Arbetskläder möter mode för studenter
Runt om jobbar modestudenter från Textilhögskolan i Borås med ett projekt där mode och arbetskläder möts.
Studenterna går i ettan och det är inga problem att kasta ut dem i verkligheten, enligt läraren Pia Mouwitz. De kan mycket av hantverket redan när de börjar, bland annat rita, konstruera mönster och sy.
– Det här är väldigt annorlunda jämfört med skolan, säger Johanna Milvert och understryker att hon uppskattar projektet.
Resultat i bok
Bakom idén står Marcus Jahnke, doktorand vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg. Textilföretaget ingår tillsammans med tre andra företag i ett fyraårigt forskningsprojekt.
Avsikten är att med hjälp av designmetodik utveckla företagens innovationsförmåga. Resultatet ska samlas i en bok.
– Till hösten kommer också en magisterutbildning i mötet mellan design och affärsmannaskap.
Företaget har en designer och två konstruktörer som tar fram nya modeller.
– Vi har också börjat ta in designer på frilansbasis, säger Max Larsson som är företagets vd. Trots att basen är traditionella yrkeskläder han har märkt att kläder med lite yngre och tuffare formgivning både väcker uppmärksamhet och säljer bra.
En enda dag är studenterna ute på företaget. På förmiddagen var det föreläsningar, efter lunch skissarbete för att avsluta med presentation av de olika förslagen.
Kan tas in i kollektion
– Det här kan bli en del av vår innovationsprocess, säger Max Larsson. Om vi hittar någon intressant teknisk lösning eller ett spännande formspråk i studenternas material är det tänkbart att vi tar in det när vi uppdaterar en kollektion.