Barn och unga prioriteras – när miljonerna fördelas
Riksidrottsförbundets referensgrupp består av tio personer som ordförande Björn Eriksson har handplockat från olika idrotter. Maria Krafft Helgesson är nyvald ordförande i orienteringsförbundet, men hävdar att varken hon eller någon annan ägnat sig åt revirtänkande på gruppens videomöten.
– Det har varit en bra blandning av människor och alla har visat respekt för varandra. Jag är väldigt glad att jag har fått vara med, säger hon.
Det som hittills har presenterats är förslag till några grundprinciper för hur RF ska arbeta med den halva miljarden från regeringen. Det är stora ord som solidaritet och överlevnad, men också en inriktningsprincip där man slår fast att barn och ungdomars möjlighet att idrotta särskilt ska värnas.
Samtidigt begränsas just nu dessa möjligheter för att undvika smittspridning.
– Jo, så är det ju och det finns givetvis en risk att föreningarna tappar medlemmar. Det viktigaste är att upprätthålla någon form av rörelse och ett stort ansvar faller på oss vuxna så att det inte bara blir tv och dator nu.
I nästa steg kommer även några avgränsande principer att redovisas och då blir det mer konkret.
– RF har inte gått ut med det än men då handlar det mer om vad man ger pengar till och vad man inte ger till.
Specialidrottsförbunden kommer sedan att ha en dialog direkt med RF när det gäller stora arrangemang som cuper och högstaligor. Men de enskilda föreningarna får formulera sina egna ansökningar och redogöra för intäktsbortfall och hur det har drabbat verksamheten.
Ytterst är det riksidrottsstyrelsen som fattar beslut och det lär bli ett omfattande arbete innan pengarna kan betalas ut.
– Ja, men på RF man är van att hantera ansökningar och LOK-stöd.