Stor konkurshärva rullas upp – omskrivna ägaren spårlöst borta
– Nej, vi har inte fått tag i honom än.
Svaret är identiskt oavsett om man frågar konkursförvaltaren eller de kommunala hyresvärdarna i Rydal.
Ingen har den senaste tiden lyckats nå Amir Badeie, vars företag Sjuhärads fisk och räkor AB fram tills nyligen bedrivit verksamhet i den så kallade Rullsalen, högst upp under det välvda taket i det gamla spinneriet i Rydal.
Exakt vilken verksamhet som bedrivits har varit oklart – även om ryktet om världsunik forskning och utveckling inom livsmedelsproduktion har sipprat ut från de stängda dörrarna.
BT har i flera månader försökt boka tid för en intervju och ett besök vid anläggningen, men möten har ständigt blivit uppskjutna, ombokade och inställda.
Nu ser det alltså ut att vara för sent, då Sjuhärads fisk och räkor är försatt i konkurs – liksom fyra andra företag som Amir Badeie ägt och varit registrerad som vd för: Hydro Cibus, Food Innovation Sweden, Cotvå Borås och Laxlusen AB.
Bolagsverket satte tidigare i år företagen under tvångslikvidation, då deras revisor sagt upp sig från uppdraget och ingen ny hade tillträtt. Ingen likvidator lyckades dock varken nå huvudmannen Amir Badeie eller hitta några ekonomiska tillgångar, och i slutet av juni sattes de fem bolagen i konkurs.
En av fordringsägarna är hyresvärden, kommunala Marks fastighets AB
– Hittills saknar vi tre hyresinbetalningar à cirka 60 000 kronor och vi har väl inga stora förhoppningar om att få in den kommande betalningen här i slutet av juni heller, säger vd:n Svante Dahlquist.
Konkurserna innebär alltså ett ekonomiskt avbräck för kommunen i form av förlorade hyresintäkter, men också att drömmarna om en framtida stor arbetsgivare går i kras.
Mannen bakom företagen, Amir Badeie, drev tidigare Raw Food Café i Borås och är sedan 2018 inskriven på doktorandprogrammet för resursåtervinning på Borås högskola. Han har bara tagit 10 av totalt 240 poäng på programmet hittills, men har fått uppmärksamhet bland annat för sina planer på att utveckla växtbaserade alternativ till kött.
Företaget som hyrt lokalerna i Rydal hade av namnet att döma en annan inriktning: Sjuhärads fisk och räkor. Tommy Västerteg (C), ordförande i Marks fastighets AB, har fått intrycket att hyresgästen skulle bedriva avancerad forskning kring framtidens matproduktion.
– Det ska finnas ett laboratorium som sysslar med utveckling av produktionsmetoder för livsmedel. Planen har varit att gå vidare med fisk och skaldjur men dit har man inte hunnit än, säger Tommy Västerteg.
Företaget lämnade dock in en ansökan till miljönämnden om att under våren i år starta laxodling på bottenplan, i 100 bassänger à 25 kubikmeter, men de planerna sattes aldrig i verket.
Det blev inte heller något av tankarna på att etablera en fiskindustri på totalt 50 000 kvadratmeter i Skene skog, vilket företaget förhört sig med kommunen om och som BT har skrivit om tidigare.
I det fallet var det detaljplanen som inte tillät den typen av verksamhet i området, men frågan är vilken erfarenhet Sjuhärads fisk och räkor AB över huvud taget haft om fiskindustri.
Enligt uppgifter till BT har verksamheten i Rydal begränsats till odling av tomater och gurkor i frigolitlådor – utan några avancerande inslag av forskning. Uppgiften bekräftas i viss mån av konkursförvaltaren Erik Wendel, som besökt lokalen.
– Jag är ju jurist och kan inte värdera vilken forskningshöjd som verksamheten har bedrivits på, men jag har noterat att det bedrivits en viss form av odling. Jag tyckte att jag såg tomat och basilika och en del utrustning, men inte särskilt mycket, som man kan förvänta sig i en sådan lokal, säger Erik Wendel.
Odlingarna på översta våningen har dock förorsakat vattenläckage i byggnaden, vilket har drabbat Rydals museum som fått utställningsmaterial förstört våningen under, och som Mark-Posten var först att rapportera om.
BT har sökt Amir Badeie för kommentarer.