Annons

Svartklint - en unik blomma i Hultafors

Svartklint är en utrotningshotad blomma och finns nästan ingenstans i Sverige. Men i Hultafors finns den på två platser.
Bollebygd • Publicerad 14 juli 2009
De två bestånden av svartklint vid vägkanten och järnvägsslänten i Hultafors kan vara de enda två i Västra Götaland och bland de få som finns i hela Sverige.
De två bestånden av svartklint vid vägkanten och järnvägsslänten i Hultafors kan vara de enda två i Västra Götaland och bland de få som finns i hela Sverige.Foto: Anne Engström
Skylten "artrik vägkant" kom upp i Hultafors i höstas och syftar på ett unikt bestånd av svartklint.
Skylten "artrik vägkant" kom upp i Hultafors i höstas och syftar på ett unikt bestånd av svartklint.Foto: Anne Engström

Den som kommer från Boråshållet och stiger av bussen vid hållplatsen "Hälsocenter" kan ha sett Vägverkets gröna skylt med texten "Artrik vägkant". Den kom upp i höstas och nu kan man tydligt se vad skylten syftar på. Nu blommar nämligen svartklinten för fullt.

De flesta av Vägverkets skyltar om artrika vägkanter är resultatet av privatpersoners initiativ och kom upp vid en inventering runt 1995.

Annons

Att skylten finns där är ett resultat av Per-Ove Ohlsons ihärdighet. Han bor i Hultafors och tog kontakt med Vägverket för några år sedan. Efter att han vänt sig direkt till generaldirektören kom skylten upp i höstas.

– Jag var och tittade på svartklintsbeståndet vid vägkanten och även det invid järnvägsbanken vid tumstocksfabriken, säger Mats Lindqvist, biolog och miljöspecialist hos Vägverket. Det är ett unikt bestånd som finns i Hultafors.

Svartklint är inte ursprunglig i Sverige utan har troligen förts hit med något gräs. Den hör till de rödlistade arterna och är noterad som mycket hotad.

En teori är att små borst från svartklint följt med järnvägsvagnar och att det är därför de två bestånden i Hultafors ligger såpass nära järnvägen, det ena till och med på själva järnvägsslänten.

Mats Lindqvist säger att Vägverket just nu håller på med en ny inventering för att göra en komplett förteckning över artrika vägkanter. Den här gången kommer även insekter att tas med. Ett exempel är Marks kommun där man hittat väddsandbin i Kinna och därför vill bevara en lokal med mycket åkervädd.

Skåne och Västra Götaland är de enda delar av Sverige där svartklint funnits bofast. De exemplar som dykt upp i andra delar av landet har bara funnits tillfälligt.

Växtexperten Leif-Eric Aronsson i Borås, som är medförfattare till Västergötlands flora, säger att det finns uppgifter om svartklint i Härryda, Mölndal och Göteborg, men de uppgifterna är gamla så troligen finns ingen svartklint kvar där.

Beståndet i Olsfors hittades 1993 och även där är det osäkert om det finns blommor kvar. I annat fall skulle de två lokalerna i Hultafors vara de enda permanenta i Västra Götaland.

Svartklint Svartklintens latinska namn är Centauréa nigra. Artnamnet kommer av latinets niger (svart) och syftar på de svartbruna holkfjällen.Svartklint tillhör släktet klintar och är en medelstor, flerårig ört med upprätt och sparsamt grenig stjälk som kan bli en knapp meter hög. Svartklint blommar i juli-augusti. Blomkorgarna är nästan klotrunda med mörkt rödvioletta blommor och omges ofta av några svepeblad.Svartklint finns rikligt i Norge, men i Sverige är den sällsynt och rödlistad som starkt hotad. Tidigare uppgifter säger att den finns i Skåne och i Göteborgstrakten, men det är osäkert om det fortfarande gäller. De enda säkerställda lokalerna finns i Olsfors och Hultafors (två).Vägverkets förteckning över artrika vägkanter gjordes 1995. Nu pågår en ny inventering för att ta fram en komplett lista.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons