Förskoletimmar kan fördubblas i Borås
Här saknas innehåll
Mitt–S–samverkan. Så kallar sig Borås nya politiska styre bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
Under onsdagen presenterade de sin politiska inriktning för de kommande fyra åren. Bland förslagen som presenterades fanns viljan att utöka tiden som barn till föräldralediga och arbetslösa får vara på förskolan. Från dagens och lagens 15 timmar, till 30. Förslaget, som ska utredas, innebär en fördubbling av timmarna och är något som redan införts i ett antal kommuner i landet.
– Det här är för barnens skull. Många mår bra av att gå på förskola. Det kan handla om att använda språket, om man kommer från hem där inte talar svenska. Vi är inte framme än, men vi är överens om att vi vill nå dit, säger kommunalrådet Anna Svalander (L).
Nu väntas frågan utredas, och det är personalresurserna som kan bli ett problem med reformen, enligt Svalander.
– Kompetensförsörjningen i förskolan är inte enkel redan som det är idag. Vi kan inte genomföra något som försämrar läget mot idag. Men vi tycker att det är en viktig fråga, så vi vill utreda den, säger hon.
De stora frågorna inför att det nya styret i Borås skulle presentera sin politiska inriktning var hur de skulle hantera frågorna där det funnits stora ideologiska skillnader.
””Det svåraste men också det enklaste att komma fram, är frågorna där vi har olika uppfattningar. Där vi helt enkelt kan konstatera att för att komma framåt är principen: ”Lagt kort ligger.” Det som vi haft olika uppfattningar om fortsätter att gälla.””
Exempel är det obligatoriska skolvalet, som Socialdemokraterna gick till val på att skrota, eller entreprenörer inom välfärdssektorn, som allianspartierna vurmat för, men inte de rödgröna.
Svaret blev – kompromisser. Skolvalet blir kvar, men med förändringar som syskonförtur. De två privata omsorgsboendena blir kvar, med en utlovad utredning om att skriva ramavtal att låta privata aktörer bygga vård- och omsorgsboenden. Förslaget att sälja av djurparken till en privat aktör blir det heller inget av med.
– Det svåraste men också det enklaste att komma fram, är frågorna där vi har olika uppfattningar. Där vi helt enkelt kan konstatera att för att komma framåt är principen: ”Lagt kort ligger.” Det som vi haft olika uppfattningar om fortsätter att gälla, säger Ulf Olsson.
Här saknas innehåll
S gick till val på att ta bort skolvalet. Känns det tufft att kompromissa bort den frågan?
– Alla partier går till val på att få igenom så mycket politik som möjligt. Ingen av våra fyra partier får 50 procent av rösterna, då innebär det att man får kompromissa, säger Olsson.
De fyra partierna presenterade en lång rad förslag i sitt politiska dokument, bland annat trycker man på att ”minuthetsen” i hemtjänsten ska avskaffas och grundbemanningen ska öka.
– Det är en hel del arbete som redan påbörjats, vi behöver fortsätta det arbetet, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).