Annons
Redan 2001 misstänktes den äldre mannen för grovt sexuellt utnyttjande av en ung släkting. Nu tas fallet upp igen och mannen åtalas i Borås tingsrätt.
Borås • Publicerad 5 januari 2011

Sommaren 2001 anmäldes mannen, som nu är i 70-årsåldern, för sexuellt utnyttjande av underårig. Mannen tog hand om en ung släkting, som då var i yngre tonåren. Enligt åtalet har mannen utfört sexuella handlingar med den unga flickan. Brottet klassas som grovt eftersom det sexuella umgänget pågick under en halvtimmes tid och att mannen på ett allvarligt sätt missbrukat det förtroende han hade då han ansvarade för tillsynen av flickan.

– Det gjordes en anmälan 2001 med påföljande förundersökning. Åklagaren som då hade hand om fallet ansåg dock att det inte fanns tillräckligt med bevis för ett åtal och valde att lägga ner förundersökningen, säger kammaråklagare Louise Eriksson.

Annons

Louise Eriksson har nu valt att ta upp fallet på nytt och mannen åtalas i Borås tingsrätt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Varför leder det till åtal nu, efter 10 år?

– Det kom en begäran från målsäganden att fallet skulle tas upp igen och vi har på nytt hört parterna i målet och gjort en utredning. Det har då tillkommit nya omständigheter med starkare bevisning än tidigare. Vad det är för omständigheter kan jag inte gå in på, säger Louise Eriksson.

Att så här gamla fall leder till åtal är inte ovanligt och speciellt inte då det gäller sexualbrott.

– Det kan vara så att man går och bär på de här händelserna i många år innan man kan klara av att berätta om dem. På grund av det är preskriptionstiden för den här typen av sexuella brott annorlunda och räknas inte från den dagen brottet begås utan från den dag som målsäganden fyller 18 år, säger Louise Eriksson.

Att driva ett mål tio år efter händelsen kan medföra svårigheter just med tanke på tiden som förflutit.

– Det kan vara så att vittnen minns sämre eller annorlunda. Om någon däremot har minnen som inte bleknar kan det dock vara en indikation på att någonting faktiskt har hänt, säger Louise Eriksson.

Anna Claesson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons