Runt jorden med två små barn
– Vi hade funderat länge på att göra något mer än bara en vanlig chartersemester, säger Fredric Kjellberg. Vi upptäckte att det inte är så svårt att resa med barn som man tror.
De har kompletterat bloggen från resan med tips och råd till andra barnfamiljer och ger ut reseberättelsen som bok.
I juli 2010 bestämde de sig för att göra en jorden runtresa och började spara pengar. De sålde den ena bilen och Fredric började åka kollektivt till jobbet i Göteborg. De hade gårdsloppis på prylar de inte längre behövde och såg över alla fasta kostnader. Bland annat sade de upp alla prenumerationer utom Borås Tidning.
– Vi började skriva matsedel och såg till att äta upp den mat vi hade, säger Katrin.
Semester och föräldradagar räckte till tolv veckors ledigt varav de var borta elva och hade en vecka hemma efteråt för att komma i fas. De köpte jorden runtbiljett på flyget och kompletterade med inrikesflyg. Boende i större städer bokades i förväg.
– Vi ville inte riskera att stå i Kuala Lumpur eller New York med två små barn och inte veta vart vi skulle ta vägen, säger Katrin.
I februari i år gick första etappen via London till Singapore, där familjen stannade en dag innan resan gick vidare till Malaysia för tre veckor i Ipoh och på Pangkor Island.
– Det var total nedvarvning, säger Katrin. Efter det åkte vi via Kuala Lumpur till Sydney där tempot var ett helt annat.
Bland det första familjen gjorde i Sydney var att gå på Pridefestival. Resplanen gav utrymme för improvisation även om övernattningarna var förbokade. Vandrarhemmet i Sydney var den dyraste övernattningen förutom New York.
På Nya Zeeland sprack budgeten, men vistelsen var härlig.
– Vi bodde i ett före detta fängelse och sov i två celler. Det var spännande för tjejerna. Sedan hyrde vi husbil och åkte så långt vi hann innan vi skulle fortsätta med flyget. Det tog tid att köra. På Sydön fanns bara en väg och på Nordön något fler.
En valsafari var det dyraste på Nya Zeeland.
– Vi lade 3000 kronor på valsafarin och tre fjärdedelar av familjen var sjösjuka, säger Katrin som var den enda som klarade sig.
Däremot gjorde de en egen tur till en glaciär på Nya Zeeland i stället för en arrangerad resa.
På Cooköarna badade de hela tiden, fick färsk frukt till frukost och åkte lokalbussar som gick i två slingor dygnet runt. Barnen lärde sig snorkla.
– Man tror att filmen Hitta Nemo är påhitt tills fisken Doris kommer simmande emot en.
I USA besökte familjen först Los Angeles och Las Vegas. Fredric och Katrin ville visa flickorna Nevada där de hade gift sig för åtta år sedan. Från Las Vegas flög de till Tampa där de hyrde en ny husbil och körde runt i Florida i några veckor. Bland annat besöktes Disneyland.
Säkerheten var viktig. De hyrde barnstolar till barnen och betalade extra för att få bilar med säkerhetsbälten.
Som avslutning tog de tåget till New York där flickornas mormor och morfar mötte upp.
– USA är inte ett järnvägsland, utan det är väldigt billigt att flyga. Men tåget var smidigt. Penn Station ligger mitt på Manhattan.
I New York unnade man sig att shoppa och gå på restaurang, utan att behöva oroa sig för reskassan. Nästa flygtur bar tillbaka hem till Sverige.
Det familjen har med sig från resan är inte främst de häftiga platserna och upplevelserna, utan att få vara tillsammans alla fyra så lång tid. Barnens stora behållning var enkla saker:
– Att bada på Cooköarna, sova i våningssäng och vara i husbilen.
Katrin och Fredric Kjellberg bloggade under resan om sina upplevelser tillsammans med barnen Milla och Nora. Berättelserna, kompletterade med en del goda råd för resor med barn, har nu samlats i en bok. Bloggen finns på lostinparadise.se och boken ”Lost in Paradise – boken” kan beställas som print on demand via Vulkan.