Annons

Besöksverksamheten minskar kraftigt - drabbar personal och äldre

Besöksverksamheten tvingas minska sin verksamhet.
Borås • Publicerad 27 juni 2008
Veikko Carlander, Marja-Leena Pölkkö, Marie-Louise Davidsson och Monica Engelbrektsson är ledsna. De kommer att sakna de äldre som de besökt och de tror att de äldre kommer att sakna dem.
Veikko Carlander, Marja-Leena Pölkkö, Marie-Louise Davidsson och Monica Engelbrektsson är ledsna. De kommer att sakna de äldre som de besökt och de tror att de äldre kommer att sakna dem.Foto: LENNART MAGNUSSON

Färre äldre får besök framöver.

Nya regler för arbetslösa gör att bara 16 av de 75 sysselsatta är kvar efter sommaren.

Annons

– Varför tar regeringen bort våra jobb, säger Monica Engelbrektsson som varit sysselsatt i verksamheten sedan 2006. De gamla vill inte att det kommer någon annan.

Marja-Leena Pölkkö har varit med i verksamheten sedan 2002.

– Jag har en tant som jag besökt sedan 2003. De gamla blir ledsna när jag berättar att jag inte kommer längre.

Marie-Louise Davidsson ser inte fram emot att tvingas gå till arbetsförmedlingen och försöka hitta jobb.

– Framtiden är oviss, många mår dåligt och vi mister våra arbetskamrater. Vi har känt ett värde i besöksverksamheten.

Medelåldern på deltagarna i projektet är 61 år och de flesta tror att det blir svårt att hitta någon annan sysselsättning.

Förändrade regler för arbetslösa i samband med den nya jobb- och utvecklingsgarantin gör att ingen längre får delta i ett projekt längre än sex månader. De flesta i besöksverksamheten har varit med i projektet i flera år. De som nu blir kvar har kommit in under våren och ännu inte gjort sina sex månader.

Arbetsförmedlingen kommer även i fortsättningen att kunna hänvisa arbetslösa till besöksverksamheten, men i vilken utsträckning är oklart. Förmodligen blir det inte så många som tidigare.

”Det blir ett glapp”

Vad förändringen kan innebära för verksamheten är osäkert, menar Hans Åhgren från Gustav Adolfs församling, som är ansvarig för verksamheten.

Annons

– Allt beror på hur många nya medarbetare vi får. Men det blir ett glapp. Och verksamheten bygger på kontinuitet. De nya skall introduceras, det är inte bara att gå ut på hembesök.

Besöksverksamheten har på olika sätt försökt påverka politikerna för att få fortsätta som tidigare. Bland annat har man haft kontakter med riksdagsledamoten Else-Marie Lindgren (kd) som betonat hur viktig verksamheten är.

– Vi fick lugnande besked att de skulle få vara kvar. Det är med förvåning jag hör att det blir så här, säger hon i dag.

Besöksverksamheten Besöksverksamheten har sin utgångspunkt på det finska seniorboendet på Hultasjögatan. Här har man också en dagcentral.Verksamheten bedrivs i hela kommunen, omkring 500 besök görs på äldreboenden och i hemmen varje vecka. De gamla kan få hjälp med olika aktiviteter och ärenden som att handla, få stöd vid läkarbesök eller så kan det handla om en pratstund.Svenska kyrkan är ansvarig för verksamheten och arbetsförmedlingen anvisar deltagare och betalar ersättning via jobb-och utvecklingsgarantin.Besöksverksamheten har också en frivilliggrupp med pensionärer, cirka 35 personer, som också gör besök hos äldre.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons