Johan Rydén: Rydén inför damallsvenskan: ”Finns ljus”
Ebba Andersson, Pia Sundhage, Anna Svenjeby, Victoria Sandell (Svensson), Johanna Almgren och Sara Lindén.
Det är några av många Sjuhäradsfostrade fotbollstjejer som varit stora profiler i svensk elitfotboll.
Länge gick vår bygd i täten för svensk damfotbolls utveckling.
Så sent som 2011 spelade hela 18 Sjuhäradsfostrade tjejer i damallsvenskan. Vi hade tio i Dalsjöfors, fem i Jitex, två i Göteborg och en i Hammarby.
Året efter gick Dalsjöfors i konkurs. Man gjorde det i ett läge där man var på väg tillbaka till högsta serien.
Från sommaren 2012 har den lokala damfotbollen famlat. Vi hade i och för sig affischnamn i ytterligare några år. Men först tvingades Johanna Almgren lägga av och efter säsongen 2016 var det även slutspelat på elitnivå för Maria Karlsson De Cecco och Sara Lindén.
Sedan dess har det varit dåligt med Sjuhäradsrepresentation på högsta nivå. Malin Fors gjorde 21 damallsvenska matcher för Kungsbacka i fjol, och en för Växjö året innan. 2017 spelade Fanny Lund fyra matcher för Göteborg.
Totalt 26 matcher på tre år. Och i år har vi för första gången inte någon Sjuhäradsfostrad spelare i damallsvenskan. Ingen. Noll.
Men det finns alltså ljusningar.
I premiäromgången av elitettan hade både Hammarby (Alice Carlsson från Hyssna) och Alingsås FC (Tove Lorén från Borgstena) Sjuhäradsfostrade lagkaptener. Och bakom de båda finns många fler talangfulla spelare på väg uppåt.
Samtidigt som de lokala klubbarna har visat närmast totalt ointresse för att själva ta sig till eliten har nämligen många gjort ett väldigt bra arbete med talangutvecklingen.
Medan det var få guldkorn i årgångarna 1991–2000 vimlar det av spännande Sjuhäradsspelare som nu är 14–19 år. Nu handlar det bara om att talangerna skall få rätt matchning.
De flesta av bygdens fem division I-klubbar bärs av 00-talister. Och så länge talangerna är i tonåren kan det funka med att spela i division I. Då erbjuds de extraträning på fotbollsgymnasium och behöver inte komma extremt långt efter jämnåriga talanger på andra orter.
Men det vore önskvärt med ett lokalt elitlag. Helst redan nästa år. För Örby har massor av spännande spelare. Nittorp och Ulricehamn likaså. Och Bergdalen.
Vill ni ha namn? Ok då. Sju spelare som skulle kunna få speltid i elitettan redan i år är Samantha Claesson i Örby, Maja Udd i Ulricehamn, Moa Glans, Izabella Bergström och Stina Jensen i Bergdalen samt Julia Andersson och Alma Öberg i Nittorp. Och det finns alltså ännu fler fina talanger.
Vill det sig väl för den lokala damfotbollen går något av våra division I-lag upp i elitettan till hösten. Det är inte omöjligt. Och det skulle vara väldigt bra för talangerna. Däremot skulle det garanterat oroa styrelsen i aktuell förening. Elitettan är en väldigt dyr serie.
Elfsborg? – frågar sig kanske någon. Jo, det kan vara ett alternativ i framtiden. Men de gulsvarta kan inte vara i eliten förrän tidigast 2024, och då är de nämnda talangerna 21–26 år, och flera av dem borde redan ha tagit steget.
Slutligen bör jag väl även tippa vinnaren av årets upplaga av damallsvenskan. Det ser ut att bli en kamp mellan Göteborg och Rosengård. Jag har hela våren haft Rosengård i topp, och låter det stå kvar. Men Göteborg ser starkt ut – det kan lika gärna bli västsvensk guldfest i vinter.