Latinamerikansk musik är livet
Sedan två år bor Anna Heikkinen i Olsfors med sambon Alejandro Fernandez.
– Det beror mest på honom faktiskt. Han har alltid drömt om att ha ett hus och renovera det. I Göteborg, där vi bodde förut, är husen alltför dyra.
I Olsfors och Bollebygds kommun i övrigt är Anna, med artistnamnet La Anna, en doldis. Men i Göteborg har hon en hel del jobb.
La Anna Band består av sångerskan Anna Heikkinen, flamencogitarristen Emil Pernblad, basisten Stefan Bergman och slagverkaren Anders Waernelius. Bandet har spelat ihop i fem år och spelar mest kubansk musik.
– Då tänker alla salsa, men det är det inte. Vi spelar la nueva trova, en slags kubanska visor, de flesta skrivna av Silvio Rodriguez.
Vid söndagens konsert i Carl Johans kyrka kommer prästen att tala utifrån texterna till de sånger som La Anna Band framför.
– Jag älskar kyrkorummet som konsertlokal.
Anna Heikkinen växte upp med en mamma som var kantor. Då Anna var 19 år började hon på musikhögskolan Ingesund i Arvika och spelade klassisk gitarr.
– Jag kom på att jag egentligen älskade gitarr i kombination med sång och fick ändra inriktning. När jag provade olika sorters repertoar hittade jag Violeta Parra från Chile. Då föll allt på plats. Det gick rakt in i hjärtat. Jag lärde mig spanska genom att sjunga.
Anna Heikkinen har länge haft en kärlek till Latinamerika. 1997–1999 var hon biståndsarbetare i Nicaragua som musikpedagog och artist.
– Jag skulle sjunga med barnen i en skola på Mors dag. Jag fick lära in låtarna själv och sedan lära barnen.
Anna Heikkinen och gitarristen brukar göra en turné till äldreboenden varje år och hon säger att även äldre uppskattar den latinamerikanska musiken.
För tre år sedan slutade hon som musiklärare och startade eget företag, där hon erbjuder förskolor ett program kallat Sikelej med sång- och danslekar från hela världen. Antingen kan hon själv arbeta i en förskoleklass eller utbilda förskollärare så att de kan arbeta med barnen. Två gånger i veckan leder hon yoga i Bollebygd, men skulle gärna även arbeta med Sikelej i hemkommunen.
Genom sambon Alejandro, som är från Buenos Aires men inte aktiv tangodansör, kom hon i kontakt med tango. Numera importerar och säljer hon även tangoskor och smycken från Argentina. Planen är att sälja dem i det kafé som paret har tillsammans med ett annat argentinsk-svenskt par på kulturhuset Oceanen i Göteborg.
– Tango är trendigt igen. Jag har faktiskt sjungit tango en gång, med en tangoorkester på Liseberg. Det är härligt att sjunga med en hel orkester med bandoneon och allt.