Annons

Åtalade chefen: Fler kan lastas för det som hände

Den chef i Bollebygds kommun som åtalats för förskingring av 5971961 kronor av kommunens pengar säger att hon givetvis tar på sig ansvaret för det som hänt, men att all skuld inte kan läggas på henne. Det har även funnits förhållanden i kommunen som bidragit till att det kunde hända.
Bollebygd • Publicerad 18 december 2014

– Förundersökningen är åklagarens bild av vad som har hänt, men vi har en del synpunkter på beskrivningen, säger den före detta chefens advokat Tove Nichols. Det har inte i alla delar gått till på det sätt som åklagaren beskriver.

Hon säger att försvaret kommer att lämna in kompletterande uppgifter i början av januari och vill inte föregripa det som kommer att stå där.

Annons

– Min klient medger vissa delar av åtalet men det är absolut inte så stora belopp som åklagaren hävdar, säger Tove Nichols. Det är förstås en personlig tragedi och det hon gjort tar hon på sig, men det är även orsakat av bristande rutiner inom omsorgsförvaltningen i allmänhet.

2002 fick chefen, som BT berättat, politikerna i omsorgsnämnden att ta bort stickprovskontroller av de enskilda utbetalningarna av hänsyn till klienternas integritet. Efter det har det enbart redovisats totalbelopp.

Bente Johansson (M) har varit ordförande i omsorgsnämnden de senaste fyra åren, men var inte ordförande då kontrollerna togs bort. Hon blev lika chockad som alla andra då förskingringen avslöjades.

– Det är klart att det är lätt att vara efterklok, men vi fick alltid bra svar på våra frågor, säger Bente Johansson.

Eftersom nivåerna på försörjningsstöd hela tiden var ovanligt låga i Bollebygd hade varken omsorgsnämnden eller revisorerna anledning att reagera.

– Vi är alla medskyldiga till att ha låtit oss duperas, säger hon. Det jag ändå ser som positivt är att vi har lyckats skapa ett klimat där personal i förvaltningen vågade påtala att något inte såg rätt ut.

Det första kommunchefen Anders Einarsson gjorde då chefen erkänt var att återinföra kontrollen. Två personer i sociala utskottet gör oberoende av varandra stickprover varje månad på tre ärenden vardera där de går igenom alla underlag och kollar vem som är handläggare.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons