Husen kan värmas med sol och vind
Jan-Erik Eskilsbys idé för att minska utsläppen av koldioxid från uppvärmning av hus är att samla in solvärme på sommaren, lagra den och använda den på vintern.
Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Kungliga Tekniska Högskolan är inkopplade på projektet och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut kommer att söka statliga projektpengar för att följa arbetet med prototyphuset.
Jan-Erik Eskilsby tänkte först använda vatten som lagringsmedium för värmen, men vatten har nackdelar. Dels finns det en risk för läckor. Dels är vatten skiktat, så att det blir kallare i botten.
Lösningen blev en sorts grus, som är en biprodukt från en stenkross. Det är väldigt finkornigt.
– Det blir nästan lika kompakt som betong. Våra småskaliga test har visat att det är fantastiskt bra som lagringsmedium. I elförbrukning hamnar vi under 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggnormen tillåter upp till 110.
Om ett ordinärt hus drar 12?000–15?000 kilowatttimmar per år, så drar ett klimatneutralt hus av samma storlek under 8?000 kilowattimmar per år, hushållsel och varmvatten inkluderat.
Han har redan köpt in grus till de resterande 33 husen och lagt upp det i området.
– Det har blivit många lastbilslass som gått upp hit, både med gruset och material till den nya tillfartsvägen. Jag uppskattar verkligen att grannarna har varit tålmodiga och accepterat trafiken. Nu blir det lugnare i fortsättningen.
Bygglovet tog lite tid och det hängde på ett hår att bygget kom igång tillräckligt snabbt för att få en hel temperaturcykel. Solfångarna måste börja arbeta senast i början av april. De kommer att stå på ställningar när huset byggs och monteras på taket då det är klart.
Bottenplattan skall nu gjutas ovanpå gruslagret. I gruset ligger 1?400 meter slang som skall leda ner värmen från solfångarna i lagringsmediet och åter som golvvärme på vintern.
En solfångare fångar upp cirka 500 kilowatt solenergi per kvadratmeter och det blir 48 kvadratmeter solfångare på prototyphuset.
Thord och Karina Gustafson kommer att bo i prototyphuset som beräknas vara inflyttningsklart i september.
– Det är kul och hedrande att Bollebygdsambassadören vill ha huset. Han ringde så snart han hört talas om mina planer.
Hushållselen till området kommer att produceras av tre små vindkraftverk som ger 50 kilowattimmar vardera. Förutom hushållsel behövs även el för att driva cirkulationspumparna.
Isoleringen i väggar och tak är extra tjock och består av återvinningspapper som behandlats med borsalt så att det inte brinner, inte möglar och inte blir omtyckt av möss.
Förutom 34 tomter i Bollebygd har Jan-Erik Eskilsby tomter i Hindås där han kan bygga ytterligare 60 klimatneutrala hus.
– Jag ville börja i hemkommunen Bollebygd. Kommunen är otroligt positivt inställd till utveckling.