Annons

Säkrare elförsörjning i Olsfors - när 1,2 mil ledning grävs ner

Nu får 106 kunder i Olsfors, Upptröst, Rinna och Kroktjärn säkrare elförsörjning. 1,2 mil högspänningsledning plus en del lågspänningsledningar grävs ner.
Bollebygd • Publicerad 10 mars 2008
Kent Bengtsson i upphöjd position tar ner kabel och ventilavledare så att allt kan rivas.Foto: Anne Engström
Kent Bengtsson i upphöjd position tar ner kabel och ventilavledare så att allt kan rivas.Foto: Anne Engström
Kent Bengtsson (uppe i stolpen), Dragan Blazevic och Tommy Nilsson gör om sammanlagt 1,2 mil elledning.Foto: Anne Engström

De senaste veckorna har grävningen pågått för fullt, då alla nya ledningar grävts ner. Nu koncentrerar sig arbetslaget från Eltel på nedrivning av gamla ledningar och nedtagning av ledningsstolpar.

– Mellan Horsvadsbro och Olsfors har vi inte bara grävt ner ledningen. Vi har även förstärkt nätet och sett till att det kan utnyttjas för två ställverk, säger projektledare Leif Persson på Eltel.

Annons

Fördelen är att man kan koppla förbi om det blir fel på en plats, så att färre drabbas av strömavbrott.

Förutom Leif Persson ingår Kent Bengtsson, Tommy Nilsson och Dragan Blacevik i arbetslaget. Dessutom arbetar de tillsammans med bland annat grävare. Uppdraget har de fått från Vattenfall Eldistribution.

– Vi räknar med 4,9 miljoner kronor i omsättning på de tre projekten Rinna, Kroktjärn och Olsfors, säger Leif Persson.

Vattenfall investerar i flera arbeten för att slippa avbrott och de kostnader det för med sig. Nästa stora projekt i området blir då ledningen från Hultafors till Volvos provbana dras om. 5,8 mil högspänningskabel och 1,6 mil lågspänning grävs ner.

I går ägnade sig Eltel-laget åt att koppla ur ledningar och förbereda så att en maskin sedan kan ta ner 1,2 mil ledningar och alla stolpar. Kent Bengtsson klättrade upp och ner i stolparna och de andra två assisterade på marken.

Allt material går till fragmentering och dokumentation. Numera måste allt transporteras bort och tas omhand.

– En nedtagen elstolpe räknas som miljöfarligt avfall, säger Leif Persson. Men så länge den står upp är det ingen diskussion om den.

Förseningar av en del material gör att projektet troligen tar april i anspråk också. Någon gång kan det vara ett elavbrott på två–fem timmar och det blir trafikstörningar någon gång. Men de boende i området har varit förstående.

– Jag tror att de boende är rätt nöjda med att veta att de kommer att få en säkrare och bättre elförsörjning framöver.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons