Annons

Allt fler väljer minneslund

Det blir allt vanligare välja minneslund i stället för en traditionell gravplats.
Borås • Publicerad 25 mars 2008
Fyra av tio gravsättningar i Borås sker i minneslund.
Fyra av tio gravsättningar i Borås sker i minneslund.Foto: Tomas Karlsson

I Borås sker 40 procent av alla gravsättningar i minneslund. En ökning på drygt tio procent jämfört med för tio år sedan.

Tittar man tio år tillbaka i tiden så begravdes mindre än 29 procent i minneslund. I dag väljer nästan 40 procent av alla boråsare minneslund. Går man ytterligare tio år tillbaka i tiden, 1987, låg samma siffra på knappt 18 procent.

Annons

Den traditionella begravningen med kista har legat konstant runt 20 procent de senaste 20 åren. Vilket i sin tur innebär att antalet kremeringar varit i princip de samma sedan 1987.

Förskjutningen har skett från en gravplats med gravrätt där urnan sänks ner till att i stället välja minneslund.

Varför tror du att allt fler väljer minneslund framför en mer traditionell gravplats med sten?

– Det man hör är bland annat att anförvanten vill bespara sina anhöriga besväret med en gravplats som måste skötas, säger Jan-Olof Hägmark, chef för kyrkoförvaltningen i Borås.

Nytt sätt att gravsätta

För sex år sedan införde Borås kyrkoförvaltning ett nytt sätt att gravsätta vid Askminneslunden på S:t Sigfrids griftegård. Där kan anhöriga närvara vid gravsättningen till skillnad från minneslundarna där gravsättningen sker helt anonymt utan att de anhöriga är närvarande.

Det har framförts kritik mot att det är stopp för gravsättning i Askminneslunden vintertid?

– Anledningen till att det inte skett någon gravsättning där är att det ser inte roligt ut när man gräver vintertid och så kan det vara problem när det är tjäle. Men vi har varit fyrkantiga där och för diskussioner om att ändra på den saken, säger Jan-Olov Hägmark.

Anhöriga får välja plats

Askminneslund

Askminneslunden på S:t Sigfrids griftegård skiljer sig från våra övriga minneslundar genom att anhöriga får välja ungefärlig plats för gravsättning, samt vara med vid gravsättningen. Endast nedgrävning av aska får ske. Minnesplatsen består av tre stenpelare på vilka namn på de gravsatta kan sättas upp. Här kan också smyckning med ljus och blommor ske.

Minneslund

Gravsättning i minneslund är ett kollektivt gravskick med en anonym karaktär och anhöriga får ej deltaga vid gravsättningen. Gravsättningarna sker inom ett gemensamt område och kan ske genom nedgrävning av urna, nedgrävning av aska under en torva eller spridning av askan. Det är olika regler för olika minneslundar. Det är kyrkogårdsförvaltningens personal som utför gravsättningen. Det finns fem minneslundar,förutom Askminneslunden, i Borås. Dessa är belägna på S:t Sigfrids griftegård, S:ta Birgittas griftegård, Brämhults kyrkogård och Caroli kyrkogård.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons