Annons

Besked om pengar till djurparkens jätteplaner dröjer: ”Synd och beklagligt”

Djurparken hade hoppats på ett snabbt ja. Så blir det inte. Politikernas besked om jättesatsningen som ska rädda parkens ekonomi dröjer.
Konsekvensen blir att hela projektet skjuts upp och att ekonomin i stället riskerar att försämras på kort sikt.
Årets sparkrav på parken har lett till personalnedskärningar.
BORÅS • Publicerad 6 april 2024
Kuststaden ”Kypesjöping” med en helt ny pingvinanläggning. Tillsammans med ett äventyrsland är det Borås djurparks önskan om en framtidssatsning för att få ökade intäkter för att kunna fortsätta driva djurpark med utbildning, bevarande och forskning. Illustration: Jora Vision.
Kuststaden ”Kypesjöping” med en helt ny pingvinanläggning. Tillsammans med ett äventyrsland är det Borås djurparks önskan om en framtidssatsning för att få ökade intäkter för att kunna fortsätta driva djurpark med utbildning, bevarande och forskning. Illustration: Jora Vision.

Borås djurpark, som länge har tampats med dålig ekonomi och sjunkande besökssiffror, vill satsa sig ur krisen. I december berättade BT om de storslagna planerna för att locka fler besökare som stannar längre. I ett första steg vill parken bygga kuststaden Kypesjöping med nya pingviner från Afrika och en stor äventyrsvärld.

Summan beräknas till en kvarts miljard, 260 miljoner kronor, pengar som bolaget måste låna av kommunen. För det krävs ett ja från politikerna i kommunfullmäktige men tidsplanen var knapp. För knapp skulle det visa sig.

Annons

– Vi har presenterat det förslag som vi tycker är bäst för bolaget men får ha förståelse och respekt för att det är ett stort och viktigt beslut för bolagets framtid även om vi är väldigt måna om att få ett beslut så fort som möjligt, säger djurparkens vd Jeanette Lindström.

Djurparken hade hoppats på grönt ljus vid kommunfullmäktiges sammanträde i februari men så blev det inte.

– Det är synd och beklagligt, samtidigt som vi förstår att politisk hantering tar tid. Men konsekvensen blir att hela projektet skjuts upp, i värsta fall ett år, säger Per-Eric Stjerna (L) djurparksstyrelsens ordförande.

– Det pågår en politisk process. Det är en väldigt stor och omfattande investering så det krävs ett välgrundat ställningstagande från fullmäktige för ytterst är det staden som går i borgen för de lån som djurparken tar även om de är ett självständigt bolag. Vi måste analysera investeringen och ha en politisk process kring det, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd.

Djurparkens ursprungsplan var att sätta igång efter semestern och att den nya pingvinanläggningen skulle stå klar 2025. Två år senare planerades Simbas äventyrsvärld vara färdigbyggd. Men efter att utvecklingsplanen presenterats för politikerna fick djurparksstyrelsen i uppdrag att analysera vilka konsekvenser det skulle få att fatta beslut om planen i etapper, i stället för att avsätta hela summan på en gång.

Den första etappen innebär den nya pingvinanläggningen. Den väntas kosta mellan 65 och 90 miljoner kronor.

Under torsdagen träffades djurparksstyrelsen för ett extrainsatt möte. Budskapet från djurparksledningen och styrelsen till politiken är tydligt: det bästa för bolaget är att genomföra utvecklingsplanen i sin helhet.

Per-Eric Stjerna (L) säger att två etapper i stället för en riskerar att snarare försämra bolagets ekonomi på kort sikt – vilket därmed ökar behovet av koncernbidrag. Detta eftersom investeringen i det nya pingvinlandet är så pass stor i relation till att det enbart väntas locka 10-15 000 nya besökare per år.

– Det är framför allt steg två, äventyrslandet, som vi räknar med kommer att öka besöksantalet lite mer radikalt och vända ekonomin, men blir det två delar vet vi inte ens om det andra steget blir av, säger han.

Är ni intresserade att genomföra etapp ett om ni inte vet om äventyrslandet blir av?

Annons

– Kommunen måste i sådana fall vara medveten om att det inte kommer att lyfta resultatet och att man behöver skjuta till pengar under flera år för att täcka underskottet. Vi vet av erfarenhet att nya djuranläggningar inte lyfter besöksantalet. Det krävs en ny inriktning också.

Enligt djurparkens styrelse kan ärendet komma att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde den 23 maj, men Ulf Olsson (S) vill inte ge några garantier.

– Det är alltid ambitionen att komma med ett ställningstagande så snart som möjligt, men någon konkret tidsplan är svår att ge, säger han.

Djurparkens förhoppningen är att nysatsningen ska resultera i upp till 100 000 fler besökare per år jämfört med i dag. Inom en tioårsperiod vill bolaget gå med vinst.

2023 var däremot parkens resultatmässigt sämsta säsong någonsin, -22,6 miljoner kronor. Även 2024 väntas bli tufft med ett stort minusresultat som följd vilket fick kommunen att ge parken order om att strama åt budgeten med två miljoner kronor.

Det har nu gjorts, huvudsakligen genom att spara in på underhåll och personal. Två vakanta tjänster som djurvårdare har inte tillsatts, en fastanställd person har sagts upp på grund av arbetsbrist och timmar för säsongsanställd personal i både parken och på campingen har minskats.

– Alla som jobbar i verksamheten får hjälpas åt och jobba lite bredare. Vi vill inte att nedskärningar ska synas utåt. Det är viktigt för oss att fortsätta skapa fina upplevelser för våra besökare, säger Jeanette Lindström, vd.

Sänkt biljettpris utanför högsäsong är ytterligare en åtgärd för att locka fler besökare och öka intäkterna. BT berättade nyligen att prissänkningen genomfördes redan i samband med säsongspremiären under påskhelgen.

Fakta

Djurparken i siffror

• Borås Djurpark grundades 1962. I parken finns cirka 300 djur som representerar 42 olika arter.

• Borås Djurpark & Camping AB är kommunalt ägt och ett dotterbolag till Borås stadshus AB. Bolaget brukar gå med förlust varje år. 2024 väntas parken, efter sparkrav, gå 18 miljoner kronor back.

• Bolaget är beroende av koncernbidrag för att få ekonomin att gå ihop. 2023 var bidraget 23 miljoner kronor.

• Under 2023 hade Borås djurpark 183 000 betalande besökare, 37 000 färre än pandemiåret 2021.

• I sin framtidsvision planerar djurparken att öka antalet besökare till mellan 60 000 och 100 000 fler per år jämfört med i dag. Förhoppningen är också att fler besökare ska stanna i två dagar och att omsättningen ska öka med minst 40 miljoner kronor.

• Djurparkens utvecklingsplan sträcker sig till 2029. Förutom en ny pingvinanläggning och ett äventyrsland är de också i behov av ett nytt aphus. Parken vill också ha en ny tigeranläggning.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons