Johan Rydén: ”Bergdalen var skyldigt att ge Liljegärd chansen”
Jag hade blicken på Linnea Liljegärd precis i det ögonblick i snöstormen på Björkängsvallen när avancemanget blev klart. Den tempoväxling hon stod för på slutsignalen, och de känslor och den lättnad hon visade strax efteråt sa det mesta om vad framgången betyder för henne.
Hon kom till Bergdalen inför säsongen 2015. Sedan dess har man gått från tvåan till elitettan, och det har skapats ett likhetstecken mellan Liljegärd och Bergdalens damlag. Utöver att hon har tränat laget har hon stått för en stor del av spelarrekryteringen.
Här saknas innehåll
Visst finns det fortfarande frågetecken kring hennes taktiska kunnande – om hon håller som elittränare. Men det kändes ändå givet att hon skulle få den här chansen. Hon är definitivt värd att få testa sina vingar.
Men det är en utmaning hon och hennes Bergdalen står inför.
Det är alltid tufft att ta sig upp på en ny nivå. Elitettan är framför allt en ekonomiskt tuff serie. Publiksiffrorna är så låga att intäkterna från hemmamatcherna knappt räcker till planhyra och domarkostnader. Och bortaresorna är längre än de Elfsborg har i herrallsvenskan.
Sportsligt är oddsen för klarat kontrakt trots allt är rätt goda. Under de år elitettan har funnits har två av tre nykomlingar klarat kontraktet under första året.
Det innebär inte att Bergdalen kommer att få ett lätt premiärår. Såsom truppbygget ser ut just nu kommer Boråslaget att bli nederlagstippat. Ännu så länge har man inte presenterat någon spelare som startat en enda match på elitnivå.
Det som är positivt för Bergdalen är att laget varit starkt på omställningar och fasta situationer – två saker som kan bli otroligt viktiga i kampen för nytt kontrakt.
En annan sak som är viktig är att få övriga klubbar i närområdet positivt inställda till satsningen. I veckan kommer BT-sporten att presentera den årliga listan över 50 Sjuhäradstalanger med elitpotential. 38 av de 50 är tjejer. Det kunde ha varit 50. För det jobbiga är inte att hitta talanger på damsidan, utan att välja bort.
Det finns alltså massor av unga och intressanta spelare i bygden. Nu gäller det för Bergdalen att spela sina kort så smart att de blir förstavalet för de här talangerna.
Att jobba med lån och spelare med dubbla klubbtillhörigheter är förstås ingen långsiktig lösning. Men det kan vara ett sätt att etablera sig på en ny nivå. Och den typen av samarbete som Alingsås och Nittorp hade kring Alma Öberg borde Bergdalen kunna få till med spelare från såväl Örby, Nittorp som Elfsborg.
Om jag har fattat det rätt kan Bergdalen nästa år ha åtta spelare (sex utespelare och två målvakter) som är födda 2000 eller senare med möjlighet att även representera en klubb i lägre division. Det skulle kunna vara en lösning för spelare som Julia Andersson, Samantha Claesson eller Mathilda Ståhlbom Karlsson.