar och får en inblick i yrket, säger Mona.

– Jag älskar att cykla, säger Mona Lindqvist när hon berättar om sitt extrajobb som brandman i beredskap och befäl på brandstationen i Mjöbäck.
– Jag älskar att cykla, säger Mona Lindqvist när hon berättar om sitt extrajobb som brandman i beredskap och befäl på brandstationen i Mjöbäck.

Många väljer sedan att ta steget vidare och söka anställning inom räddningstjänsten. Efter godkända anställningstester och intervju kan utbildningen börja. Ingen tidigare erfarenhet eller utbildning krävs. Brandmän i beredskap får ersättning för beredskap, larm samt övning och utbildning.

– Utbildningen är rolig och ger grundkunskaper i bland annat sjukvård och brandsläckning. Alla som är där har samma intresse av att hjälpa och vill lära sig nya saker, då blir det bra.

”Jag gillar att hjälpa folk och har alltid tyckt om det. Att få göra det som ett extrajobb, det är bara kul”

Mona gillar utmaningar och älskar att cykla.

– Jag ska köra Vätternrundan i år. Annars blir det mycket mountainbike. Jag gillar äventyr och har anmält mig till ett etapplopp i Spanien.

– Det vi gör är meningsfullt och viktigt för samhället. Tycker man om att hjälpa andra och gillar utmaningar, då är detta ett perfekt extraarbete, säger Mona, brandman i beredskap på brandstationen i Mjöbäck.
– Det vi gör är meningsfullt och viktigt för samhället. Tycker man om att hjälpa andra och gillar utmaningar, då är detta ett perfekt extraarbete, säger Mona, brandman i beredskap på brandstationen i Mjöbäck.

Mona säger att kamratskapet inom kåren är väldigt god och hon och kollegorna hittar på mycket gemensamt.
– Det är många som tycker om att träna, ofta drar vi ihop gänget som har beredskap och tränar tillsammans.

Räddningstjänsten måste fungera i såväl storstad som glesbygd. Merparten av SÄRF:s anställda är just brandmän i beredskap. 
– Det vi gör är meningsfullt och viktigt för samhället. Tycker man om att hjälpa andra och gillar utmaningar, då är detta ett perfekt extraarbete.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF

Ett kommunalförbund som organiserar och driver räddningstjänst i sex kommuner: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Inom förbundet, som täcker en yta på 9 gånger 9 mil, finns totalt 24 brandstationer.

SÄRF har omkring 500 anställda, drygt 300 av dessa är räddningstjänstpersonal i beredskap, förkortat RiB.

Brandman i beredskap

Brandmän i beredskap gör en viktig insats för sin ort. De har brandmannayrket vid sidan om sitt ordinarie jobb och har regelbundet beredskap, i regel var tredje eller fjärde vecka.

När larmet går har de mellan fem till sju minuter på sig innan brandbilen ska lämna brandstationen.

Just nu söks personal till stationerna i Bollebygd, Dalsjöfors, Fristad, Horred, Limmared, Mjöbäck, Svenljunga, Sätila, Tranemo, Trädet och Vegby.

Är du intresserad av att jobba på någon av de orterna eller en annan i din närhet så tveka inte!

Mer information och kontaktuppgifter finns här

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se